Jo Jorem Aarseth, forsker ved NIBIO i Tromsø, driver nå med et prosjekt på Musvær i Tromsø kommune, som går ut på å se hvor mye gress grågåsa egentlig spiser, og hvor mye det da vil koste bøndene å kjøpe ekstra fôr til vinteren.

– Grågåsa er et problem for mange bønder, da den gjerne spiser fra jordet, etterlater store mengder avføring og tråkker ned gresset. Ett av delmålene med prosjektet er å se om en begrenset og gjennomførbar skadefelling kan holde gåsa borte fra jordene, sier Aarseth.

Det var Nationen som først omtalte saken.

Som delikatesse

Aarseth mener at grågåsa er en ressurs som få har oppdaget. Han har selv spist grågås i mange år, men ser den ikke ofte på menyen til restauranter. Mange ser på grågås som en sjøfugl og at den derfor ikke smaker så godt, men Aarseth forteller at grågåsa bare spiser gress, den er vegetarianer og kan bli fire-fem kilo.

FORSKER: Jo Jorem Aarseth, forsker ved NIBIO i Tromsø, håper jakta på grågås øker slik at man begrenser økningen av bestanden.

– Grågåsa er en sesongvare og smaker litt som biff, men den har også en egen smak, sier han.

For å snu om på problemet til bøndene, har forskerne levert grågås til gourmetrestauranten Mathallen, som har som mål å utvikle velsmakende retter fra lokale, arktiske råvarer, så rene og naturlige som mulig. Kjøkkensjef på Mathallen, Gunnar Jensen, har testet ulike matretter med bruk av grågås.

– Grågåsa er et spennende produkt og når vi får en slik kuriositet, må vi prøve den. Vi endte opp med å speke bryststykkene og serverte det som en forrett. Det er en viltsmak på kjøttet, og kjøttet er veldig magert. Vi fikk gode tilbakemeldinger, forteller Jensen.

FORRETT: Kjøkkensjef på Mathallen, Gunnar Jensen, serverte speket bryst av grågås som forrett og fikk gode tilbakemeldinger.

Grågås-jakt

Jakten på grågås står ikke så sterkt i Troms og Finnmark, men det er gitt tillatelse til skadefelling av inntil 35 grågås i perioden 28. april til 29. juni. I perioden 1. august til 15. august er det tillat å felle 10 grågås. Ordinær jaktstart for grågås i Troms er 15. august. Aarseth håper at grågås-jakta øker i omfang i Troms.

– Hvis flere oppdager hvor velsmakende den er, og hvor utfordrende og spennende den er å jakte på, jo bedre er det. Dette vil bidra til å bremse bestandsveksten på sikt, samtidig som vi får utnyttet den som en ressurs, sir han.

Aarseth håper at Jensen klarer å få grågås som hovedrett på menyen, men dette er også avhengig av at Mathallen får nok leveranser av råvaren.

– Vi er positive til å teste mer grågås. Om vi får gåsa en annen tid på året, så håper vi å få til en hovedrett av bryst og lår, sier Jensen.