En eldre kvinne som bor på et sykehjem i Tromsø sitter og leser avisen. Plutselig får hun en slag rettet mot seg av en medpasient. Slaget kommer uprovosert.

Mens flere av de ansatte og beboerne er ute, presser en eldre mann en av de kvinnelige beboerne opp mot en vegg og griper tak i brystene hennes. Kvinnen forsøker å gjøre motstand, men blir holdt fast. Etter personalet får adskilt dem, begynner hun å gråte.

En ferievikar skal hjelpe en pasient over fra en stol til sengen. Pasienten tar kvelertak på kvinnen og presser neglene inn i kvinnens hals.

Dette er tre av 175 avvik knyttet til vold, utagerende atferdt, seksuelt krenkende atferd og trusler ved sykehjemmene i Tromsø i fjor. Her kan du lese alle de 175 avviksmledingene:

Ansattets oppførsel mot beboerdenne ansatte fikk beskjed av annen ansatt om å stelle pasienten som satt på stua, og begrunnet dette med at de to andre ansatte som også var på jobb samme dag hadde stelt nesten alle beoberne til kvelden og at denne ansatte kunne ta ansvar for å stelle en siste før hun gikk fra jobb. Denne ansatte ble da irritert/ sint og syntes ikke dette var på sin plass å bli beordret til. Ansatte fikk spørsmål om hun kunne ta med seg kveldsmedisin til pasienten i samme slengen  når hun skulle stelle (hun har også medisinkurs) og da svarte hun \"Ja jeg må vel det\" når hun fikk spørsmål om hun skulle stelle pasienten.     videre gikk denne ansatte inn på kjøkkenet til der pasienten satt å så ut av vinduet, med ryggen mot den ansatte. Ansatte tok tak i stolen å dro hardt i den, slik at både stolen og pasienten fikk stor fart bakover, samtidig snurret den ansatte pasienten rundt for å få \"fortgang\" i det. Den ansatte tok tak i pasienten å skulle drege henne opp, og fikk spørsmål om hjelp fra annen ansatt men takket nei og svarte \"Nei takk, dette klarer jeg selv! med en irritert stemme\" pasienten reagerte med å bli svært overrasket og startet å gråte grunnet ble svært redd etter å ha blitt dregd bakover i stor fart uten å være klar ove at det skulle skje. Pasienten gråt og var svært oppgitt og redd, samt ikke forsto hvorfor den ansatte behandlet henne slik, og om det var fordi hun ikke ønsket at hun skulle bo der lengre. Dette opplevde jeg som svært upassende overfor både pasient og resten av ansatte på avdelingen. Jeg føler at den ansatte ble sint på oss andre ansatte fordi hun måtte stelle en ekstra før hun skulle dra for dagen, enda det var 30 minutter til hun skulle være ferdig på jobb. dette gikk utover pasienten, noe som ikke er akseptabelt, og det er ikke akseptabelt at man skal bli \"sint\" for å måtte stelle eller for å få en beskjed fra kollega. Denne ansatte skyntet seg med å få pasienten i seng, og forlot avdelingen 10 minutter før hun var ferdig på jobb.
Beboer dyttet annen beboer i gulvetDen ene beboeren (A) dyttet den andre beboeren (B) i gulvet. \"B\" hadde akkurat reist seg fra stolen sin og skulle til å gå. \"A\" gikk forbi og dyttet raskt til \"B\" i forbifarta slik at \"B\" falt på rompa på gulvet. Det skjedde så fort at personalet ikke rakk å reagere. Dette skjedde etter at \"A\" hele vakta hadde vært irritabel, og sagt svært stygge ting til \"B\" gjentatte ganger.  \"A\" var i tillegg oppskaket fordi mannlig beboer nettopp hadde vært inne på rommet til \"A\".
Beboer går inn på andre rom og uroer andre medbeboereløpenr:.., går inn på beboer rom etter att brukere har lagt seg, de blir utrygge og engstelig, og vil ha dører låst.    Går også inn på lintøyrom, O2 rom, skyllerom(leter i søpla)  Prøvde og veilede han, og sitte på stua og snakke med han,men ikke noe resultat av dette
Beboer kastet kaffe på annen beboer...var veldig urolig og hadde utagert tidligere på dagen. Mannen var på avdelingen, men i møte med avdelingsleder.  ... ble plutselig veldig sint igjen. Akkurat når beboer ble sint kom annen beboer ... gående forbi med en kaffekopp med kaffe i. .. slo til kaffekoppen så ... fikk masse kaffe på seg. Den ene ansatte tok ... inn på rommet til mannen for å skjerme og fordi hun har lyst til å møte mannen. Den andre ansatte tørket fort av kaffen og tok på burninggel til ....
Beboer slår og klyper pleiereTiltakende uro av beboer: slår, klyper og kaster gjenstander mot pleiere. Angriper medbeboer med prekestol.
Beboer stakk av fra sykehjemmet og slo en ansatt som prøvde å snakke med henne utenfor sykehjemmetDe ansatte på ..var i vanlig stell på kvelden da de fikk en telefon fra hovedinngangen av en mann som tilfeldigvis kjørte forbi sykehjemmet. Mannen hadde funnet ei kvinne gående alene i bare morgenkåpe og nattkjole utenfor sykehjemmet (ved parkeringsplassen). To ansatte fra.. sprang ut for å få den kvinnelige beboeren inn igjen og for å finne ut hva som hadde skjedd. Da de kom ut og fikk oversikt over situasjon løp den ene ansatte inn igjen for å få tak i noen ansatte fra den aktuelle bogruppen.... En ansatt og beboeren ble igjen ute fordi beboeren nektet å gå inn igjen. Beboeren sprang bort til en bil med to fremmede menn i og forsøkte å komme seg inn i bilen. Den ansatte sto bak beboeren og forsøkte å snakke til henne at hun måtte la bilen være. Da snudde beboeren seg og gikk mot den ansatte og slo den ansatte hardt i venstre side av brystet. Det gjorde svært vondt for den ansatte som holdt seg til brystet. Beboeren ropte og skrek trusler til den ansatte. Den ansatte trakk seg tilbake og tok opp armene for å vise beboeren at den ansatte ikke kom til å røre henne. Beboeren gikk ved flere anlendinger mot den ansatte med hendene hevet og var klar til å slå. Bilen med de to mennene kjørte bort fra sykehjemmet. To andre ansatte kom ut for å hjelpe, en fra .. og en fra... Beboeren ropte, skrek og begynte å gå bort fra sykehjemmet. Beboeren gikk så fort som hun klarte bort fra sykehjemmet og de ansatte. De ansatte gikk etter beboeren. Husvakten var allerede blitt kontaktet av ansatte på.... De ansatte hadde avtalt med husvakten at de skulle følge etter beboeren og forsøke å få beboeren til å snakke med sin datter, og hvis ikke dette fungerte skulle de ringe til politiet. Etter å ha vandret rundt ute i ca 20 min gikk beboeren med på å gå inn igjen i påvente av at datteren skulle komme på besøk.
beboer utagerteBeboerne var skjermet inne på stua Pga annen beboer .. ville gå ut i gangen, pleier sa at han bare skulle være inne på stua med vennlig væremåte... ble plutselig veldig sint å slo og klorte pleier i venstre arm og skulder. annen pleier kom til å prøvde å splitte dem men ble sparket i venstre låret.  Annen mannlig beboer ..ble veldig sint å skulle forsvare pleierne. Dem holdt på å begynne å sloss men pleierne klarte å splitte dem å ta dem til hvert sitt rom.
Beboer var utagerende med annen beboerBeboer , gikk løs på og tok hardt tak i en annen beboer som prøvde å være vennlig å hjelpe han med en stol. Han holdt han hardt fast og klep han i begge armer. Beboeren som ble utsatt for dette syntes dette var veldig ubehagelig og at han fikk vondt. Annet personal måtte ta bort beboer, og berolige beboeren som ble utsatt for dette.
Berøring av beboerBeboer på rom ..kom i fare for å legge hånden på beboer på skulderen og på låret på beboer ... Dette var i heisen på tur opp i kantina. Da reagerte beboer på .. veldig og slo etter beboer på ... Hun var kjempeengstelig og redd og begynte å skjelve og bablet.
Bitt under stellPleier bitt i arm under tvangsstell av pasient.
Bitt under stell av beboer.Pasient måtte få utført dusj, da det var et stort behov for det.Under dusj av overkropp bøyer pasient seg fram og klarer bite pleier i håndledd, dette til tross for at en pleier var med for å hindre pasient i å klare å bite.  Det ble ikke hull i huden.
Ble slått og spyttet på under.Vi var to av personalet som skulle dusjet beboer på kvelden.  Beboer ble så aggressiv under dusj situasjon, beboer spyttet ,sparket, slo oss, kleip,kloret meg flere gang. Kunne ikke annet en og ta imot, siden beboer har ikke dusjet på lenge eller blitt vasket nedentil  på over 10dager.  Under omstendigheten måtte beboer dusje pga av uhell av både urin, ille luktende, avføring.
Blotting av pasient på fellesarealHadde kommet ut fra en annen pasient sitt rom også kom jeg ut på gangen. Da så jeg Pasienten bli håndtert i personheis ute på gangen kun iført bleie av to pleiere som begge har fornavn på ..... I tillegg så gikk pårørende til en annen pasient forbi og reagerte tydelig på dette.
Blå merker på hø. skulder.I går morgen fikk pasient frokost på seng.Pasienten hadde oppe senge hest og hjertebrett hevet.Når pleier kom inn lå pasient med hodet og høyre  skulder klemt mot sengehest.Det var da ingen synlige merker på huden.Idag over et døgn etterpå har pasienten blå/røde flekker på høyre  skulder. Når vi tar pasient på disse flekkene trekker pasient skulderen til seg.
Bruker legger seg i annens sengBeboer som gikk inn på annet rom å la seg i feil sengen.
Dyttet/slåttGått mye rundt i stua og observert  mannlig medpasient. Han følger med pasienten og sier han ønsker å få medpas fjernet. Under frokostmåltidet dytter/slår han til medpasient så medpas treffer dørkarmen med det ene øret. På spørsmål fra pleier sier medaps at det gikk bra og at han ikke fikk vondt.
