– Jeg hadde én time igjen før jeg skulle gå på ferie, da ble jeg kontaktet av avdelingsdirektøren i kommunen, Kari Henriksen, med beskjed om at jeg var oppsagt, forteller Skallerud til iTromsø.

Hun sier at beskjeden fra kommuneledelsen kom som et lyn fra klar himmel.

Vært ansatt i 26 år

– Jeg har vært rektor i kommunen i 20 år, og har vært ansatt i 26 år. De siste 15 har jeg vært rektor på Selnes, så beskjeden kom virkelig som et sjokk for meg, sier hun.

Foranledningen for oppsigelsen var ifølge kommuneledelsen pliktbrudd.

Man mente at Skallerud hadde planlagt å bli sykemeldt samtidig som hennes ektemann Kåre – som er professor i markedsføring ved Handelshøgskolen ved UiT – hadde et utenlandsopphold i Australia. Derfor bestred kommunen Skalleruds sykemelding, og ville ikke godta legeerklæringen.

15 ÅR: Wenche Skallerud har vært rektor på Selnes skole på Kvaløya i 15 år. Foto. Ronald Johansen

Ikke fiktiv sykemelding

At det var en fiktiv sykemelding tilbakevises på det sterkeste fra både Wenche og Kåre Skallerud.

– Jeg har tilpasset mitt opphold utenlands til hennes jobbsituasjon, ikke omvendt, sier Kåre.

Wenche forteller at hun ble sykemeldt av lege som følge av alvorlig sykdom – og at det var en ren tilfeldighet at sykemeldingsperioden sammenfalt med deler av mannens utenlandsopphold.

Fra den varslede oppsigelsen så er det gjennomført flere møter mellom kommunen og Skallerud i henhold til formkravene i Arbeidsmiljøloven.

– Personalsak

Kari Henriksen, avdelingsdirektør for undervisning, sier til iTromsø at kommunen ikke kommer til å uttale seg om saken.

– Det er en personalsak som pågår, og det er en intern prosess i kommunen der vi ikke uttaler oss, sier hun.

Leder for FAU på Selnes skole, Kristine Larsen, sier at hele saken bare er trist.

– Jeg kan jo ikke si noe om selve personalsaken, men sett fra FAUs ståsted så har Wenche vært en veldig dedikert og dypt engasjert rektor.

– Svært overraskende

– Hun har gjort veldig mye bra for skolen, og samarbeidet med FAU har vært fantastisk – så vi ble svært overrasket da vi fikk beskjeden om at hun var sagt opp, sier Larsen.

Personalet på skolen er også informert om oppsigelsen, men ifølge Rune Bakkejord, leder i Utdanningsforbundet i Tromsø, så kan man ikke uttale seg offentlig om saken.

– Det er en personalsak der vi ikke kan si noe i mediene, sier han til iTromsø.

Wenche Skallerud har engasjert sin fagforening, Skolelederforbundet, for å bistå henne i konflikten med kommunen, og får full støtte fra dem.

BESKYLDT FOR JUKS: Ifølge oppsigelsesvedtaket fra kommunen så skulle Wenche Skallerud ha planlagt å bli syk for å kunne bli med ektemannen Kåre da han hadde et utenlandsopphold. Dette tilbakeviser begge to.

Får juridisk støtte

– De vil bistå meg juridisk i den videre prosessen, sier Skallerud.

Hun er tilbake i jobben på Selnes, og er formelt sett fortsatt enhetsleder ved skolen fram til nyttår.

– Jeg aksepterer ikke oppsigelsen, og vil gå til retten for å få beholde jobben min – som jeg mener er verdens beste rektorjobb, sier Skallerud.

– Mitt fokus nå er ro rundt skolen til beste for elever, ansatte og foreldre. Utover det har jeg ingen kommentarer, avslutter hun.