– Det har vært en oppløftende og effektiv dag, sier kulturminister Trine Skei Grande til iTromsø.

Fikk gode spørsmål

Etter bare å ha møtt den administrative ledelsen i Kulturdepartementet ved to anledninger tidligere, var det glede å spore hos forkjemperne for Arctic Music Hall i Mack-lokalene, etter fredagens møte.

– Vi vet at statsråden har god kunnskap om dette og viser interesse. Hun stilte gode spørsmål om hvilke funksjoner konsertsalen skal fylle, men også i forbindelse med at det er flere aktører som spiller på lag, kom godt fram, sier Ap-politiker Tove Karoline Knutsen etter møtet som varte i tre kvarter.

Tidlig i prosessen

Planene om det nye konserthuset ble første gang lansert i februar 2016, hvor Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) og Musikkonservatoriet kan bli leietakere. Både UiT, NOSO, Tromsø kommune og Eiendomsspar, som eier lokalene, står bak planene om det som kan bli Arctic Music Hall.

ARCTIC MUSIC HALL: – Skissen viser hvordan den store konsertsalen kan se ut med utsikt ut til den praktfulle naturen. Disse vinduene må selvfølgelig lages slik at de lukkes igjen under forestillinger slik at klangen i salen blir av topp kvalitet, sier Sigurd Stray i Eiendomsspar. Illustrasjon: AT Plan & Arkitektur

Kulturministeren mener det er spennende planer, selv om det er veldig tidlig i prosessen.

– Jeg hadde en rekke spørsmål som jeg ba dem kikke videre på. Det er bra at de prøver å få til et samarbeid mellom offentlige institusjoner og private aktører, det vil gjøre det lettere å få gjennomslag. De må jobbe videre med konseptet, og jeg synes de er på god vei, sier hun.

Inntektspotensial viktig

Et av spørsmålene hun mener må avklares, er økonomien i prosjektet, hvor også det kommersielle har en naturlig plass.

– Det skal også være en konsertscene med kommersielt potensial og for konferanser. De må jobbe for å finne markedsgrunnlag for etableringen og hvor mye salen kan leies ut til kommersiell virksomhet, for å ha gode inntekter. De må sannsynliggjøre hvor store inntekter det er mulig å få i en by på Tromsøs størrelse, sier kulturministeren.

Kunstakademiet, arkitekturutdanningen og Driv er allerede på plass i Mack-kvartalet, og om noen år kommer nybygget til Tromsø Museum rett på sørsiden av lokalene som er tiltenkt konsertsalen.

Ingen løfter

– Nå har vi muligheten for å lage et sentrum for Arctic Culture Capital. Jeg tror et viktig poeng er at det offentlige og private samarbeider, sier varaordfører Jarle Aarbakke (Ap).

Konsertsal-delegasjonen fikk imidlertid ingen løfter fra kulturministeren.

– Vi fikk ingen konkrete løfter eller lovnader over bordet.

NOSO jobber også for å bli Norges tredje nasjonalorkester.

– Kulturdepartementet sier de imøteser en søknad. Dette kan bli en nasjonal kulturinstitusjon i Nord-Norge, sier Lægreid.

– I desember legges kulturmeldingen fram, da får vi se, sier kulturministeren.

Få til noe unikt

Christian Ringnes-eide Eiendomsspar viser til de gode erfaringene de allerede har fra Mack-kvartalet hvor UiT er inne som en betydelig leietaker.

– Konsertsalen er et kjempespennende prosjekt. Vi bygger videre på erfaringene med Kunstakademiet, landskapsarkitektutdanningen og Driv som viser at vi allerede har et godt samarbeid med UiT. Med Musikkonservatoriet, NOSO og Arctic Music Hall i tillegg, kan vi få til noe som blir unikt både for Tromsø, mens også i nasjonal sammenheng, sier viseadministrerende direktør Sigurd Stray i Eiendomsspar.

ARCTIC MUSIC HALL: – Skissen viser hvordan den store konsertsalen kan se ut med utsikt ut til den praktfulle naturen. Disse vinduene må selvfølgelig lages slik at de lukkes igjen under forestillinger slik at klangen i salen blir av topp kvalitet, sier Sigurd Stray i Eiendomsspar. Illustrasjon: AT Plan & Arkitektur