Dårlig oppførselVed middags tid så begge pasientene sparket hverandre under bordet. Forstyrret de andre mens dem kranglet.
er blid slått av en annen pasient x 2på avdeling 11\\8 2017 kl15 00 fikk jeg hører at pasienten er allerede blid slått av..  i felles stuen  .kl15 30 fikk jeg hører en gang til at han er blid slått på nytt av .. .
fikk slag fra paseintenpatient ble urolig og forstyrret med hallusinasjon,da prøvde pleierne å ta ham i rommet sitt i rullestol.han slått pleier i ansikt  og han falt fra stolen.
Forstyrrelse av hvile på grunn av medpasient.Pasienten sier etter frokost at hun er trøtt og ville legge seg. Medpasient på naborom roper og er verbalt utaggerende (løpenr..., det er derfor ikke forsvarlig å legge pasienten på eget rom da hun blir redd og engstelig av høye lyder.
Forstyrret under måltidPasient...satt å spiste middag, da med pasienten... på rommet ved siden av begynte å rope.
Fysisk konfrontasjonPleiere er på kjøkkenet med åpen dør, pasienten vandrer mye ut og inn, en annen pasient vandrer ut og inn av sitt rom også, pleiere ser pasienten dette gjelder i døren til kjøkkenet, like etterpå hører pleierne støy fra stuen og løper ut, da ser de pasienten på vei mot den andre pasienten, som klarer å gripe den andre over nakken og holde nede/nedover og er truende, pleierne klarer å avverge situasjonen nesten umiddelbart, pasienten blir sint på pleieren fordi han mener feil pasient ble tatt, mente han ble provosert av den andre, noe pleierne hverken kunne se eller oppfatte.
Fysisk opptrinn mellom to beboereMannlig beboer var på vei inn på rommet til kvinnelig beboer. Kvinnen løp til og prøvde å forhindre mannen i å gå inn på rommet, noe som resulterte at mannen tok tak i kvinnen og dyttet henne over et bord som sto mot en vegg utenfor rommet. Personalet kom løpende til og fikk skilt mannen fra kvinnen og forhindret ytterligere angrep.
fysisk utagering med slagOm kvelden skulle jeg hjelpe beboer med å ta av støttestrømpene, da hun ble sint og slo. Også verbalt utagerende.
grep om halsenpleier, som er ferievikar, skulle få pasient over på seng fra stol, og måtte derfor ha tak under begge armene. Pasient tok da armene opp og tok tak rund halsen på pleieren og klemte til. Pasienten presset også negler inn i pleierens hals. Dette resulterte i ett lite sår. Pleieren fikk frigjort seg fra grepet og satt pasienten på sengen før hun fikk hentet inn en annen pleier for å assistere henne med pasienten (måtte få skiftet på pasienten).
Grep tak i annen beboerObserverte at beboer grep tak i annen kvinnelig beboer da vedkommende gikk forbi der beboer satt. Kvinnelig beboer sa tydelig \"slipp\" og måtte dra til seg armen før beboer slapp grepet. Beboer flirte av hendelsen.
Høylytt roping og aggressiv adferdPasient skriker høylytt og oppfattes som truende av pleier. Verbalt utagerende.  Ropt siden kl 04:00 i mårrest.
Høylytt roping og utagrende adferd.Pasienten får hjelp med mating til middagsmåltid av pleier. Måltidet går fint inntil annen pasient begynner å rope høylytt på naborom.
ikke gitt medisin/pas.spyttet ut/nektet ta medisiner.Pasienten nekter å ta medikamenter i hel form, avvik pga forsøkt gitt uknust medisiner. pasienter nektet å ta dem/spyttet ut
kliperpleier satt i sofaen da pasient kom å satt seg atmed, tok armen og kleip hard med neglene inn i huden, pleier måtte fysisk fjerne handa. og gå fra pasienten, da han var veldig urolig og prøvde seg på nytt med å klipe.
klipingda pleier fulgte pasient inn på toalette, tok han å kleip i underarmen til pleier, prøvde flere ganger å vri armen til pleier.
kniping under stellbeboer skulle få hjelp til kveldsstell av 2 pleiere. beboer blir irritert under stell og knip UT i arm og riv hull i huden. blør litt. Den andre pleier blir alene resten av stell.
Kommunikasjon adferdPas har varit sint og ropet høylytt av og til hele vakta. Har kastet vannglass og medisinglass nært pleier, kastet ut en glass lysstake i fellesstua og ropet fule ord til pleier og medpasient i sinne, uten at det finnes årsak til det.
Konflinkt mellom beboere.En beboer skulle gå forbi bruker ..da han kom borti denne personen.Beboer..ble da sint og sparket etter beboer. Beboer ble da redd og sint, og prøvde derfor å slå beboer ... Kom også med trusler om å slå ihjel beboer ...  Begge ble stoppet før noe mer skjedde.
KonfrontasjonPasient.., flyttet på kaffebordet foran ... Dette medførte at.. slo gjentatte ganger over underarmene og hendene til ...
Krangel mellom to beboereTo ansatte hadde vært i stell hos en beboer som trengte to under stell.  Når ansatte kom ut sto to beboere å kranglet høylytt i gangen.  Var vanskelig å få splittet dem da dem var så sint på hverandre at det nesten ble kamp. Klarte til slutt å få splittet dem da den ene beboeren ... låste seg inn på rommet med dem ene pleieren fordi dem ble redd.
Kvinnelig beboer slått i ansiktet av mannlig medbeboerKvinnelig beboer var utagerende, gikk fra dør til dør, skjenning og banning når hun ikke kom inn, dører låst. Mannlig beboer provosert, reagerte med å slå henne i ansiktet,
Nattevakt innrømmet å ha truet beboerNattevakt på avd ... (Natt til 30.Des) gir rapport til dagvakt og innrømmer at han truet beboer med slag. Det var slik at beboer hadde vist seg aggressiv og pleier hadde da sagt \"hvis du slår, da slår jeg tilbake\". Videre forteller nattevakten til dagvakten at beboeren ble stille etterpå, at det funket, og at han da hadde fått respekt, som han selv sa.
Nesten brannskadePasient satt i dusjen og en pleier(meg selv) skulle våte en klut for å vaske av senga mens pasienten dusjet. Kom da til å vri kranen over på varmt vann så pasienten fikk noe varmt vann over seg på høyre side av overkroppen.   Dusj og kran er koplet til samme blandebatteri.
Paient slo medpasientPasienten slo medpasient i høyre hånd/arm. Personalet var i området, men ikke nært nok til å se det som hendte ordentlig.   Personalet kom raskt til da pasienten som ble slått ropte. Pasienten som slo ble umiddelbart flyttet inn på sitt rom og forklart at dette ikke var akseptabelt.  Pasienten som ble slått fikk hjelp og beroliget.  Ingen synlige tegn til skader.
pas spyttet på medpasientmens pas bar et lite salongbord inne på kjøkkenet, ble han irritert på medpasient som stod i veien av han. pas spyttet da på medpasient.
Pasient skur en medpasientEn medpasient tar tak i pasientens arm/hådledd,  en pleier kommer til for å avverge situasjon i det pasient blir skyvd og sklir ned på golvet.
Pasient slo annen pasientPasient som var urolig satt seg ned for å hvile seg i stol med annen pasient i stol like ved. Uten forvarsel slår den første pasient den andre uten synlig provokasjon foruten om at den andre pasienten pratet med den første pasienten som agiterte. To slag, tilsyneltande ikke alvorlige slag ble gitt mot megaregieonen av den andre pasienten. Videre konflikt med avverget av pleier.
Pasient slo annen pasientEn pasient hadde sittet i stol utendørs da han reiste seg opp for å gå. Slo da til en annen pasient i skrittet da han gikk forbi. Dette var uforutsett. Den andre pasienten var i godt humør og snakket såvidt til pasienten som slo før slaget kom. Pleier var tilstedet, men klarte ikke å avverge slaget da det kom ganske kjapt.
pasient slo pleier i ansikt etter tvangstellen pasient hadde avføring på gulvet, 3 pleier måtte hjelpe pas til å vaske seg siden pas forsto ikke at han må vaskes. noen minutter etter stellet, pasient gikk til pleier som vasket og slo hardt henne i ansikt.
Pasient slår mot og kliper pleier i armEn pleier er ferdig med å hjelpe pas i stellesituasjon, pas er i etterkant veldig urolig og snakker med streng stemme leie.   Pleier prøver å skal gå tur i korridor med pas, for å avlede pas bort fra felles miljø. Da han begynner å virke truende mot andre beboere og pleiere.   Pas begynner å utagere i gang mot pleier, slår mot pleier og kliper i armen.   Pas slår også en annen pleier i halsen. Pleier prøver å roe ned pas, pas får sin behovs medisin.   Pas blir videre skjermet av en pleier inne på sitt rom.
Pasient som ble utsatt for slag fra en medpasientCa kl 17.35 slo pasient med løpenr .. en medbeboer - løpenr ..  Pasienten ble slått i ve. side av munnen / haken.  Dette skjedde på fellesstua, og det var 2 pleiere på stua da dette skjedde, men ingen så selve slaget, men reagerte når pasienten ropte høyt.  Pasienten satt ved bordet i ner- stua og spiste, han som slo satt like ved, på hjørnet av stua.  Flere pleiere kom til da hun ropte, jeg tok med meg han som slo på rommet, og ga han beskjed om å være der, til jeg kom tilbake.   I følge hun som ble slått, skjedde dette helt uventet og brått, ingen forvarsel, plutselig var han ved siden av henne og slo.  Hun fikk ingen synlige skader, men kjente at det gjorde vondt, og har fortsatt litt vondt flere timer etter.
Pasienten falt på gulvetPasienten gikk ut i hagen der han falt etter å ha snublet i bordbenet på hagemøblene.
pasienten slo mot pleier på ryggenPasienten kom bak meg og slo meg hardt på ryggen og jeg så ikke ham, hendelsen skjedde da jeg pratet med en annen pasient.
Pasienten spyttes til meg.Pasienten har vært urolig i hele vakta. Flere ansatte har prøvd å roe henne ned: har gått tur, pratet og sittet i lag med henne. Men det har ikke hatt noe effekt, pasienten har fortsettet å prøve gå ut.  D har jeg prøvd å avlede henne fra utgang, snu henne tilbake til avdelingen, ble hun veldig sint, agressiv og spyttet på meg rett i ansiktet.
