iTromsø har de siste dagene skrevet om avvik hos kommunens sykehjem. Der vi til å begynne med presenterte omfanget, har vi i ettertid sett på vold, og nå på medisinering og bemanning. Fylkeslege Svein Steinert, mener det er viktig at det meldes inn avvik.

– Enten vi liker det eller ikke, så vil feil oppstå. Her snakker vi om veldig mange enkelthendelser, med veldig mange muligheter for feil, for volumet er kjempestort. Det positive er at man har et system for avvik.

Bemanning medvirkende årsak

Fylkeslegen forteller at feil vil skje, og at det er viktig å ha systemer for å oppdage de.

– I helsevesenet så vil det skje feil. Det er umulig å ha et helsevesen som er feilfritt. Det som er viktig er å ha gode systemer for å oppdage feil, slik at feil oppdages så raskt som mulig og at man kan iverksette tiltak som gjør at ikke samme feil skjer igjen.

Det er ikke tilfeldig at iTromsø trekker fram avvik knyttet til feilmedisinering og lav bemanning, da vi etter å ha gjennomgått avvikene ser at det er en korrelasjon mellom dem. Fylkeslegen kan bekrefte dette.

– Jeg kan bekrefte at vi har hatt klagesaker i forhold til feilmedisinering, der lav bemanning har vært et av de tingene som har vært vurdert, sier han.

– Det er en del av bildet i disse sakene at personalet opplever at bemanning er en medvirkende årsak, utdyper han.

Spesielt blodfortynnende

Det er noen medisiner som er farligere enn andre. Den blodfortynnende medisinen Marivan er et eksempel Sveinert trekker fram som brukes av mange eldre, og som vi har sett i mange av avvikene knyttet til medisinering.

– I Norge er det hvert år mange dødsfall av den medisinen, sier han. Vi har sett på sammenhengen mellom lav bemanning, mange arbeidsoppgaver og stress. Det er imidlertid svært viktig med full konsentrasjon når man gir denne medisinen.

– Hvis den gis i for høye doser kan det gi blødninger, og hvis den gis i for lave doser, kan det føre til blodpropper, forklarer fylkeslegen.

Ekstra sårbare for feil

Steinert kommenterer på generelt grunnlag om det han mener er avvik som kan få alvorlige konsekvenser.

– På generelt grunnlag så vet vi at feilmedisinering kan føre til alvorlige bivirkninger og i verste fall dødsfall.

– Den pasientgruppen har ofte mange sykdommer, og bruker mange medisiner. De er derfor ekstra sårbare for feilmedisinering, fortsetter han.

Han sier fokus på håndtering av legemidler og medisinering generelt er viktig for fylkesmannen.

Samhandlingsreformen

En av de største utfordringene for sykehjemmene, ikke bare i Tromsø, men i resten av Norge, kan knyttes til samhandlingsreformen fra 2012.

– I dag er det slik at etter innføringen av samhandlingsreformen i 2012, så er pasientene på sykehjemmene betydelig sykere enn de var for ti år siden, og det gis derfor i dag mer avansert behandling på sykehjemmene.

Det kreves derfor mer bemanning og mer kvalifisert bemanning for å ta vare på de stadig eldre og sykere pasientene på sykehjemmene.

– Vår bekymring er at sykehjemmene ikke har klart å bygge opp tilstrekkelig kapasitet og kompetanse i overføringen fra sykehusene til sykehjemmene

– Dette er en kjempeutfordring for ordførere, rådmenn og de som styrer helsetjenestene i kommunene.