Mangel på tilgjengelige fosterhjem fører til at unge og friske hunder må avlives hvert år. Nå ønsker Dyrebeskyttelsen å komme i kontakt med hundekyndige mennesker i Tromsø, slik at de firbeinte kan få et nytt og trygt sted å bo.

– Hver sommer får vi inn opptil tyve forespørsler om omplassering av unge hunder fra eiere som ikke har mestret ansvaret, og folk som ikke burde hatt hunder i utgangspunktet, sier Therese Simonsen Rye, leder for Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø.

Stort behov

Førstkommende tirsdag inviterer Dyrebeskyttelsen til informasjonsmøte for alle som kan tenke seg å gi et fosterhjem til hunder eller smådyr.

ADOPTERT: Blandingshunden Trixie fikk et hjem hos Trine Bekkmo i Dyrebeskyttelsen. Nå håper organisasjonen at flere tromsøværinger vil åpne dørene for de firbeinte.

Fosterhjemmene er midlertidig bopel for dyrene i påvente av permanente hjem, og behovet for både kort- og langtidsfosterhjem er stort.

– Det er helt krise nå. Vi har ingen steder å gjøre av dem, og da må de friske dyrene avlives. Det er helt forferdelig, sier hun.

Viktig med erfaring

En del av hundene blir får nye hjem via Dyrebeskyttelsens facebooksider, men spesielt blandingsraser og eldre hunder er vanskelig å få omplassert.

– Ofte er det snakk om border collie-blandinger, som er veldig krevende hunder, forteller hun.

Dette varierer likevel stort, og Dyrebeskyttelsen får inn alt fra valper til godt voksne rottweilere. Rye forteller at de derfor ser etter mennesker som har tidligere erfaring med hunder, og som har tid til å ta seg av dem. Bidrar man med fosterhjem stiller man også som førstevalg ved en eventuell adopsjon.

– Siden dyrene er unge og udresserte trenger de både trening og kurs, forklarer hun.

Også for omplassering av smådyr som kaniner er ventelistene lange, ifølge Rye.

– For smådyr er ikke erfaring like viktig, men det er jo ønskelig, legger hun til.

Dyrebeskyttelsen dekker utgifter

I fosterhjemsperioden dekker Dyrebeskyttelsen veterinærutgifter, og kan stå for dyrefôr, høy, dostrø og utlån av nødvendig utstyr. De er også nøye med hvilke dyr som blir omplassert.

– Vi sier som regel nei til hunder som er aggressive eller har veldig alvorlige adferdsproblemer, sier hun.

Informasjonsmøtet holdes tirsdag 17. juli klokken 18.00 på Hjelpesenteret i Måsevegen 3.