Pasienter i konflikt med hverandreHendelsen skjedde på kvelden ved kjøkken bordet under kveldmattid. Bebor prøver å ta melkeglasset fra annen beboer. Ved andre gang slo beboer på armen til annen beboer.
Personskade årsaket av pasient.Pas.slår, sparker, klyper, klorer, spytter m.m. i stellesituasjoner. I dette tilfellet tok hun tak i lillefingeren på venstre hånd og bøyde den bakover.
pleier fått skrapsår i hånda etter en pasient klødde mot pleierpleier skulle gå gjennom døra for å hente middag til hele huset, en forvirret pasient sto ved døra å ristet dørhandtak. pasient dyttet pleier. pleier sa til pasient at han må ikke dytte pleier. pasient blitt sint å klø mot pleier.
Rasistisk oppførselMens de arbeideren satt i stua og skulle gå av fra vakten som er fra forskjellige land kommenterte pasienten \"har dere drept de norske?\" og gikk ut igjen fra stua.   Pasienten var veldig sur og forvirret i vakten. Hun påstår at hun har ikke fått noe mat selv om at pleieren har forklart at hun har spist ved alle måltider og at hun kan få mere mat hvis hun vil.
Skade gjort av pasient. Aggressiv konfrontasjon uten grunn.Da hun kom tilbake til avd. etter og ha gått tur med støttekontakt virket vedkommende aggressiv, konfronterende og forvirret. Vedkommende vandret for seg selv, hallusinerte mye og pratet med seg selv.   Vandret fram og tilbake og prøvde å åpne dører til andre rom. Jeg møtte hun uten øyekontakt og gikk forbi henne, men når jeg prøvde å gå inn på en annen pasients rom, kom hun bak min rygg og begynte å konfrontere meg uten grunn. Vedkommende tok tak i armene mine, holdt meg hardt fast og stakk neglene inn i huden min på armene.  Når jeg kom meg løs og fikk meg inn på rommet, klarte jeg ikke å lukke døra fordi vedkommende satte foten sin mellom døråpningen. Vedkommende var fortsatt aggressiv og konfronterende mot meg. Hun var verbalt frekk og uhøflig. Jeg måtte gå ut fra rommet igjen, låse døra slik at hun ikke kom seg inn, springe inn på et annet rom og låse døra bak ryggen min slik at jeg ikke skulle komme til skade. Vedkommende gikk fort etter meg og ville konfrontere meg igjen. hun stod utenfor døren til rommet jeg var inne på og prøvde å komme seg inn. Jeg måtte vente inne på dette rommet en liten stund før jeg kunne bevege meg utenfor og da var vedkommende gått videre ned i korridoren og hadde helt glemt hendelsen som skjedde.
Skade mot ansattBeboer hadde blitt stelt, mye avføring og han ble aggresiv når han skulle legges i sengen etter lunch. Han fikk tak i armen(underarmen) min og kleip til slik at jeg fikk stor sår og det svidde veldig. Huden var borte. Jeg renset med Na.clorid 9 mg/ml og hadde bandasje på.
Skade på en ansatt  fra pasientEn kvinnelig pasient var uventet sint og aggressiv under morgen stell nor jeg har begunt å vaske hennes hendene.  Hun har skrapet meg i ansikt  på hinne og i halsen med sine lange neglene. Det kom helt akutt og uventet..Jeg har trykket meg ut og har ventet ute av baderom hennes. Det hjulpet. Episoden var ikke gjenntat,men jeg selv hadde blod i ansikt og var skremt.
skjerming av beboer pga økt uro og aggresjon/utagering.Personalet satte og hadde Rapport kl 08.45.  Mens vi sitter inne i stua, ser vi at pasient A sitter i korridoren og får motorisk uro i kroppen. Pasienten reiser seg og går tydelig mot medpasient B, som hun tidligere hadde snakket stygt til og om. Personal stopper pasient A mot å komme for nær medpasient. To personal må holde i hver arm på pasient A både for at hun ikke skal skade andre eller seg selv (fall). Personal plasserer henne tilbake i stol, og prøver å roe henne ned med bruk av ord. Pasient vil ikke roe seg ned, fortsetter å skjelle ut medpasienten. Pasient A får beskjed om å roe seg ned, og at det ikke er akseptabelt å snakke på den måten hun gjør. Hun får også beskjed om at hvis hun fortsetter slik er hun nødt å gå inn på sitt eget rom å sitte. Hun nekter på dette, men sier seg enig i å beholde roen.   1 minutt etterpå sier pasient A det samme til medpasient som tidligere, hun blir da tatt med inn på pasientrommet sitt.   Her blir hun skjermet i 30 minutter, med økende motorisk uro. Både slår og sparker rundt seg. Personal får hun til å sitte i stol inne på rommet, hvor hun prøver å reise seg flere ganger, og sparker og slår rundt seg, og sier hun skal ut. Pasient får beskjed om at hun ikke kan gå ut blant de andre beboerne hvis hun skal slå og sparke og rope. Dette er noe ikke pas. forstår eller vil ta til seg. Vi prøver å snakke med pas. om hva hun tenker på, og hun forteller om sin mann som har kreft.   Etter mye uro og forsøk på å roe pas. ned med ord og fortellinger får hun Heminevrin 6 ml etter avtale med sykepleier, og vi ser vi på en mulighet om å prøve å gå ut med pas. Hun er enig i at hun ikke skal gjenta seg som tidligere. Vi går ut og setter oss i stuen alene, og pas. opptrer rolig.
slagBeboer slo pleier på brystet.
slagPas står opp og går bort til annen beboer og er truende mot han. Da kaster annen beboer en bok i ansiktet på ham
slagPas satt rolig på felles stue og hadde noen blader og bøker i hendene. Så sto annen beboer oppe kommer bort mot 11979 , annen beboer roper til pas 11979 og slår han i armen
slagpasient gikk inn på rommet til mannelig beboer. han som bor der ble sint å slo pasient i  munnen.pasient fikk et lite kutt på leppa som blødde litt.
slagpasienten ønsket å forlate kortidsavdelingen og jeg prøve å forklare at dette ikke lot seg gjøre. Hun reagerte med å bli veldig sint og slo med x 2 over armen.
Slag fra medbeboer.To pasienter kom møtende mot hverandre i fellesarealet på avdelingen da den ene pasienter ..ble høylytt og den andre pasienten.. reagerte med å slå til sin medpasient i ansiktet. Pleierne som så hendelsen sa at det virket som om pasienten som slo ble skremt av at medpasienten var så høylytt. Pasient..fikk overbalanse av slaget han fikk og falt på gulvet mot høyre side. To pleiere var i nærheten da hendelsen fant sted og den ene pleieren hjalp pasienten som falt, mens den andre pleieren forsøkte og skjerme den andre pasienten. Flere pleiere kom til for å hjelpe, det ble kontaktet sykepleier på huset som ringte etter ambulanse. Pasienten ble tatt med til sykehuset sammen med en pleier fra avdelingen.
slag fra medpasientPasient og en medpasient gikk forbi hverandre i skjermingsgangen, medpasient slo plutselig pasienten med flathanda på venstre side i ansiktet. Pasient reagerer med å ta tak i medpasientenes skuldre.Pleier kommer i mellom og klarer å skille de. Pasient og pleier går inn på rommet.
Slag fra medpasientPasienten ble slått av medpasient mens hun satt å leste i avisen, pasienten ble svært oppskaket og ropte etter hjelp.  Pasienten fikk ingen skader, men ble engstelig og noe irritert.  Slaget kom uprovosert.
Slag mot medpasientU.t kom ut fra rom  med pasienten som bor der. Pasienten på satte seg først på en krakk med hjul på, og når vi skulle ha han over i en stol uten hjul, kom en annen pasient bort og mest sannsynlig ville bare hjelpe til. Pasienten som da hadde reist seg opp fra krakken lagde da noen lyder, og medpasienten reagerte da med slag på hodet til den andre pasienten.    Av ....
SLAG mot medpasientenPasient skulle få hjelp til sett  seg ned i stol, pasient var redd for å ramle ned på gulvet, en pleie prøvde å hjelp pasienter å sett seg riktig på stol og da kommer en medpasient som misforstod situasjon og slo dermed pasient med flatt-hend  mot nesen. Pasient ble sint og sett seg ned på gulvet og rope.
Slag mot pasientRett før middag ble en amper stemning mellom to pasienter. En dame pasient reiset seg opp for å gå på WC. Mens hun var på vei, luftet hun armen opp og slo en mannlig pasient. Han reagerte fort og slo tilbake. Traff skinn beine i venstre side i ansiktet. Det kunne være at han traff brillene til pasienten som gjør at hun fikk blåmerke. Men hun nektet at det var hun som slo først.
slag mot pleierUnder stell spyttet beboer 3 ganger på pleier, i håret og ansiktet. Beboer forsøkte slå pleier. Veldig ubehagelig for pleier.
Slag mot pleierPasient gikk imot en medpasient som satt å spiste kveldsmat i fellesen. Pasient skulle ta fatet til medpasienten og da reagerte han med å trekke den til seg - så fikk han et slag med et fat pasienten hadde fra før av. Det traff han i ansiktet og brillan datt av.
slag mot pleierpasient slo pleier i ansiktet under stell.
slag og klipingPasienten slo og kløp en annen beboer og kjeftet på henne.
Slag og verbalt uroHadde en minikonsert på stuen, med sang og gitar, da bruker..begynte å rope stygge ord til meg og bruker .... Bruker .. ba bruker .. om å ti still, plutselig slo bruker .. til ... Konserten stoppet og bruker .. fikk tilbakemelding. Saken ble dimittert, å konserten fortsatte.
slag på annen beboerBeboer gikk bort til annen beboer og tok tak hårt i armen .
