– Vi må lære av den dårlige prosessen rundt OL i Oslo, og om det skal arrangeres et nytt OL så må det ha ei brei folkelig oppslutning.

Det sier kulturminister Trine Skei Grande (V) som besøkte Tromsø denne uka. Med ansvar for idrett og tippemidler, har kulturdepartementet også spilt en aktiv rolle under tidligere kulturminister Linda Helleland (H), for å skape større åpenhet i idrettsbevegelsen.

Troms Idrettskrets håper arbeidet med å skape større åpenhet rundt pengebruk og beslutningsprosessene i idretten fortsetter under kulturminister Skei Grande.

Krav til åpenhet

Norges idrettsforbund har de senere årene høstet massiv kritikk grunnet manglende åpenhet om pengebruk og manglende habilitet i beslutningsprosessene i idrettsstyret.

Kretsleder i Troms idrettskrets, Knut Bjørklund, er blant de som har stått fremst i kritikken.

– Kravet til åpenhet og praktisering av åpenhet må løftes fram av kulturdepartementet hver dag, om vi ikke skal oppleve en tilsvarende situasjon som det prosessen rundt OL i Oslo viste oss, mener Bjørklund.

TETTE BÅND PÅ ØSTLANDET: – Det viser seg at midlene og arrangementene følger de tette båndene mellom miljøene på østlandet. Det favoriseres på skjulte måter, og det var også det OL i Oslo- prosessen viste oss, sier Bjørklund. Foto: IVAR HJELVIK/HARSTAD-TIDENDE

Ifølge Skei Grande, så er det ingen planer om dempe kravet til Idrettsforbundet om større åpenhet i idretten. Men hun mener at det neppe vil skape større endringer med en konsekvent konfrontasjonslinje.

– Vi har like store forventninger, som tidligere, og det er også lagt en plan fra idrettsstyret i arbeidet med å skaffe større åpenhet rundt pengebruken i norsk idrett, som vi forventer Idrettstyret følger opp, sier Skei Grande.

Ny OL-debatt

Ifølge Knut Bjørklund var det på Idrettens ledermøte 2018 på Gardermoen 25.–26. mai, at Tom Tvedt fortalte at idretten måtte ta stilling til en ny OL-søknad på neste års idrettsting.

Både Telemark og Lillehammer har etablert prosjektgrupper og lansert seg som mulig nye nasjonale kandidater for vinter OL i Norge.

– Under søkeprosessen for å lansere et OL i Oslo, brukte idrettsstyret 30 millioner kroner uten forankring i idretten. Da Tromsø var kandidat, nektet idretten å bruke ei eneste krone, forteller Bjørklund.

Skei Grande sier at bruk av midler i den størrelsesklassen som de senere olympiske lekene har kostet uansett ikke er aktuelt.

– Hvis vi ikke får skapt et arrangement på vår måte, der våre premisser på pengebruk legges til grunn, vil det ikke bli aktuelt med nytt OL i Norge, sier Skei Grande.

Alpin-VM og habilitet

Norges søkerkandidat for alpin-VM skal avgjøres til høsten av Skiforbundet. I tillegg til Hafjell/Kvitfjell er Narvik også mulig nasjonal kandidat. En undersøkelse gjort av NRK i mars i år, viser at i Skiforbundsstyret sitter samme folk som i de kommersielle og halvkommersielle styrene til anleggene Hafjell/Kvitfjell.

Ifølge Knut Bjørklund så er de tette båndene i idrettsmiljøene på østlandet det største problemet for å få større idrettsarrangement til Nord-Norge.

– Habilitetsspørsmål i idretten, som også OL-prosessen i Idrettsstyret var preget av, virker ikke å være håndtert. Har Narvik en eneste sjanse i ett slikt klima?

– Min beskjed til idretten er at de må ha habilitetsspørsmålene i orden. Idretten må sørge for at det er tillit til de vedtakene som gjøres, mener Skei Grande.