– Vi møter ungdom som egentlig har opplevd det meste. Du har alt fra dem som har vært utsatt for overgrep, til de som lever med rusede foreldre til de som ingen bryr seg om hvor oppholder seg. Noen har måttet fra tidlig i livet tatt seg av yngre søsken og gått inn i en omsorgsrolle, mens andre lever i tilsynelatende velfungerende «akademikerfamilier» – men hvor det er vindrikking hver kveld. Da snakker man ofte om et rusmisbruk som ikke synes, og som ungdommene også ofte holder hemmelig, sier Anne Sofie Bentzen.

Hun er psykolog og avdelingsleder ved Blå Kors Kompasset som holder til i Skippergata 7. De har eksistert i Tromsø siden mai 2016, og hjelper mellom 80 og 100 ungdommer hvert år.

Til høsten starter de opp et nytt terapitilbud for unge mellom 16 og 23 år som har vokst opp i familier med rus.

Gratis lavterskeltilbud

– Dette er et lavterskeltilbud, og det er gratis. Det vil være gruppetimer annenhver tirsdag fra september, og vi håper med at dette at vi kan møte noen av de ungdommene som vi ofte sliter med å treffe, sier Bentzen.

Til iTromsø forteller hun at terapien vil ha et nytt tema hver gang, og at målet med tilbudet er at unge som lever i hjem med rus skal få et forum å snakke med andre i lignende situasjon.

– Vi vet at det er mange der ute som bor i hjem med rus og omsorgssvikt, men det er ikke like lett å komme i kontakt med de yngste. Derfor oppretter vi dette tilbudet, i håp om også å få kontakt med dem under 25 år. Ungdommene samler seg ofte i grupper, og derfor vil dette tilbudet også være gruppeterapi. Ofte er det enklere for ungdommen å prate i gruppe, og det blir en helt annen dynamikk enn alenesamtaler.

Parallellsamfunn

I juni skrev iTromsø en artikkelserie om «De glemte barna», barn og unge som Utekontakten plukker opp fra gata da de ikke har et hjem å gå til. Bentzen forteller at mange av dem Utekontakten er i kontakt med, er også de som Blå Kors Kompasset har inne til terapisamtaler.

– Da jeg leste om det i avisen ble jeg ikke overrasket over omfanget, vi vet jo om problematikken. I Tromsø har vi er parallellsamfunn der unge lever på siden av oss andre, og noen har helt vanvittige historier de bærer på, sier Bentzen og legger til at de hjelper ungdommene med å komme i kontakt med barnevernet, politiet og lege hvis det trengs.

– For mange av oss er de usynlige. Vi håper å kunne være med å fange opp enda flere av dem.