Slag under stellPleier ble slått flere ganger under stell (kap 4A)
slagsmålen pasient satt i stuen og spiste kake og drakk varm kaffe, da en annen pasient kom ut av rommet sitt og gikk rett til den andre pasienten og tok fra han kaken og kaffen. pasienten reagerte med å reise seg opp å slå til medpasient, medpasienten kastet da kaffen over den andre pasienten og begynte å slå tilbake. det ble slagsmål. en pleier ropte høyt, mens en annen pleier klarte å gå imellom dem, det ente med at pleier fikk et slagt i høyre arm. klarte å skille pasientene og pleierne tok med seg hver av dem inn på sitt rom
Slo annen beboer og pleierAvviket er skrevet på vegne av ny ansatt uten tilgang:    I håndgemeng med annen pasient i 23-tiden, grunnet uoverensstemmelser mellom de. Utviklet seg i slik grad at man måtte gripe inn og skille dem fysisk. Var siden våken til ca 01.30 og sov et par timer etter det.
Slo en av beboreSkjedde rundt kl 18:00 i stua at han ble irritert på en av de andre beborene (som ropte) og slo han med t-skjorte han holdt i hånda.
Slåssing mellom pasienterPasienten fikk tak i en stav som tilhører en annen pasient, pleiere prøver å få pasienten til å gi slipp på staven uten å lykkes, pasienten som eier staven kommer til og går rett til pasienten som har staven og tar tak i den og de begynner å kjempe om den, pleiere kommer til for å hindre at pasientene skader hverandre med eller uten stokken, 3 pleiere klarer å få dem skilt og den ene blir skjermet på sitt rom inntil ting roet seg.
Slått av beboerUnder stell av pasienten blir undertegnede slått i ansiktet av pasienten 2 ganger.
Slått av medbeboer.Pas. ..hadde en liten stund tidligere hatt to verbale konflikter med to andre medbeboere. Pas... møtte pas... i gangen i fellesmiljøet og startet en verbal konflikt, som eskalerte til at pas.. fysisk utagerte med slag mot ansiktet til pas.
Slått av medpasientPasient var litt urolig, gikk litt frem og tilbake i avdelingen. Kom å satte seg i stuen sammen med medpasienter og pleier. Pasient hadde en kopp i hånda. Pleier måtte reise seg for å hjelpe en annen pleier med kjøkkendøra. Da reiser pasient seg og kaster drikke over en medpasient. Medpasient reagerer med å slå pasient i ansiktet. Pasient kaster så koppen i ansiktet på medpasienten. Pleier kommer til og tar pasienten med på rommet
SparkPasienten sparker til en annen pasient i gangen. Pasienten var uskyldig gående med prekestol og han var ved siden av henne. Han sparker henne i leggen og sier mange utagerende ord til henne.
SpyttingPasienten er svært urolig og forverret og sint.Spytter på undertegnede i raseri.
spytting,slag og kliping av beboerspytting, slag og klip fra bruker når man skulle hjelpe han
Stor utagering på senkveldPasienten ble kl. 21 plutselig veldig hallusinert/vrangforestilt og urolig, og begynte å springe rundt i avdelingen. Andre beboere ble forsøkt forflyttet inn i stua, men pasienten var raskt etter og klarte å komme seg inn. Hun gikk til kjøkkenet og begynte å sparke etter dører/vegger/ kjøkkenskap, og tilslutt sparket hun på brannslukningsapparatet. Hun ble derfor tatt i hendene og brakt ut i gangen igjen. De andre pasientene ble låst inne på stua. Hun gikk rundt og tok på alle dører, sparket i dører og sprang etter pleiere for å slå. Bokset sykepleier i brystet. Hallusinerte i høy grad og snakket om saker som ikke var tilstede i rommet. Til slutt fikk sykepleier veiledet henne inn på rommet sitt, hvorpå hun roet seg og fikk lagt seg i sengen.
Støy av pasientPasient trenger tett oppfølging av pleier. Pleier må være sammen med pasient for å forhindre at pasient går ut i fellesmiljøet. Pleiere bruker øreplugger.Pasient er meget høylytt.  Når pasient er ute i fellesmiljøet reagerer medpasientene negativt pga pasientens høyrøsthet. Medpasienter kan da virke truende mot pasienten
Trusler fra medpasientFør middag sitter pasienten i stua å ser på tv. Mannlig medpasient kommer ut i stua, snakker nedlatende om pasient til pleier og er truende i sin oppførsel. Dette hører pasienten, og tørr ikke reise seg for å gå på kjøkken for å spise middag.
Trusler og voldgår ut i fellesstua etter å ha skrevet rapport. Da utagerer pas fysisk i form av slag og spark, og kommer med drapstrusler rettet mot .. Situasjonen oppstår uten forvarsel.
trussel om slag fra pasientpasient er veldig urolig, vandrer mye rundt i avdelingen og på sykehjemmet, uten rullator. han hadde gått inn på et  pasient rom på en annen avdeling sør på huset, måtte få han satt i en rullestol da han nektet å gå noen plass. han var tydelig sint og opprørt. pleier forsøkte å prate med han men da knyttet han hånden sin og sa han skulle slå pleier. han  ba pleier om å komme seg vekk der ifra, pleier forlot han da og etter en stund var han oppe og gikk uten rullator. konen er også med på å stresse ham, da hun pakker og sier de skal dra hjem.
Umotivert hendelseAnsatt kom ut fra rom ... Beboer stod utenfor døren. Da tok han kraftig tak i magen til ansatt heldigvis ansatt var Kvik å kommet rask ut av situasjon . Det var ingen foranledning.
Upassende oppførselVed kveldsmat så begynte de to pasientene å sparke hverandre under bordet mens de andre satt på bordet og mens pleieren delte ut medisiner.  Det var veldig ubehagelig for de andre å høre og se hvordan de to kranglet.   Selv om at pleieren prøvde å roe dem som vil dem ikke slutte å snakke dritt om hverandre.  Han prøvde å kommentere mer så da ble hun mere irritert.   De har roet seg etter at den andre var ferdig å spise kveldsmat og gikk fra bordet.
Upassende oppførselMens pleieren gikk forbi korridoren fra en annen gruppe og skulle kaste søppla på skyllerommet ble hun stoppet av pasienten, pasienten vil ikke at at pleieren skal gå forbi, han prøvde å blokkere veien og prøvde å holde på pleieren. Pasienten virket veldig sint og urolig. Han ropte etter telefon selv om at han har allerede lånt telefonen. Pleieren har forklart at han skal bare vente mens han fortsette og rope og banne. Sykepleieren ble informert i vakten.
Uprovosert angrep av medbeboerBeboer stilte seg foran en beboer, denne beboeren satt sammen med en pleier i  sofaen i korridoren. Medbeboeren stilte spørsmål om hvorfor han lyttet til samtalen. Han svarte at han ikke hadde sagt noe men at medbeboeren kjeftet på han, den andre bare så i gulvet uten å svare. Like etterpå slo han beboeren hardt i bakhodet med knyttet neve, og dro deretter vedkommende i håret. Personalet så hendelsen og løp til og fjernet han fra situasjonen.
uroBeboeren hadde besøk av sin ektemann på ettermiddag fra klokken : 18.00, beboeren ble veldig urolig klokken: 19.00. Ukontrollerte kroppsbevegelser og roping etter ansatte og andre beboere. Beboere fikk da beroligende 6 ml , uten effekt. For å skjerme de andre beboere ble hun tatt inn på rommet  Kl:19.30. På rommet ble beboeren enda mer urolig og utagerende. Hun kastet løse pyntegjenstander rundt omkring på rommet, samt slo og sparket, noe som førte til at hun også skade seg selv og fikk små kutt sår på armer og ben. Beboeren hadde et tydelig psykotiskanfall som varte i 2 timer. Hun nektet å ta kveldsmedisin i tablettform. Rundt Kl.20.00 ble hus vakten kontaktet. hus vakten bestemte at beboeren skulle få ste solid 5 mg rektal. Etter medisineringen fortsatte hun å utagere og datt flere ganger på gulvet på grunn av de voldsomme kroppsbevegelsene. KL: 20.40 fikk beboer ste solid 2,5 mg injeksjon, bestemt. roet seg ned klokken:21.00
Uro i avdelingMøtte en pasient i inngangspartiet ved ytterdøren ved vakstart , ca. kl. 21.45. Pasienten ville ikke inn igjen i avdelingen, men ved hjelp av flere av personalet fikk vi overtalt henne til å gå inn på sin avdeling. Ingen visste hvordan hun hadde kommet seg ut , da døren var låst inn til avdelingen. Etter rapport kom en pleier og sa at pasienten på nytt hadde kommet seg ut , på utsiden av bygget. Ble fulgt tilbake av flere pleiere. Hun var da sliten, men motsatte seg fortsatt at hun skulle inn i avdelingen. Hun klarte så å bryte opp en dør inn til atriet, og sprang rundt der ute for å kjenne på alt av dører, om de gikk å åpne. Ble fulgt inn igjen, ved hjelp av tre pleiere , som holdt henne i armene for å få henne med inn. Var til dels aggressiv i etterkant, slo etter oss og ropte. Gikk å kjente på alle dørene til medpasienter, og ropte om hjelp. Prøvde også å bryte opp vinduer på eget rom. En annen medpasient låste opp sin dør, og hun holdt seg da fast i denne pasienten, og ropte at han måtte hjelpe henne. Roet seg ikke før ca. kl 24.00.
Uro i avdelingenDette avviket gjelder hele helga. Det har vært ekstrem uro i avdelingen på grunn av en enkelt pasient. Det er ikke ressurser nok på jobb til å ivareta denne pasienten, og vedkommende må være ute i miljøet sammen med de andre. Dette skaper uro som forplanter seg til de andre pasientene.
Uro i avdelingenBeboer .. har vært urolig og utagerende ifølge seinvakt hele etter m og hele natt.  Beboer rom .. holdt avdelingen bekkeblom og forsøkt på blåklokke våken hele natt. Måtte låse døren mellom avdelingene. Måtte låse også dører til andre beboerne pga .. går inn og vekker folk. Beboer..måtte få sovetablett (eget ønske) pga fikk ikke sove av bråk og fortyrrelse av beboer ... En ansatt måtte holde fast vakt i avdelingen hele natt pga dette.
Uro og utagering.Fra natten er det rapportert uro og utagering. En av pasientene har vært urolig, vandret mye på avdelingen, pakket og villet hjem. Medbeboer har vært våken samtidig, gått ut på korridoren og møt pasienten der. Ble konfrontasjon mellom de, endte med at pasienten slo til medbeboeren.
