– Ut fra den økonomien vi har til rådighet finner vi det vanskelig å drifte små barnehager, sier avdelingsdirektør for oppvekst og utdanning Kari Henriksen.

Hun forteller at innsparingskravene som Avdeling for oppvekst og utdanning har fått i forbindelse med kommende økonomiplan-periode, gjør at fire av åtte distriktsbarnehager samt Skittenelv skole må legges ned.

EI BYGD I VEKST: Forrige helg skrev iTromsø om fiskeren Robin Johansen og hans samboer Benedicte Rugås i Tromsvik, som nå risikerer å miste barnehagetilbudet i bygda.

I helgen skrev iTromsø om fisker Robin Johansen og Benedicte Rugås i Tromvik (for abonnenter), som vil rammes hardt av forslaget om å legge ned Tromvik barnehage. I tillegg er barnehagen på Vengsøya igjen truet med nedleggelse og nærskolen til Oldervik, Skittenelv skole er forslått nedlagt.

Omsetter for millioner

Fiskeværene omsetter for over 200 millioner kroner og sysselsetter flere hundre fiskere og fiskerindustriarbeider. Fiskeindustrien mener at nedleggelsene truer rekrutteringen av nye barnefamilier til bygdene.

Ifølge administrasjonssjef Britt Elin Steinveg, er også eventuelle konsekvensene for fiskeindustrien vurdert i forbindelse med forslagene om nedleggelse av barnehager og skoler.

– Vi har lagt fram et helhetlig forslag – der vi har veid opp det aller meste. Også i forhold til næringsutvikling, for å tilby gode skoler og et pedagogisk forsvarlig tilbud, sier Steinveg

Økonomiske hensyn

Men ifølge Kari Henriksen, administrasjonsdirektør for oppvekst og utdanning, så er det først og fremst økonomiske hensyn som er lagt til grunn i forslaget.

FOR SMÅ MILJØER I BYGDER: Avdelingsdirektør på utdanning og oppvekst i Tromsø kommune, Kari Henriksen, mener at barnehagene i Tromsø og Skittenelv skole er for små til å drive pedagogisk utviklingsarbeid.

– Når det er sagt kan det være utfordrende å rekruttere pedagogisk personale til distriktet og flere av barnehagene i distriktet har over tid hatt dispensasjon fra utdanningskravet - dette er ikke gunstig med tanke på det pedagogiske tilbudet som en barnehage skal være.

– Betyr det at dere anbefaler å ikke ha barnehager i små bygder?

– Små barnehager kan selvsagt driftes godt med henhold til det faglige, men det er nok mer utfordrende å holde trykket på det pedagogiske utviklingsarbeidet i små miljøer. Som barnehageeier er vi selvsagt også opptatt at det skal være kvalitet i det tilbudet som gis, sier Henriksen.

– Helt uenig

Erlend Svardal Bøe er gruppeleder for Høyre i Tromsø, og besøkte Tromvik fiskeindustri 4. juni sammen leder i Transportkomiteen på Stortinget, Helge Olsen (H). Han mener Tromsø kommune ikke har forstått sammenhengen mellom produksjon i fiskeriene og velferdstilbud til innbyggerne i fiskeværene i Tromsø.

TROMVIKBESØK: 4. juni var leder i transportkomiteen på Stortinget Helge Orten (til høyre) på besøk i Tromvika sammen med næringssjefen i Tromsø kommune Magne Amundsen og Mari-Ann Johansen og Peter Utnes fra Tromvika Utviklingslag. Høyre er uenig med administrasjonssjefens forslag om å legge ned barnehager og Skittenelv skole. Foto: Anne Birgitte Fyhn

– Både Tromvik, Oldervik og på Vengsøya øker omsetningen i fiskeindustrien. Bare i Tromvik på fiskebruket er omsetningen i 2017 på 110 millioner kroner. Utviklingen i disse lokalsamfunnene vitner om en formidabel vekst. Vi trenger et sterkt distrikt. Næringsutvikling handler også om å gi et velferdstilbud og sørge for infrastruktur til produksjonsbygdene, mener Bøe.

– Kari Henriksen sier at man er forpliktet til å oppfylle kompetansekravene og at små fagmiljøer er pedagogisk svake til dette. Er du enig?

– Jeg tror både politikere og administrasjon trenger kompetansekrav for å forstå sammenhengen mellom velferdstilbud og næringsproduksjon i kystbygder, sier Bøe.