Det kommer fram i et brev til alle kommunene i Norge fra Marit Hermansen, president i Legeforeningen.

– Fastlegene vil så langt som mulig ivareta sine kjerneoppgaver overfor pasientene sine. Vi ser nå behov for å varsle at det er flere oppgaver kommunen må påregne at fastlegene blir nødt til å nedprioritere, heter det i brevet.

– Alvorlig

Flere kommuner sliter i dag med å rekruttere og beholde fastleger. Bakgrunnen er at fastlegene i løpet av de siste årene har fått stadig flere ekstraoppgaver, slik som attestarbeid, utforming av erklæringer og møtevirksomhet, uten at ressursene har økt i takt med arbeidsmengden.

Helsedirektoratets tidsbruksundersøkelse viser at fastlegene jobber i snitt 56 timer i uken.

SKUFFET: Tillitsvalgt for fastlegene i Troms, Jonas Lian.

– Vi ser alvorlig på saken. Kort fortalt satt vi i et landsstyremøte tidligere i år hvor helseministeren var til stede. Der anerkjente de situasjonen, og en samlet opposisjon ga uttrykk for at noe må skje. Over tid har det blitt veldig mye for oss å gjøre. Jeg er skuffet over forhandlingene, da de ikke viser mer vilje og heller bare flikker litt på gamle ting, sier Jonas Lian, tillitsvalgt for fastlegene i Troms, og fortsetter:

– Forhandlingene er jo om en forskrift om normaltariff, så det er ikke generelle forhandlinger. Det virker som om helseministeren tror dette dreier seg om en lønnskamp, men der har helseministeren misforstått. Dette er en kamp for at fastlegeordningen skal overleve.

– Kan sende oppgavene tilbake

Dersom fastlegene i Tromsø begynner å nedprioritere oppgaver de har fått, vil kommunene og sykehus bli nødt til å ta hånd om dem.

– Utfordringen blir rundt avtaleverket, hvor vi skal jobbe 28 timer i uken kurativt 44 uker i året. Det er ingen fastleger som jobber så lite, og det vil være krise om vi forholder oss til avtaleverket. Kommunen vil ikke ha beredskap for dette, sier Lian.

– Alle taper

Lian håper man kommer fram til en løsning.

– Alle parter taper på dette: Vi jobber for mye, kommunene må få på plass alternative ordninger og det blir vanskeligere for pasientene å komme seg til legen. Den enkelte pasient vil merke dette, og det er ikke bra. Dersom helseministeren ikke ser dette, må resten av Stortinget ta ansvar.

Ønsker dialog med fastlegene

Helga Kramvik, enhetsleder i allmenntjenesten, kommer torsdag til å sende en e-post til fastlegene i kommunen hvor de vil innkalle til et møte.

MØTE: Helga Kramvik, enhetsleder i allmennlegetjenesten, ønsker å komme i dialog med fastlegene.

– Jeg tror vi skal kunne klare å komme fram til en løsning vi kan enes om. Jeg har full forståelse for utfordringene de har, men siden det er ferieavvikling akkurat nå, så kan vi ikke få gjennomført noe møte før etter ferien, sier Kramvik.

– Det viktige nå er at vi får møtt dem og snakket om utfordringene slik at vi kommer til enighet.