Uro på natt og bemanningDa det er mange pasienter som er våken og urolig på natten og oppholder seg i stue oppstår det situasjoner som er vanskelig for pleier å håndtere alene.  En pasient ligger på fellesstuen å sover hver natt og reagerer til tider med sinne og truende adferd mot andre pasienter og pleier. Det fører til konfrontasjoner og høylytte diskusjoner mellom pasienter og potensiellt farlige situasjoner. Pleier har heller ikke anledning til å oppholde seg i fellesstue hele natten da det er andre pasienter som også trenger tilsyn og hjelp. I tillegg har u.t sykepleieansvar for resten av enheten, noe som innebærer ekstra arbeidsbelastning i tillegg til alt som skjer på egen avdeling. Pleiere på avdeling ... har ikke alltid anledning til å hjelpe da det også er en avdeling med uro på natten.
Uro/ SinneBegynte å bli urolig på formiddagen.Ønsket å gå ut fordi hun mente hun så sin sønn på utsiden.Hun sto da å så ut gjennom vinduet i døren på nordsiden, og så på barna i barnehagen.  Hun var rasende og sparket og ristet i døren (nødutgangen).Det ble oppdaget at noe var løsnet på håntaket ,og ansatt ba henne om å gå bort fra døren.Dette medførte at hun begynte å slå,bokse og sparke ansatt.  Måtte lukke døren på kjøkkenet og stuen da de andre beboerne ble urolig av all støyen.Da dette ikke hjalp og hun kom inn på kjøkkenet og laget støy,måtte dørenen låses.Alt dette hendte under lunsj,og alle satt og spiste,og mange måtte mates.  Da en beboer var ferdig å spise ønsket hun å gå ut av kjøkkenet,og hun ble låst ut .  Dette resulterte i at den sinte beboeren tok å ristet den beboeren som kom ut i gangen,som igjen resulterte i gråt og angst/uro av denne beboeren.
Uro/sinneEn ansatt hadde tatt beboer med seg ut for å gå tur. Etterhbert ble beboer veldig urolig. Hun nektet å være med tilbake til sykehjemmet. Hun letet etter noen unger. Det som skjedde var at hun banket på bilvinduer for å få kontakt med folk og stoppet både barn og voksne for å høre om noen hadde sett barna hennes. Hun for fortvilet og sint.
Uro/utagering mot medpasientPas. har tidligere samme dag utagert mot medpas, både verbalt og fysisk. Har uttrykt seg verbalt hele dagen mot denne medpasienten. Kl. 12.15 sparker pas. etter medpasient som går forbi. Det blir avviklet av personal som kommer mellom og stopper dette ved å snakke til pas. Pasienten får valget mellom å bli skjermet på rom eller roe seg ned. Videre er pas. rolig m.t.p utagering mot medpasient, men motorisk urolig.
Urolig og aggresiv.Pasienten er svært urolig, utagerende og aggressiv. nektet å ta medisin som sykepleier forsøkte å gi h*n. Prøver og slå etter personalet og kjøre på de med rullator/rullestol. Måtte låse dørene til de andre beboerne. Personalet måtte også til tider låse seg inne på vaktrommet. Forsøkt utallige ganger med miljøtiltak. Sykepleier ringte både legevakt og politi. Roet seg noe ned da politiet kom og de fikk i h*n medisin.
urolig og utageringPasienten reiste seg plutselig og ropte høyt  om hjelp , pleier tok pasienten på rommet og satte på stolen der ville reise opp for å slå  , enten pleier eller beboende . Pleier holdte pasientens armen for å unngå skade .
urolig pasientpasient veldig urolig, vandrer mye til andre avdelinger helt på andre siden av sykehjemmet. hentet pasient opp til flere ganger i ettermiddag og kveld på andre siden av sykehjemmet. personale fra andre avdelinger har også fulgt pasient tilbake til oss flere ganger
urolig pasientklokken 16.00 ble pasient veldig urolig, reiste seg opp av sengen og ropte mye, slo rundt seg, spyttet etter personalet og verbal utagerende. tre pleiere måtte til for å hjelpe pasient over fra seng til dostol da pasient måtte på toalettet og tilbake i seng. en pleier var inne på rommet i 2,5 timer da det ikke var forsvarlig å forlate pasient alene. fikk medisin uten effekt, senere tok pasient tabelett og roet seg etter det.
Utagerende adferdVi var to pleiere inne hos beboer og skulle hjelpe til med kveldsstell. Beboer holder seg fast i håndtaket på veggen og vil ikke slippe. Vi prøver på skånsom måte til å få han til å slippe. Dette medfører spytting, roping, verbal trakassering og tilløp til sparking.
Utagerende adferdVi var to pleiere inne som skulle hjelpe beboer på badet. Plutselig begynte beboeren å slå, sparke, klype og komme med verbale trusler. Han ropte ukvemsord. Like før hadde beboeren vært i godt humør.
Utagerende adferdBeboer.... var veldig utagerende mot andre beboer og pleier. Beboer begynne og sparke, slå, kjefte og banne. Veldig urolig i kroppen klarer ikke å sette seg i ro. Derfor Pleierne møtte ta beboer ... inn på rommet for å skjerme fra de andre. Inne på rommet beboer klarer ikke å roe seg ned veldig urolig i kroppen. Beboer gikk mot pleier og prøve å slå og sparke derfor pleier måtte holde beboer fast og sitte seg ned på gulvet og holder beboer i ro. Pleie kontakte sykepleier på avdeling. og var med til stede når dette skjedde.
Utagerende atferd , fysisk og verbalt, under stellBeboer hadde fått hjelp til å komme på toalettet/ skulle få hjelp til å stelle seg. Begynte etterhvert å si ukvemsord. Skulle få hjelp til å ta av nattskjorta, men det var umulig å komme i posisjon til å hjelpe. Spyttet mange ganger, slo u.t flere ganger selv om jeg var rolig og prøvde å forklare at vi skulle stelle litt  før vedkommende skulle få på klærne.Måtte tilkalle en annen pleier for å få hjelp til nedentilstell da vedkommende hadde litt avføring i baken og slo om seg og fortsatte å spytte.. Fikk hjulpet med nedentilvask . Da vedkommende skulle stå på beina, var det først vanskelig å få han til å stå. Etter en liten stund, satte han seg i sittestilling mens han holdt seg fast i stanga på badet. Det var umulig for oss å få han til å stå slik at vi kunne hjelpe han til å sitte på dostolen. Vi måtte derfor rolig legge beboeren på gulvet og tilkalle mer hjelp. Vi la vedkommende på et laken og var  4 pleiere som forflyttet vedkommende med lakenet over i senga.
Utagerende atferd.Skulle hjelpe beboer i forbindelse med stell på badet. Beboer ble utagerende og spyttet, prøvde å slå etter oss. Vi var to pleiere inne hos vedkommende. Prøvde å gi han smertestillende (da han ga uttrykk for å ha smerter) og beroligende. Han svelget noe ned og spyttet resten ut.  Vi måtte gå ut og prøve på nytt etter en liten stund. Beboer satte seg til motverge, men vi klarte å få han opp på senga.
Utagerende beboerBeboer var urolig hele ettermiddagen. Ville ikke spise kveldsmat, Gikk å vandret under hele kveldsmaten. Prøvde å åpne alle dører og vinduer. Flyttet på møblene inne på stuen og skapte mye uro blandt de andre.   Hun gikk inn på det ene beboer rommet, så en ansatt gikk etter for å informere om at dette var ett privat rom. Hun kom da ut og slo ansatte i magen helt uten videre.  En annen beboer sto i døråpndingen når dette skjedde, når den urolige beboeren kom ut av rommet gikk hun løs på denne beboeren også. Hun begynte å bokse mot beboeren og var svært truende. Hun tok også tak i begge håndleddene til beboeren som sto i døråpningen og begynte å rive i henne. Ansatte måtte skille disse to.  Etter det har hun gått å slått og sparket på alle dører og vinduer. Hun begynte å snu møblene på stuen opp ned. Ansatt gikk inn på stuen for å sette de på plass. Da gikk hun til angrep på ansatt. Hun bokset ansatt flere ganger, og slo ansatt i ansiktet.
Utagerende beboerBeboer var veldig forvirret, og kunne virke som vrangforestillinger/hallusinasjoner. Prøvde å bryte opp dører, og havnet i en situasjon med annen ansatt der hun slo og var aggresiv, havnet selv på gulvet. Andre ansatte prøvde å roe ned og realitetsorientere beboer, dårlig effekt. Det var utfordrende å skjerme hun selv eller de andre beboerne, da alle ble urolig og redd av episoden. Pasient...fulgte etter da jeg prøvde å følge en annen inn på rommet, og var igjen utagerende.
Utagerende og agressiv brukerAlle brukere var til segns, med unntak av to. Det var et personell på jobb i avdelingen på denne tiden før nattevakt skulle komme.  En bruker satt å så på tv i stuen,mens den andre brukeren gikk frem og tilbake i gangen. Brukeren som gikk i gang var i dårlig humør og plukket opp diverse gjenstander overalt.  Alle dører var lukket med unntak av stue og kjøkken.  Personell var å sjekke en annen bruker og når personell kom ut i gang igjen var brukeren som vandret inne på kjøkkenet. Da personell ankom dit veivet bruker med kost og brett. Personell fikk etterhvert tatt dette fra bruker og eskortert h*n ut i gang igjen. Kjøkken så låst.  Bruker var truende og grep etter personell. Det gikk ikke ann å snakke med bruker så personell måtte ungå bruker slik at h*n kunne roe seg ned. Etter en stund var bruker i stuen og styrte. Bruker som satt der inne virket som om h*n hadde det ubehagelig i situasjon. Brukeren som styrte rundt var høylytt og irritert. Personell fikk bruker ut i gang igjen. Men fikk bare tak i et av objektene brukeren hadde. et fake-stearinlys. Dette var en knuselig gjenstand og personell så det nødvendig å få dette tilbake siden det kunne bli brukt mot personell eventuelt bli knust.  Resten av objektene var ikke-knuselig så det gikk greit.. Bruker fortsatt å styre igangen, spesielt med branndøren som kan lukkes inne i avdelingen. Personell gikk i bane rundt bruker når h*n skulle forbi og sjekke andre brukere. Bruker reagerte flere ganger agresivt ved å prøve å gripe fatt i personell, følge etter og høylytt/sint stemme.  Personell fikk ikke bruker inn på rom under hendelsen eller etter.    Bruker var blitt sint tidligere på dagen grunnet forsøk på dusj og annet kveldstell hvilket muligens var grunnen for aggrisjon i dette tilfellet. Berolighetsfremmkalende haadde blitt brukt, men med liten effekt.
utagerende pasientPasienten er fysisk og verbal utagerende  mot både pleiere og beboere. Klarer ikke å nyansere plagene sine, men mistanke om smerter/ depresjon.
