73.840 ølglass har blitt til jord. Glassene er laget av det resirkulerbare materialet PLA.

Etter fjorårets festival ble de fraktet ut til Skibotn, der Origo og Remiks har gjort dem om til jord.

Det er ikke første året festivalen sender avfallet til gjenvinning, men nytt av året er at de også benytter seg av jorda.

– Vi skal plante blomster i blomsterkasser for å skape litt hygge. Også får vi mulighet til å bruke ølglassene én gang til, sier festivalsjef Marianne Saus.

Alt skal bli til jord

I år er ikke bare ølglassene laget av resirkulerbart materiale.

Alt du spiser av og drikker fra er laget av enten PLA, bambus eller palmeblader som har falt på bakken. Bestikket er laget av bjørk.

– Så i år kan alt kastes sammen med matrester i én søppeldunk, sier hun, og fortsetter:

– Inne på festivalområdet vil det være helt plastfritt. Vi ønsker å redusere enda mer, og har som mål at hele festivalen skal være plastfri innen 2022, sier Saus.

– Enkelt miljøregnskap

Bukta er en av få festivaler i Norge som ikke har plast inne på festivalområdet.

– For oss er det et enkelt miljøregnskap siden resirkuleringsanlegget er såpass nærme. Det er nok litt mer utfordrende for festivaler der avfallet må fraktes lenger for å bli gjort om til jord.

De brukte glassene må komposteres med litt høyere varme enn vanlig matavfall. Jorda som nå er kommet til Telegrafbukta er en blanding av både de gamle ølglassene og matrester.

Dyrere med miljøvennlig

Glass, tallerkener og bestikk i miljøvennlig materiale er noe dyrere enn plastvariantene. Men festivalsjefen er ikke i tvil om at det er verdt prisen.

– Vi vil gå foran med et godt eksempel. Dette er en helt fantastisk løsning, og vi er veldig fornøyde. Hvis flere tar i bruk dette, blir det kanskje også litt billigere etter hvert.