– Vi har heldigvis ikke hatt noen uhell med våre dyr – ennå, sier sauebonde Dagfinn Widding Eliassen.

Han representerer flere bønder på Berg, som har beitemark langs E8 i strekningen mellom «Tromsøsvingen» og Minken ved Fagernes. På grunn av høye fôrpriser er utmarksbeite viktig for lokalprodusentene.

Bøndene er bekymret for tilstanden til utmarksgjerdet langs E8, som truer både trafikksikkerheten og dyrevelferden i området.

– Her i Troms har vi noen av de beste beitemarkene i verden, og vi har jo et ønske om å kunne bruke disse, sier Eliassen.

Ulovlig piggtråd

Eliassen kjørte tidligere i sommer langs strekningen for å fotodokumentere omfanget. På enkelte områder var gjerdet falt helt ned, mens det på andre faktisk var blitt fjernet.

– Gjerdet er gammelt, og deler av det ble satt opp da veien ble bygd. Det har blitt forsøkt gjort enkle reparasjoner, men disse er utført av ukyndige personer, sier han.

Bildebevisene ble deretter sendt i en bekymringsmail til byggeleder for drift og vedlikehold i Statens vegvesen, Robert Lied, etter at Eliassen tidligere var i telefonkontakt med etaten.

DÅRLIG: Gjerdet ligger helt nede på flere områder. Andre steder er det fare for at dyr setter seg fast og sulter i hjel. Foto: Privat

«Det er ingen tvil om at et dårlig gjerde er farlig for dyr da de kan sette seg fast i det og sulte i hjel eller forville seg ut i veibanen og skape tragiske situasjoner. Vi synes også at det er risikofylt å fange inn dyr som er på veien når farten på strekningen er så høy», skriver Eliassen i mailen.

Han viser også til at det i enkelte strekninger er brukt piggtråd som toppstreng på gjerdet, noe som heller ikke er lovlig.

– Veivesenet har ennå ikke svart på mailen, selv etter at jeg har purret. Vi som er bønder her tar gjerne vår del av ansvaret med gjerdet, men vi må få veivesenet med på laget. De har også et ansvar her, sier sauebonden.

Bruker GPS-halsbånd

I tillegg til en viltbestand, bestående av elg, rein og dåhjort, beiter det rundt 600 sauer og 100 geiter i området. Widding gård har også seks storfe i en egen inngjerding, som snart må utvides.

Bonden har nå tatt teknologiske hjelpemiddel i bruk for å sikre dyrenes velferd.

– Dette skjer ikke daglig, men plutselig ser en sau en gressflekk den har lyst på, eller blir skremt slik at den hopper over gjerdet. Vi har flere ganger vært der ute for å hente dyr og vært nødt til å sperre av veien, forteller han, og fortsetter:

– Tilstanden på gjerdet førte til at vi måtte skaffe GPS-halsbånd til dyrene. Nå bruker vi daglig mye tid på å følge med på dataen hvor dyrene befinner seg.

iTromsø har vært i kontakt med Robert Lied i Statens vegvesen. Han ønsker ikke å kommentere saken før han er tilbake på jobb etter fellesferien.