Utagerende pasientPasient ble urolig og deretter utagerende pga. mye støy. Det var ekstra personale på jobb: vaskere som hadde tatt ut senger og bord på gangen, medbeboer som trengte ekstra tilsyn fra lege og sykepleiere.   Ble mange folk på avd. samtidig og da også mye støy for pasienten. Pasienten ble urolig og var verbalt ufin mot ansatte. Gikk mye fram og tilbake, spesielt rundt vaskerne, og ville ta fra dem vaskeutstyr. Sa også stygge ord til dem. Dette hindret dem i å få gjort sitt arbeid, så vi valgte å prøve å få pasient vekk fra dem. Vi prøvde først å snakke til pasient og forklare, men da dette ikke virker positivt på pasient er vi nødt å bruke fysisk makt for å flytte pasient. Vi gjør det på mest forsiktig måte: fjerne fingrene hennes fra utstyr og ting hun holder i, skyve henne unna støyet. Prøver å få hun inn på rom, men det vil hun ikke. Pasient reagerer med å slå og prøver også å bite ved noen anledninger.   Vi setter da opp en \"sperre\" slik at hun ikke kan komme seg til der hvor vaskerne er.   Er etter dette aggressiv og sint mot både ansatte og medbeboere.
Utagerende pasientPasient lå på sengen da undertegnede kom på vakt, fordi pasienten hadde vært utagerende og personalet hadde ikke kommet i poisjon for å hjelpe han opp. Var flere ganger inne og tilbydde å hjelpe han opp. Pasienten hadde ikke spist noen måltider inntil dette tidspunkt på dagen. Pasienten er rolig men virker utilpass da han ynker seg , han sier alikevel at han vil komme opp. Gjør litt motstand, men det går rimelig greit å hjelpe fra seng til stol. Er utilpass og ynker seg fortsatt fikk derfor 10 ml Oxinorm mixtur som hadde ingen effekt. Pasienten spiste svært lite og gir uttrykk for at han vil legge seg. To pleiere forsøkte hjelpe han fra stolen men straks ved berøring roper han truende ord og slår , spenner etter oss. Vi hentet en pleier til for å hjelpe med forflytning. Forflytningsheis ble hentet , en pleier forsøkte å berolige pasienten og feste løfteseglet bak ryggen, da begynner pasienten å rope og kommer med trusler. Vi valgte derfor å være to pleiere for å feste seglet under og bak pasienten.To ganger spyttet pasienten på undertegnede mens vi forflyttet paienten til sengen.
utagerende pasient ved stellpasient virker urolig og sint. nektet å ta morgentabeletter, godtok å ta flytende smertestillende. forsøkte tilby hjelp til stellmen blir aggresiv og dytter oss bort. vi valgte å gå tre pleire inn for å hjelpe til med personlig hygiene da pasienten er veldig våt av urin, lukter sterk urinlukt på rommet. pasient blir veldig sint, spytter etter pleiere, kliper der han får tak og sparker etter personalet. i forkant hadde flere pleiere forsøkt rolig tilnærming og tillitsskapende tilnærming, men pasient er oppjaget så ingen ting nytter. vanskelig å komme i posisjon for å hjelpe pasienten opp av sengen for stell da han viser stor og sterk motstand mot dette. vi har lagt inn på rommet beskyttelses utstyr for personalet (munnbind og hette)
Utagerer når smertepåvirketPas. oppholder seg i miljøet da personale ser seg nødt til å forflytte han til rom grunnet verbal og fysisk uro. Dette til frustrasjon for både han selv og medpasienter.   Pas. motsetter seg forflytning og utagerer mot personale med slag og spark.    Personalet tolker adferden som uttrykk for smerte, og kontakter husvakt for å tilby eventueltmedisin. Pas. utagerer også mot sykepleier, som gjør det vanskelig å gi han medikamentet, og han får derfor ikke i seg hele dosen.
UtageringPasient hadde stigende uro fra kl 1300. Fikk 15-medisinen sin kl 1345. Pasient gikk ut i atriet til en medpasient og en annen pleier. Ble sint på de, skulle ha de inn. U.t fikk pasient inn i stua. Da gikk han rett bort til en annen medpasient og skubbet til han. Medpasient reagerte med å skulle slå til pasienten. U.t var alene i stua, ropte etter hjelp. Klarte å skille pasientene i fra hverandre Plutselig får u.t slag fra pasient i bakhodet. Pasient ble ført inn på skjermingsgangen. Var der sammen med u.t og en annen pleier
UtageringBeboerne kom inn til stue hvor fire andre beboerne satt. Personal viser til han hvor han skulle sitte. Han gikk mot personal og begynte å sparke og slår mens han holdte armen til personal. Andre beboerne ble redd for personal og har greppet inn i situasjon og holdte han ... i armen. Personal fikk beboerne på rommet. Etter hendelse var de andre beboeren redd og snakker at han ... er farlig.
UtageringBeboer ble svært urolig og utagerende i ti tiden. Dro i dørhåndtak og dører, fikk opp døren til en annen beboer som lå og sov. Skapte mye uro inne på rommet. Beboer måtte tas med tvang av to pleiere inn på rommet, klorte, beit og strittet i mot. Nekter å ta medisin.
Utageringskulle inn å stelle beboer, på vei til rommet utagerte beboer veldig å slo og sparket rundt seg. Beboer ville ikke inn å stelle seg. merket kraftig lukt.  prøvde mange ganger med forskjellige metoder å forskjellige pleiere. ble like sint å slo etter pleier.  Fikk 10 mg sobril med middels effekt etter 1 time ca.  gikk greit men måtte være tre inn.
Utagering av pasientBeboerne hadde avføring og vi måtte stelle henne. Under stell har hun sparket, slått og klorte de to personal. Hun var veldig utagerende og bannet mye. Hun nekter å satt seg på toalett men dette var nødvendig siden det var mye avføring. Vi måtte holde henne for å vaske og da har hun spyttet i ansikt på personal.
Utagering mot medpasintPasient .. var urolig og utagerte mot medpasient ….med og slå han med avisa men han sov i sofan på stua.
Utagering mot pasient og pleierPasient satte og spiste kveldsmat, han røyset seg opp for og gå på stuen, da pasient skulle gå tilbake til kjøkkenet gikk han imot medpasient og skulle til å slå han. Pleier måtte gå imellom pasientene for og avverge situasjon. Prøvde og veilede pasient inn til rommet, da ble pasient utagerende mot pleier og slo og klep. Vi var kun 2 pleiere på avdeling, da pleier nr.3 måtte på gruppe 1 og dele ut medisiner.
Utagering mot pleiereSkulle ta pasient med inn på rommet. Da ble plutselig pasient utagerende mot pleiere og gikk til angrep/slo etter oss. Prøvde og snakke med pasient, uten hell. Måtte sette bord i mellom fellestue og gang for og skåne medpasienter/pleiere, da vi ikke har skjermingsgang for slike situvasjoner. Pleier var alene med beboer da vi ikke har alarm for og tilkalle pleiere på andre siden(side2). Pasient var sint og slo i bordet/ etter pleier. Da pasient skulle løfte bordet datt han på høyre side. To andre pleiere tok med seg pasient inn å rommet.
Utagering og psykiskanfall.Beboer hadde besøk av mannen på ettermiddagen. Etter besøket ble beboer irritert. Hun nektet blant annet å spise og trengte mye oppmerksomhet. Ut mot kvelden ble hun verbalt trakasserende mot en annen beboer. Vi prøvde å finne ut hva som utløste reaksjonen, men beboer ble da enda mer aggressiv og sint. Vi ble derfor nødt til å skjerme henne, ved å ta henne inn på rommet. Inne på rommet ble hun sint og gjentok at hun var veldig tørst. Når ansatt gikk for å hente drikke gikk beboeren ut av rommet. Ansatt observerte at hun slo og dyttet en annen beboer, som allerede er ustødig til bens. De andre beboerne i miljøet ble svært redd og forvirret. Beboer ble igjen tatt inn på rommet, men utageringen, de ukontrollerte bevegelsene, den verbale trakasseringen fortsatte. De ansatte ble nødt til å legge beboer ned på bakken for å redusere sjansen for at hun kunne skade seg selv eller andre ansatte. Hun gjentok ofte at \"hun vil hjem\" og at \"dette ikke er hennes rom\". Hun sier også at hun ikke vet hvorfor hun er sint. Husvakten ble kontaktet, og medisinering ble etter hvert vedtatt. Beboer klarte tilslutt å roe seg ned, og ønsket å sove.
Utagering- PsykotiskanfallBeboer hadde besøk av mannen sin på ettermiddagen. Etter besøket ble beboer veldig sint. Hun ropte og skrek, samt slo og sparket ukontrollert. For å skjerme de andre beboerne tok vi henne inn på rommet. Inne på rommet ble beboer enda mer utagerende og sint. Hun kastet løse pyntegjenstander etter ansatte, raserte stoler, hyller og kleshengere, kastet klærne sine rundt omkring på rommet. Beboeren gjentok at \"dette ikke var hennes rom\" og at hun ville hjem. På grunn av ukontrollerte bevegelser datt hun på gulvet flere ganger. Det var utfordrende å hjelpe henne opp da hun var aggressiv mot ansatte. På ett tidspunkt datt hun og tok med seg en ansatt i fallet. Ansatte kontaktet husvakten og medisinering ble vedtatt. Utageringen varte i over 6 timer.
