Hurtigruten feiret nylig sitt 125-årsjubileum ved å kutte 57 ulike plastprodukter fra sine skip, noe som årlig sparer miljøet for 27 tonn plast.

Selskapet er imidlertid ikke helt alene om å ta tak i plastproblemet i næringen.

Hurtigruten er én av nesten 70 medlemmer i organisasjonen Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO), som representerer flertallet av operatører som driver ekspedisjonscruise i Arktis.

50 skip reduserer plastbruk

I sommer har organisasjonen jobbet med å redusere plastbruken hos sine øvrige medlemmer, i samarbeid med FNs miljøprogram for å bekjempe maritim forsøpling. Dette utgjør tiltak på 50 fartøy i nordlige farvann i løpet av sommermånedene.

MILJØTILTAK: Kommunikasjonssjef i AECO, Edda Falk, sier at organisasjonen satser på mindre plast og mer strandrydding.

– Vi har jobbet parallelt med Hurtigruten, og jobber nå med å få oversikt over hva som kan kuttes. Vi har allerede satt i gang tiltak der vi kan, blant annet ved å gi passasjerene gjenbrukbare drikkeflasker, installere vanndispensere eller erstatte plastsugerør og engangspakning med bærekraftige alternativer, forteller Edda Falk, kommunikasjonssjef i AECO, til iTromsø.

– Det skal sies at mesteparten av plastsøpla – for eksempel på Svalbard – ikke kommer fra passasjerskip, men fra fiskerinæringen. Vi ønsker å synliggjøre plastproblemet for passasjerene, sier hun.

Bevisst næring

For å samle og systematisere eksempler på hvordan skipene kan redusere plastbruk, har organisasjonen ansatt miljøagent Sarah Auffret, som har inspisert 16 ekspedisjonscruiceskip på Svalbard de siste ukene.

Hun mener cruisenæringen er en ivrig bidragsyter i kampen mot engangsplast.

– Det har vært oppløftene å treffe de som jobber på skipene og se hvor motiverte de er til å ta grep. Cruiseoperatører er i ferd med å bli mer bevisste på denne problemstillingen. Når jeg besøker skip for å gjennomgå bruken av engangsplast om bord setter det ofte i gang en produktiv diskusjon om hva de bruker og hvordan de kan bli bedre på dette området, sier Auffret i en pressemelding.

Strandrydding

Parallelt med plasttiltaket engasjerer også AECOs medlemmer tusenvis av cruisepassasjerer til strandrydding hvert år.

SVALBARD: Ekspedisjonscruisenæringen vil bidra til at isbjørnenes habitat holdes plastfritt.

– Vi har drevet med strandryddinger i 15 år. I ekspedisjonscruise-segmentet ønsker passasjerene og komme nært naturen, og er ofte veldig miljøbevisste. Vi har også jobbet for å få et tettere samarbeid med forskermiljøet, forteller hun.

Falk forteller at også søsterorganisasjonen IATO, som opererer i Antarktis, jobber med tilsvarende tiltak.

– Det vi gjør nå vil spre seg til resten av verden, sier hun.