I fjor hadde de 51 utrykninger til skadde måser, og tallene ser ifølge ringleder i utmarks- og viltforvaltning i Tromsø kommune, Einar Mellomgård, ut til å øke i år.

Flere av Tromsøs innbyggere gruer seg kanskje til årstiden hvor måsen inntar byen. De er overalt og skriker døgnet rundt. Allikevel har de faktisk en viktig rolle, mener han.

– Jeg synes det er feil innstilling blant noen at de synes måsen, eller fiskemåsen er en fiende, den tilhører vår fauna og vi bør verne om den, sier han.

BRUKKET VINGE: En fiskemåse var oppdaget med brukket vinge på Tomasjord. Foto: Geir Barstein

Utrydningstruet art

Arten er utrydningstruet og rødlistet. Mellomgård mener vi er forpliktet til å ta vare på måsen, fordi Norge er i ferd med å miste en viktig fugleart.

– Måsen har livets rett og vi har ikke råd til å miste dem. Mange er flinke til å gi beskjed når de ser en måse som er skadet, men så har du mange som ikke bryr seg, forteller han.

MÅSEJAKT: Einar Mellomgård, ringleder i utmarks- og vilforvaltning i Tromsø kommune tar hendvendelser på alvor, her på jakt etter fiskemåsen med brukket vinge. Foto: Geir Barstein

Fredet i reir

Mellomgård sier at reiret til måsen, uansett bosettelse, er totalt fredet. Dersom man finner reir på uanstendige plasser, bør man gi beskjed. Man skal ikke ta oppgaven selv. Ring etter hjelp.

– Spesielt unger som oppholder seg i reiret må være i fred, moren passer godt på dem og er ofte på jakt etter mat. Siden det er vanskelig å få tak i mat må ungene fort lære seg og finne dette selv, påpeker han.

Han oppfordrer til å ta kontakt når man ser måser i nød, men unngå å pirke i reir med unger.

– Ungene i reiret er ikke alene over lang tid, moren er aldri langt unna og hun finner alltid tilbake til ungene sine.

Blir sendt til obduksjon

De henvendelsene som kommer om måser i nød blir tatt på alvor. Ofte blir disse avlivet og sendt til obduksjon for å fastslå skadeårsak.

– Skadeårsaker som har fremkommet er blant annet påkjørsel, luftspenn eller andre årsaker, opplyser Mellomgård.