Hege Gausdal Foshaug, frivillig ved Dyrebeskyttelsen i Tromsø, forteller at de til nå ikke har fått inn meldinger om forlatte eller forvillede katter i Tromsø i sommer, men at de har hentet katter fra Seljelvnes, Balsfjord og Ramfjord.

De har også fått katten Bjørk fra Bjorelvnes som ble levert på døra.

– Eieren kunne ikke ta vare på henne lengre og noen slektninger leverte Bjørk til oss. Vi tok det på strak arm og det ordnet seg, sier Foshaug.

Bjørk har allerede hatt besøk av en familie som vil adoptere henne, og blir snart hentet av sin nye familie.

BJØRK: Katten Bjørk er ei snill pus som snart blir hentet av sin nye familie.

Lofotgjengen

Tre forvillede kattemødre fra samme koloni i Lofoten kom til hjelpesenteret hvor de fødte til sammen kattunger med rundt fem dagers mellomrom. Alle er adoptert bort og blir hentet i slutten av juli.

– Mødrene oppdrar ungene sammen, og ungene leker med hverandre. Det går veldig bra, forteller Foshaug.

På et annet rom på hjelpesenteret har de fire kattunger og ei litt sur mamma i isolat. Disse er fra Lofoten og Vesterålen.

KATTUNGER: På hjelpesenteret et det totalt 15 kattunger, 10 av de har allerede blitt adoptert bort.

Totalt håndterer dyrebeskyttelsen i Tromsø 140 katter, hvor de fleste befinner seg i fosterhjem. 30 bor på imidlertid på hjelpesenteret hvor de blir sosialisert og tatt vare på. Noen av kattene er fra Harstad og Midt-Troms, og har vært i dårlig forfatning.

– Vi trenger flere fosterhjem som kan ta inn voksne katter som kommer rett fra gata, sier Foshaug.

Flere katter som de har fått inn fra Storsteinnes har vært så dårlige at de måtte avlives. Noen av de har også vært smittet av FIV, også kjent som katte-HIV.

Papirhalsbånd

Selv om dyrebeskyttelsen Tromsø ikke får inn så mange forvillede dyr fra Tromsø-området, har katter på feriepass andre steder gått seg bort. Foshaug sier det ikke er uvanlig at de forviller seg når de omplasseres privat om sommeren.

PAPIRHALSBÅND: Dyrebeskyttelsen Tromsø leverer ut papirhalsbånd som man fester på katten dersom man tror den har forvillet seg.

Derfor gir de ut papirhalsbånd som du kan feste på katter som du tror har gått seg bort eller er hjemløs.

Så langt i år har de funnet eierne til to katter ved bruk av dette halsbåndet.

– Vi vil jo at alle skal ID-merke kattene sine, det er jo den beste måten å finne hjemmene til kattene, men dersom noen ikke har gjort det, er dette en annen mulighet, forteller Foshaug.