Utagering under kveldsstell av pasientDa vi skulle utføre kveldsstell av bruker ble hun veldig agressiv og begynnte å utagere voldelig, både verbalt og fysisk. Ansatte måtte holde brukeren grunnet fare for personskade ved glatt underlag på badet da vi måtte dusje henne. Brukeren hadde masse såpe som måtte skylles vekk før hun gå ut av badet. Hun gikk ta på angrep av personell der det ble personskade på personell. Brukeren hadde en klokke på seg som man ikke får av, den har skarpe kanter og kan være skadelig for både henne og personell. En av peronalet måtte holde henne i ro, mens den andre dusjet av såpen, som følget av dette ble det sparking, kloring, kliping og forssøk på biting. Da hun fikk komme ut av badet hentet hun gjenstander fra rommet og kastet på personalet. Hun ble mer aggresiv og personalet måtte tilslutt gå ut av rommet for egen sikkerhet, og for å la bruker roe seg ned.   Årsaken til at det var svært nødvendig med dusj, er fordi brukeren er sammen med andre beboere og har dårlig hygene og avføring under neglene. Hun har ikke latt seg blitt skiftet på eller annen type stell på flere dager.
Utagernde pasient.Pasienten blir svært sint når h*n blir tilbudt hjelp ved toalettbesøk. Slår da etter pleiere og har ved to tilfeller truffet personalet.
Utfordrende adferd.Vi var tre pleiere inne hos beboer for å hjelpe til med stell. Beboeren var våt og ville ikke stå opp. Vi vurderte det dithen at det ville være greit å få han på badet fordi han etter stell ville kunne sitte oppe. Av erfaring vet vi at beboer roer seg når han er ferdigstelt og sitter oppe. Han var verbalt utagerende og slo rundt seg. Da traff han undertegnede på munnen. Dette medførte kul på overleppa og ømhet rundt ei av fortennene. En time etter uhellet virker det ikke som tanna er løs.
Utfordrende adferd.Etter at tillitsskapende tiltak ikke førte frem, måtte vi skifte våt bleie (løpenr ...) under tvang. Vi var tre pleiere tilstede. To holdt armer og bein, men den tredje vasket og skiftet bleien. Vi prøvde å få gjort dette så hurtig som mulig. Beboer spyttet, kløp og var verbalt utagerende.
veldig aggressiv pasienthendelsen skjedde ca. 11:20. En ansatt inviterte pasienten ned til fredags kafe. Beboeren reiste seg opp og gikk rett bort til pleier til angrep. Beboeren begynte å trille en rulle stol med en pasient inn mot vegen. Etter det tok han tak i handleddet til en ansatt  og sparket henne med foter, han var veldig aggressiv i ca. 4 min.  En annen ansatt måtte gripe inn og prøvde å snakke til beboeren for at han skal slippe en annen ansatt. Til slutt satt beboer seg på sofaen.
veldig uønskelig situasjon med urolig og agressiv pasientPå denne vakten var pasienten veldig urolig og agressiv. Det ble prøvd av flere ansatte å avlede henne og roe ned. Det hadde ikke noe effekt.  Ca kl.11 gikk hun ut fra avdelingen og jeg måtte følge etter henne. Jeg prøvde flere ganger å snu henne tilbake(foreslo kaffe, sette oss ned osv). Men hun gikk bare uten å høre på meg.  Til slutt gikk vi ut fra sykehjemmet og hun gikk opp til barnehagen.  Jeg hadde ikke med meg telefon fordi akkurat i dag våre gamle telefoner ble byttet og vi hadde kun 1 tilgjengelig bærbar telefon.    Jeg var ute uten noe mulighet til å få hjelp med pasienten med utagerende atferd.    Jeg følte med hjelpeløs og kunne ikke forlate henne for å tilkalle hjelp.  Til slutt måtte jeg springe til avdelingen vår, banke på nødutgangsdøra for å få hjelp.    Det var en stor psykisk belasting fordi jeg drev med å roe henne ned nesten i 1 time alene.
Verbal og fysisk trakasseringSkulle hjelpe beboer på toalettet. Vi var 2 pleiere som skulle hjelpe med forflytning. Beboer slo, spyttet og ropte ukvemsord.
Verbal og fysisk utagering.Vi var to pleiere som skulle prøve å hjelpe beboer med stell. Beboeren slo, sparket, kløp og klorte og prøvde å spytte etter oss. Samtidig ble det ropt og skreket.
Verbal trakassering.Fikk hjelp inn til badet. Tok tak i håndtaket på veggen og ville ikke slippe. Da vi skulle hjelpe han til å slippe begynte han å slå etter personalet (vi var to personal til stede), spyttet og ropte ukvemsord. Ropte at vi slo han. Roet seg etter hvert.
Verbal trussel av pasient overfor medpasientPasienten var utenfor rommet til medpasient som var noe verbal høylydt.Han ble irritert og sint og sa at hvis pasienten kom ut av rommet kom han til å drepe han. Pasienten dette gjaldt hadde en pleier sammen med seg på rommet og kom ikke ut før denne pasienten var inne på sitt rom.
Verbalt og fysisk utagerende ved stellDet var allerede tre pleiere inne da de ringte på nødalarmen og fjerde pleier måtte komme inn. Da lå beboer på gulvet og pleierne hadde allerede fått lagt et laken under han. Vi fikk løftet han opp i senga. Under hele situasjonen lå beboer og sparket, slo med armene, spyttet og ropte. Vi måtte altså være fire personer for å få han opp i senga. Etter at han var kommet i senga fortsatte han å rope, spytte og sparke.
VoldPasient ... var urolig og svært aggressiv. Kjørte ned medpasient med rullatoren sin. Medpasient ..falt bakover i sofa ute i korridoren.
VoldBeboer hadde latt sin dør til sitt rom stå åpen. En annen mannlig beboer hadde gått inn på rommet hennes. Beboer gikk inn på rommet og forteller oss ansatte at beboer som var på hennes rom, hadde slått henne.
VoldBeboer .. kommer bort til beboer .. å slår han med knyttet neve rett i ansiktet på leppen. Det var ingen forvarsel. Han kom bare gående å slår til beboer ....
Vold mellom beboereRopte og slo medbeboer i ansiktet. Hendelsen hadde utgangspunkt i at medbeboer ringte i alarmsnoren.
Vold mellom pasienterPas med løpen.. slo pasient med løpenr..i ryggen under en krangel på stua.
Vold mot beboerBeboer  kom gående bortover gangen og tilfeldigvis passerte beboer på rom  hvorpå han umotivert slo til beboer ... Hun ble truffet rett under skulderbladet på hø. side. Ganske kraftig slag slik at beboer bvegynte å gråte og ble redd og sint.
Vold mot medpasientPasient med løpenr .. slo og lugget pasient med løpenr ... Dette helt uprovosert.
Vold og truslerPasienten er svært verbalt høylytt og aggressiv i sin fremferd i hele fellesmiljøet. Prøver å ta seg inn på flere av pasientrommene. Prøver å ta kontakt med pasient som er i fellesmiljøet. Pasienten vil at alle skal forsvinne fra avdelingen som hun sier er hennes hus. Tåler ikke at noen er tilstede. Personalet må gi i mellom for at pasienten ikke skal kjøre på annen pasient. Personalet må fysisk fjerne annen pasient da denne blir svært redd.
vold og trusler.pasient (løpenr..ble sint under middag på fellesstua på medpasient(løpenr...) for at hun trillet i sin rullestol mot han. Han trillet i sin stol på henne å begynte å slå henne med flat hånd. Undertegnende sto å delte ut middag og kom fort til å fikk avverget flere slag. Det var 7 pasienter til stede å de ble veldig redd og engstelig, vil ikke være her. Informerte han om at dette ikke er akseptert adferd.  Han ble trillet inn på sitt rom uten hans samtykke, han strittet imot, tok begge beina i dørkarmen og holdt igjen, jeg tok beina så en pleier fikk kjørt han inn, idet slo han med knyttet hånd på min venstre arm, ingen synlige skader, med smerter utover ettermiddagen.
vold,truslerIrritabel og sint når personalt kom på arbeid i ettermiddag. Hun slo en medpasient og verbalt ufin mot ansatte x flere inne på stua. Hun ble trillet i rullestol inn på rommet hvor hun fortsatte å slå med ei jakke to av personalet. Hun satt under hyppig tilsyn på rommet i ca. 1 time før hun kom gående inn på stua. Virket da mere samlet og samarbeidet forholdsvis greit resten av vakta, men fortsatt irritabel under kveldstellet.
Vold: 2 pasienter slåss med hverandre i avdeling2 pasienter hadde en diskusjon som førte til en slåsskamp. ... slo gjentatteganger på ansikt av ... .... har fått 2 lite skrapsår i nesen. ... ramlet bakover på gulvet da han prøvde å bevege rask for å unngå motangrep av ..... har fått smerte i venstre albu etter han ramlet bakover med albu først.
Vold: Aagresjon fra pasientenVanskelig under nødvendig stell,  han klyper og holde hardt etter stell,grep armene,vridd og kloret i et lang tid
Vold: Aggresjon og fysisk utageringPasienten hadde vært inne på rommet sitt, og kom ut i gangen ved vaktskifte. Hun kom bort til vaktrommet hvor 3 pleiere satt, og slo med knyttneve mot pleier flere ganger. Snudde seg så og gitt bort til en annen pasient som satt på en stol i gangen. Ville at den andre pasienten skulle reise seg fra stolen, noe pasienten ikke gjorde, og dermed grep hun tak og ristet i pasienten og etterpå slo mot ansiktet med knyttet neve. Pleieren klarte å komme mellom pasientene slik at ingen ble skadet. Den andre pasienten ble skjermet inne på stua, og pasienten det gjelder ble sittende i stol på gangen. Var veldig høylytt og holdt seg for seg selv.
Vold: Aggresjon/SkadePersonell hadde gå-trening med en annen bruker(1) da en annen bruker(2) gikk til verbal og fysisk angrep på bruker 1. Bruker 2 holdt bruker 1 hard rund håndleddene og prøvde å skyve bruker 1 bort. Verbalt ba bruker 2 bruker en om å komme seg vekk. Bruker 2 hallusinerte. Bruker 2 ville jage alle bort og lurte på hvorfor de var her. Bruker 2 brukte en del skjellsord.   Personell grep inn og prøvde å geleide bruker 2 inn på sitt rom. Da gikk bruker 2 til angrep på personell, blant annet med kloring og prøvde å slå. Holdt også personell hardt fast i arm. Personell fikk blåmerke på arm. Personell fik bruker 2 inn på rom.  Personell sjekket bruker 1, som virket ok. Personell ringte også husvakt for sikkerhests skyld. Alt er bra med bruker 1.
