Hele 14 ulike retter står på menyen under årets festival. 10 av disse er tilberedt av Mathallen. Fire av disse av Roast på Scandic Ishavshotell. Noe av det som går igjen som en fellesnevner blant disse rettene er at rettenes viktigste og mest fremtredende råvare kommer fra havet. Med unntak av tre vegetariske alternativer.

FESTIVALSJEFEN OG KOKKEN: Festivalsjef Marianne Saus og Gunnar Jensen, kjøkkensjef ved Mathallen gleder seg til å la maten møte publikum.

– Mat er kjempeviktig for festivalen og vi ønsker, i likhet med musikken, og overraske og utfordre publikum på matfronten. Derfor vil gjerne ha nye og litt annerledes retter på menyen som vil få folk stil å se på sjømat med nye øyne, forklarer festivalsjef Marianne Saus.

Vårt panel består av følgende:

• Bjørn «Bønna» Helberg (51), innehaver av Kaffebønna og medeier av Casa Inferno.

• Henriette Robertsen (39), fast Bukta-publikummer og matinteressert hobbykokk

• Hans Marius Mikkelsen (19), elsker mat og spiller gitar i LUT

De smakte på:

Fra Mathallen

• Sildeburger (fiskeburger av sild i briochebrød med løk og urtekrem)

• Loddofrito (Panert, fritert lodde med chilidressing)

Fra Roast

• Sei fra smokern (sei, tortillachips, pico de gallo og en ostedressing bestående av rømme og parmesanost)

Slik foregikk smakingen:

Panelet fikk tilberedt rettene av kokkene fra de to ulike spisestedene og ble servert maten i Mathallens delikatessebutikk. Deretter gikk vi tilbake til iTromsøs kontorer og gikk gjennom vurderingene deres.

Sildeburgeren

SILDEBURGER: Fiskeburger av sild i briochebrød med løk og urtekrem.

– Vi ønsket å ha med sild på menyen, men samtidig lage noe som er tilpasset det publikum som er i Bukta. Derfor er sildesmaken ganske mild. Selv er vi veldig glad i sild, og har måtte kjempet litt for å få den på Bukta-menyen. Det er vi veldig glad for at vi har fått i år, sier Gunnar Jensen, kjøkkensjef ved Mathallen om retten.

Panelets Vurdering:

– Jeg synes den var kjempegod. Trenger vi si noe mer, sier Helberg.

– Det var litt mild sildesmak til at det er en sildeburger, men det passer i denne konteksten. Briochen er kjempegod og dressingen er syrlig, sier Robertsen.

– Utrolig digg, de der urtene og kombinasjonen av urtene du ikke kjenner til og teksturen på selve burgeren, sier Mikkelsen.

– Jeg synes at dillen og alt var fin og balansert. Saftig og fingervennlig, som jo er et poeng på festivalen, sier Helberg.

– Burgeren var også fast og fin, den blir ikke å søle noe, sier Mikkelsen.

– Mye bedre og mer spennende i smaken enn den «gamle» fiskeburgeren som tidligere sto på menyen, sier Robertsen.

– Jeg tror de 500 de har laget blir blåst av gårde. Allerede første kvelden, sier Helberg.

Terningkast: Seks, denne kan ikke bli bedre.

Loddofrito

LODDOFRITO: Panert, fritert lodde med chilidressing.

– En ting var sikkert. Vi ville ha lodde med på menyen vår. Det er noe mange ikke har smakt, og vi ønsker å få folk til å ta i bruk denne fisken i større grad. Vi har bakt de små loddene i ovnen med krydder, slik at de blir crispye og minner om snacks, sier Jensen ved Mathallen.

Panelets Vurdering:

– Kult navn. Det må jeg si. Men det er mer barsnacks enn mat. Det var kanskje poenget også. Du blir ikke mett av en slik en, sier Helberg

– Jeg tenker også at dette er noe du spiser til ølene eller hva du nå velger å drikke. Som et alternativ til potetgull. Det er en barsnacks. På grunn av saltheten tror jeg den er kjempegod til øl, sier Robertsen.

– Den var jo spicy og litt salt, dersom den hadde vært mer crisp så hadde den vært enda kulere. Kokkene sa jo at de holdt på å forske på maten, så den kan jo utvikle seg dit hen, sier Helberg.

– Retten er i alle fall kjempetøff. Fesk er tøft og når du får servert en helt fesk du skal ete på så er jo det kult, sier Robertsen.

– Det er i alle fall noe alle må prøve. Er kjempeartig og uvanlig å få fisk servert hel på denne måten og det spesielt i seg selv, sier Mikkelsen.

– Liker du tørrfisk så liker du denne, sier Robertsen

– Men også hvis du ikke liker tørrfisk. Jeg vil si at smaken er snillere, sier Mikkelsen.

– En fancy barsnack, sier Helberg

Terningkast: Svak femmer. Litt mindre salt og enda mer crisp og vi ender på en sterk femmer

Sei fra Smokern

SEI FRA SMOKERN: Sei fra smokern (sei, tortillachips, pico de gallo og en ostedressing bestående av rømme og parmesanost).

– Vi hadde lyst til å gjøre noe med sei, som var tilgjengelig for folk. Derfor landet vi på denne kombinasjonen, sier Mats Fjell, kokk på Roast.

Panelets Vurdering:

– Denne hadde kanskje ikke jeg kjøpt. Det var en deilig ostekrem, kjempegod salsa, men litt kjedelig fisk, sier Robertsen.

– Jeg synes den var kjempegod, sier Mikkelsen.

– Jeg også, men jeg ble ikke helt venn med den ostekremen, sier Helberg.

– Ofte på meksikanske restauranter har jeg fått ostemasse og jeg ble overrasket over at det var parmesan og rømme. Det kunne kanskje vært ferskost, heller noe i den duren, sier Robertsen.

– Jeg synes det funket kjempefint. Kombinasjonen av ostedressingen og pico de galloen var kjempebra. Sistnevnte er noen av de bedre pico de galloen jeg har smakt noensinne, sier Mikkelsen.

– Den synes jeg kunne vært mye sterkere. Gjør den kanskje litt mer meksikansk og litt mindre nordnorsk. Kanskje ville jeg heller hatt den i en liten lefse enn på fat, sier Robertsen.

– Jeg vet ikke hva de har gjort, men mitt stykke med fisk synes jeg var veldig bra. Jeg tror de har brent den litt på toppen. Likevel er jeg kanskje enig med lefsen, litt mer festivalvennlig, sier Mikelsen.

– Jeg synes kanskje også den tortillachipsen var litt fet, sier Robertsen.

– Jeg synes det var godt, men likte burgeren bedre. Om ostekremen var erstattet med guacamole synes jeg hadde fungert bedre. sier Helberg.

– Ikke min favoritt, men jeg tror folk blir å ete den, sier Robertsen.

– Den blir poppis på Bukta, sier Helberg.

Terningkast: Sterk firer, med litt interne uenigheter