I spørreundersøkelsen ble folk spurt om de vanligste årsakene til at de ikke kildesorterer søppelet.

I Nord-Norge svarer hele 17 prosent at de mangler en passende løsning for avfallssortering hjemme.

– Det er ikke vanskelig å tilrettelegge for kildesortering hjemme. Du kan enten bygge en løsning selv, eller kjøpe et ferdig system med flere avfallsbøtter i butikken, skriver Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge i en pressemelding.

Dårlig tid

Elleve prosent svarer at de ikke orker å kildesortere, mens åtte prosent sier at de ikke har tid.

– Jeg forstår godt at man ikke alltid har tid eller energi til å kildesortere avfall. Det er mange, særlig småbarnsfamilier, som sitter i tidsklemma. Likevel, det går faktisk an å sette den tomme juicekartongen på kjøkkenbenken og heller kildesortere den senere, skriver Røine.

Uvitenhet

Litt færre enn én av seks svarer at de ikke forstår hva slags materiale søppelet er laget av. Dette har Røine forståelse for.

– Det er det ikke alltid så lett, særlig siden enkelte emballasjetyper kombinerer ulike materialer. For eksempel er noen snacksposer kledd med aluminiumsfilm på innsiden. Disse lar seg ikke gjenvinne og kan derfor like godt gå i restavfallet og energiutnyttes lokalt. Her arbeider vi for å få produsentene til å merke emballasjen sin bedre, eller aller helst unngå å kombinere ulike materialer, skriver hun.

Likevel svarer hele 49 prosent at de kildesorterer alltid så lenge de har mulighet til det.

– Å være miljøvennlig handler om alle de små og store valgene du tar i hverdagen, enten det er flyturer og bilkjøp eller den tomme maisboksen du skyller og sorterer selv om du egentlig har mest lyst til å synke ned i sofaen. De som alltid kildesorterer fortjener en god, grønn miljøklem, skriver Røine.