Vold: AggressivHørte pasienter ropte fra sengen på rommet sitt, da var en av pleier til stede for å hjelpe han. Pasienter begynte å vinke til meg da han så meg.
Vold: Aggressiv bruker angrep personaletEn bruker fra en annen avdeling som er blind på øynene, fikk ett hysterisk anfall. Når vi prøvde å gi henne medisin, angrep hun oss. Vi var 4 ansatte på rommet hennes for å prøve å holde henne, men hun er veldig sterk, så vi hadde store problemer. Hun ble aggressiv og begynte å snakke ufint. Hun satte seg helt ytterst på sengekanten. Vi ble redd for at hun skulle falle i gulvet, så vi prøvde å legge henne på senga slik at hun ikke kunne falle og at hun kunne få Buccolam munnvæske. Når vi gjorde dette begynte hun å slå og sparke oss.  Jeg hadde Buccolam sprøyten i min høyre hånd og prøvde å holde henne med venstre hånd. Da begynte hun å klype og klore den venstre armen min som jeg holdt henne med. De andre ansatte prøvde å holde beina og hodet hennes for at hun skulle kunne svelge medisinen som jeg prøvde å gi henne. Hun fikk medisinen, men hun klarte å spytte ut halvparten.
Vold: aggressiv konfrontasjon uten grunn.Da hun kom tilbake til avdelingen etter og ha gått tur med støttekontakt, virket vedkommende aggressiv, konfrontere og forvirret. Vedkommende vandret frem og tilbake for seg selv i korridoren mens hun  hallusinerte mye og pratet med seg selv, en av pleierne møtte henne for fra uten øyekontakt og gikk forbi henne, men når pleieren skulle tilbake og gikk samme retning forbi henne, begynte vedkommende å gå etter pleieren med aggressivitet og konfrontasjon i fokus. pleieren merket dette når hun snudde seg og så vedkommende. pleieren ble møtt med voldelige intensjoner. videre fulgte vedkommende etter pleierne mens hun hadde et voldelig og truende blikk og adferden var likedan. vedkommende kom nærmere og begynte med trusler og truende adferd, slik som dytting og var verbalt frekk.
Vold: Aggressiv og truende pasientBruker har gjentagende i ettermiddag vært meget aggressiv i språkbruk og fysisk. Bruker satt på stua i stolen sin å sov. Da det var noen som snakket, ropte bruker ut \"kom dere til hellvette ut her i fra\" osv. Bruker har ikke ønsket mat eller drikke ila vakten. Det har vært gjentagende aggressiv språkbruk, der beboere på avdelingen ble urolig og redd. Ansatte var nødt til å skjerme vedkommende da han var truende til å slå andre på avdelingen. Etter gjentagende forsøk på å få bruker på rommet på eget ønske, ble ansatte nødt å bruke tvang for å skjerme han.
Vold: Agressiv og voldelig pasientBeboer gikk ut av sengen etter han hadde lagt seg, og alarmen gikk. Pleier gikk dermed inn til han for og se. Da gikk han rundt på rommet uten rullator og var ustødig, og pleier gikk for å støtte han. Beboeren ble da sint og truet med å slå pleier(pleier var alene på avdelingen). Pleier ble redd for egen sikkerhet og forsøkte å gå ut av rommet, men beboer fulgte etter ut i gangen. Pleier gikk mot utgangsdøren med hensikt å hente hjelp fra naboavdeling, men så kom en medbeboer ut i gangen og pleier måtte derfor bli igjen. Pleier ble stående alene og holde hendene til den agressive beboeren for å unngå at beboeren skulle skade pleier eller medbeboer. Ved en tilfeldighet kom nattevakten og fikk tilkalt hjelp. Flere pleiere forsøkte roe beboeren ned og få vedkommende inn på rommet. Beboer var agressiv og voldelig mot alle pleiere som forsøkte å hjelpe til. Med tvang fikk pleierene beboer inn på rommet og etter en stund roet beboeren seg ned.
Vold: Agressiv oppførselOppdaget mens pleieren var på kjøkkenet at begge personer diskurtete på inngangs stua om stolen. Han ville overta ta stolen hennes men hun nektet. Han sparket henne på beina og bannet.   Pleieren har sagt at det må han ikke gjøre. Så svarte ham \"det gjør ingenting\".
Vold: Alarm til bruker med seksuellt krenkende adferd virker ikke fortsattAlarm-matten virker fortsatt ikke...Trass i at dette ble meldt fra om til 7-vakt som viktig å få sjekket i løpet av dagen.   Bruker kommer ut i avd der kvinnelig beboer er oppe. Heldigvis va nattpersonalet tilstede i bogruppen da å kunne ivareta sikkerheten. Nattvakt på .. måtte være mest mulig på ... gjennom natten..med det resultat at....avd blir stående uten tilsyn i lengre perioder..Dette er uheldig da flere brukere der kan vandre oppe på nattetid.
Vold: Alarm til bruker med seksuellt krenkende adfred virker ikkealarmmatte til beboer med tendens til seksuellt krenkende adferd/ overgrep virket ikke på natten.  Det va Ikke leid inn personale for å følge bruker tett å ivareta de andre brukenes sikkerhet.
Vold: angrep på personaletpasient ville ha hjelp av personalet, da pleier satt seg ned for å spørre hva pasient trengte hjelp med tok pasient tak i armen å klorte pleier i armen. prøvde rett etter dette å bite pleier i fingrene, dette fikk ikke pasient til. ved en senere annledning tok pasient en annen pleier i arbeidsklærne å rev i den og spente en krakk etter nevnte pleier.
Vold: angrepet av pasient på naboavdPasient var med pleier inn på nabo avdeling, da det var konsert der. Pasient er i godt humør. Pleier og pasient kommer inn, går forbi en pasient som sitter i en stol. Medpasient ser mutt ut og litt sint ut i blikket. Pasient og pleier går ca to meter forbi medpasient, da medpasient reiser seg opp og kommer rett i mot pasient. Medpasient griper tak i overkroppen på pasient. Pleier griper raskt inn og får armene sine i mellom pasientene for å forhindre slag. Pasient reagerer med å skal forsvare seg med å slå, noe han ikke klarte. En leder på huset griper inn og hjelper med å få skillt pasientene. Begge pasientene går hver sin vei. Pleier tar med seg pasient tilbake på avdelingen. Pasient er noe oppskakket, men går fort over
Vold: Avik og aggresjon under legging og kveldstellBruker var sliten og trøtt. Ble hjulpet opp fra soffa og begynte å bevege seg, ved hjelp av personell og prekestol, mot rommet sitt. Allerede ved dør til soverom stopper bruker opp og vil ikke gå inn. Ukontrolert bevegelse av overkropp gjorde det nødvendig for et personel å stå bak henne slik at hun ikke fallt. Bruker slår hardt bak med albuen og personell blir truffet i skulder. Etterhvert klarer personell å få bruker inn på rommet der bruker blir så urolig at h*n må settes på sengen. Igjen angrep på personell ved å slå ut med armer. Bruker utrykker at h*n vil hjæm flere ganger. Personell prøver å roe ned og snakke med bruker.  Brukers bevegelser blir så ukontrolert og store at bruker legger seg ned i sengen. Der utrykker h*n ønske etter kaffe. Personell prøvr igjen å roe bruker ned. Bruker skader nesten seg selv ved ukontrolerte bevegelser. Hode er flere ganger på tur mot veggen så personell må gripe inn.   Et av de to personellene går ut for å ringe etter kveldsvakt, men får ingen svar. Personell kommer inn igjen, og andre personell går ut for å prøve å ringe på privat telefon til kveldsvakt.  Bruker blir urolig igjen og personell prøver å roe h*n ned. Bruker griper da hard fast i personells arm med neglene. Tar i så hardt at personell må rive seg løs. Dett gjør da at personell får skader på arm.  Andre personell kommer så inn for å ta over. Andre personell går ut grunnet skaden.  Etterhvert kommer kveldsvakta og hjelper til med berolighetsfremmkalende. Bruker roer seg ned.
Vold: Avverging av svingslag mot personal og beboer.En ansatt forsøkte å flytte stolen til pasient 21. Pasient 21  røyste seg brått og påbegynte et voldsomt svingslag som hadde kommet til å treffe kvinnelig beboer. Undertegnede så slaget komme og holdt armene slik at han ikke fikk fulført slaget. For å løse situasjonen løftet jeg pasienten inn i stua som i denne delen var folketom. Jeg satte fra meg pasienten og gikk to skritt tilbake. Pasienten var opprørt og gikk mot meg. Jeg sa stopp til pasienten og rakte høyre håndflate mot pasienten. Pasienten stoppet og satte seg i en stol.
Vold: Basketak mellom beboereEn beboer gikk inn på en annen beboers rom mens denne var til stede på rommet sitt. Den uvedkommende ble skyvd ned i en stol. Pleier gikk imellom og avverget situasjonen.
Vold: beboer ble sint og rev i arm til med beboerLøpenr.., tok tak i løpenr: ..og dro hun i armen, og skulle ha henne vekk fra sin plass.  Jeg måtte gå imellom disse beboerne slik att det ikke ble noe verre sitvasjon en det var.
Vold: ble Tråkket påMedpasient gikk rett fremfor pasient, dette resulterte i at medbeboer tråkket pasient på tærne. Pasient ble sint og reagerte med å slå medpasient på armen par ganger. Personal kom i mellom og fikk medpasient bort fra pasienten
Vold: Personale truet og slått av beboerUtagerende beboer gikk rundt med prekestol og truet/slo pleiere.
voldelig pasienterpas. prøvde å kommer ut og pas. prøvde å kommer seg inn på kjøkkenet. pas  kom mellom døra og pas. pas. tok nakketak og klorte  pas på handlede. det ble synlige  skader av hendelsen.