For to uker siden kom helikopteret, som er av typen AW139, fra Leonardo-fabrikken i Italia.

Det nye helikoptret skal etter planen være i bruk i ti år.

Ble forsinket

De regionale helseforetakene har etablert Luftambulansetjenesten HF, og det er disse som inngår kontrakter om å drifte luftambulansene.

I 2016 vant Norsk Luftambulanse kontrakten for alle de tolv basene og skal fornye hele helikopterflåten.

Foto: Dag-Ketil Henriksen

Det nye helikopteret skulle ha vært på plass på UNN 1. juni i år, men ble forsinket fra leverandøren.

– Det blir ofte forsinkelser, det er litt mer komplisert å kjøpe helikopter enn bil. Helikoptret kom til UNN for omtrent to uker siden, og har vært i bruk siden da, sier administrerende direktør i Norsk Luftambulansetransport, Rune Midtgaard, til iTromsø.

De to største

Totalt er det nå 13 helikoptre fordelt på tolv baser rundt omkring i Norge.

– Det er tre ulike typer. Lite, mellomstort og stort helikopter. Tromsø og Ålesund er har fått de store. Det er noe helsevesenet har bestemt ut ifra medisinske behov, sier Mitdgaard.

Helikoptret har tre besetningsmedlemmer. Én pilot, én redningsmann, som er ansatt av Norsk luftambulanse, samt én anestesilege fra UNN.

– Det er plass til to bårer. Helikopteret har større løftekapasitet enn det forrige, og det er mulig å ta med både alpine redningsgrupper og dykkere.

På det gamle helikoptret var det en heis, men dette er det bestemt at ikke skal brukes.

– Vi skal ha et fast tau av ulike lengder etter behov. På det forrige helikopteret ble heisen brukt som forankringspunkt for tauet. Nå skal det monteres en krok som vi regner med er på plass om litt over en uke.

Foto: Dag-Ketil Henriksen

– Gjør tjenesten mer robust

I tillegg til de 13 helikoptrene, er det fire reservehelikoptre i den nye flåten.

– Det er flere reservehelikoptre enn det har vært tidligere, noe som vil gjøre tjenesten mer robust, sier Midtgaard.

De vil stå på Gardermoen der den tekniske hovedbasen er. Det er også planlagt at en reservemaskin skal stå i Brønnøysund.

– Det er en flåte av helikoptre og de vil flyttes mellom basene. Det vil ikke nødvendigvis være et fast helikopter på hver plass.