Loffen og Lyra er to steinkobber som for åtte år siden ble født med åtte dagers mellomrom i Lofotakvariet i Kabelvåg. Og ifølge tradisjonen ble dagen behørig feiret med stor ståhei på Polaria i Tromsø søndag.

Fra Kaldfjord kommer bursdagsbarnet Karoline Halsnes, som også er åtte år. Så hva er vel en bedre måte å feire bursdagen sin på, enn sammen med sine selkobbe-venner?

ISKAKE MED LODDE OG SILD: Bursdager for seler feires med iskake med lodde og sild. Fra venstre Karoline Halsnes, Julie Brekkås, Elise Karoline Haugen og Frida Tradin.

Karoline og Loffen

Ifølge pappa Rolf Petter Halsnes er Karoline og besøker selene titt og ofte. Hun er mest opptatt av Loffen.

– Vil du si at Loffen er blitt som en bror for Karoline?

– Tja, de er i hvert fall ikke i slekt, det kan jeg garantere, humrer Halsnes.

Feirer hvert år

Lyra og Loffen er ikke tvillinger, slik man skulle tro, med bursdag på samme dag. De er egentlig halvsøsken, da steinkobber ikke er av de mest monogame dyrene i naturen. De ble født med ti dagers mellomrom i samme basseng.

Bursdagsfeiringen er blitt en populær attraksjon på Polaria foreller Julie Brekkås (18), som er akvamedarbeider på Polaria sammen med Elise Karoline Hauge og Frida Tradin.

Karoline Halsnes (til venstre), Julie Brekkås og steinkobben Lyra.

– Vi feirer bursdagen hvert år, med iskake laget av lodde og sild, og inviterer alle som vil komme. Da får Lyra og Loffen litt ekstra oppmerksomhet på selve dagen, sier Hauge.

– Hvordan er det å jobbe med seler?

– Vi har verdens beste jobb, og det er spesielt artig på dager som denne. Da kommer det bestandig masse folk, sier Hauge.

Det var også Karoline som fikk være med ved bassengkanten for å vise fram Luffen og Lyra. Ikke bare fikk hun endelig hilse på dyrene på nært hold, hun fikk også et stort vått selkyss, som den store avslutningen på den store dagen.