På denne tiden i fjor var Sherpatrappa stengt, eller i alle fall så å si utilgjengelig for forbipasserende. I år har situasjonen vært en helt annen, og veien opp aksla har vært et svært populært utfartsmål for turglade og nysgjerrige tromsøværinger og turister.

Fra fredag 1. juni til og med mandag 30. juli, er det målt 71.019 passeringer forbi måleren. Dette sier imidlertid ikke noe om hvor mange ulike personer som har passert, da det godt kan være samme person som går forbi måleren to ganger, på vei opp og ned. 55 prosent av passeringene er på vei opp, 45 prosent på vei ned.

– Tallene for sherpatrappa er så vanvittig bra. De knuser alle de andre turveiene, jeg tror vi kommer til å se over 72.000 passeringer før 1. august. Samtidig vil det være cirka 52.000 passeringer på Charlottenlund ved samme tid. Normalt sett er lysløypa den desidert mest brukte turveien, men ikke i juni og juli. Da er det definitivt Sherpatrappen som kommer best ut, sier Henrik Romsaas, friluftsrådgiver i Tromsø kommune.

Sier noe om brukermønstret

OVERRASKET: Friluftsrådgiver Henrik Romsaas i Tromsø kommune er positivt overrasket over Sherpatrappas popularitet.

Den desidert mest populære dagen å gå opp Sherpatrappa i juni og juli er søndag. Alle de best besøkte dagene er søndager, med 17. juni og 08. juli som toppdager med henholdsvis 3002 og 2831 passeringer.

– Sherpa har helt klart blitt en «snakkis», og mange går nok der i år på grunn av nyhetens interesse.

I juni var det 24.821 passeringer i Sherpatrappa, samtidig som 30.000 passerte måleren på Charlottenlund på samme tid. I juli har tallene endret seg. Da var det 46.198 passeringer i Sherpatrappa mot cirka 20.000 på Charlottenlund.

– Det er veldig gøy å se disse tallene og brukermønstret til folk, i tillegg til at de forteller noe om den samfunnsøkonomiske nytten som tiltakene har. Sherpatrappa er helt klart en rekreasjonstur, som så langt har hyppigst vært i bruk midt på dagen og klokken 18.00, i tillegg til helgene. Lysløypa har derimot også en del daglig transport til og fra arbeid. Det gjør at tallene nok vil stige så fort studentene kommer tilbake til byen og fellesferien avsluttes. Da vil litt av bruken av Sherpatrappen forflytte seg.

Høy helsegevinst

Romsaas mener at helsegevinsten tromsøværingene har ved å bruke lysløypa er verdt mellom ti og 40 millioner kroner hvert år, samtidig som de har beregnet at bare passeringer ved Charlottenlund forbrenner 8.000 kilo fett fra tromsøværinger hvert år.

– Vi har et behov for å vise politikerne at pengene brukes på noe nyttig, at vi går i helseøkonomisk pluss. Det var nesten ingen som gikk rundt Sydspissen før, nå går 120.000 folk der i året, sier Romsaas.

Det kostet 5.4 millioner kroner å bygge Sherpatrappa. 1,4 millioner av disse var i spillmidler og resten har kommunen bekostet selv.

– Det er en av de aller beste investeringene kommunen har gjort, sier Romsaas.

Foretrekker annen rute

Selv foretrekker Romsaas en annen rute.

– Jeg liker best å gå Juvet, da jeg foretrekker en bratt rute opp fremfor trapp.

Totalt i fjor var det 100.000 passeringer opp Sherpatrappa, i år er det så langt allerede 106.000.

– Det er den desidert mest populære turveien i Tromsø akkurat nå. Juli er den beste måneden for trappen noensinne. Det er en gledelig overraskelse. Spesielt hyggelig er det at jeg møter folk i både lakksko og dongeribukse der.

Det er mellom to og tre hundre trinn igjen før trappen er hundre prosent ferdigstilt.