I fem år har samboerparet Eivind Austad og Tonje Harøy, samt kollega Torstein Bergeton Borgersen, drevet restaurant i Trondheim.

Spisestedet har vært av de mer spesielle – for de har hatt virksomheten om bord i den gamle kystbussen MS «Bjørnvåg».

– Det er en gammel arbeidshest fra 1954 som har gått i kysttrafikk sørpå i mange år, forteller Eivind Austad.

Ville nordover

Selv er han opprinnelig tromsøværing, og har nå tatt båt og mannskap med seg nordover for å starte på ny kule i Ishavsbyen.

– Vår restaurant skal ha ståsted i kystkulturen, og det er ikke så mye kyst lengst inne i Trondheimsfjorden. Derfor ville vi gjerne komme utover og nordover, forteller Tonje Harøy på klingende nordtrøndersk.

Skal ligge ved Bangsundbrygga

Båten har fått midlertidig kaiplass utenfor The Edge mens de venter på å få en mer permanent plassering utenfor Bangsundbrygga i nordbyen. Dit skal de flytte etter hvert som det kommer en flytebrygge på plass.

Tiden fram til da skal de tre bruke på å gjøre de siste forberedelsene innvendig og utvendig på den gamle skuta.

– Vi planlegger å ha åpning i begynnelsen av september. Da vil vi kunne si velkommen til de første gjestene, forteller Austad.

Vil samarbeide med lokale

Restaurantkonseptet kommer stort sett til å være det samme som de har hatt i Trondheim.

– Vi hadde et veldig godt samarbeid med lokale bønder, fiskere og andre leverandører i Trondheim, og det er det vi har tenkt å videreføre her oppe i Tromsø, sier Austad.

Han og Torstein Borgersen – begge to erfarne kokker – vil være ansvarlig for matlagingen på kjøkkenet, mens Tonje Harøy – som er vinkelner – vil ha ansvar for den kommersielle driften av selskapet, samt vin- og drikkeserveringen.

– På sikt håper vi at vi skal kunne ansette flere slik at vi kan få bedre arbeidsforhold, sier Harøy.

Helårsdrift

Paret har to små barn, og eldstedatteren Emma skal begynne på skole til høsten.

Restauranten vil drive hele året, forteller de tre.

– Vi sikter oss hovedsakelig inn på Tromsøs befolkning, men selvfølgelig tar vi gjerne imot alle, sier Harøy.

Serveringen vil foregå i salongen om bord i båten – der de har plass til maks 24 gjester.

Dog har skuta en terrasse på øvre dekk der de planlegger å ha uteservering sommerstid.

Der vil de servere litt enklere retter og god drikke, forteller Austad.

I salongen vil det dog være mer forseggjort – og de vil basere seg kun på forhåndsbestillinger for å ha kontroll over planleggingen.

To forskjellige menyer

Menyene vil basere seg på lokale kvalitetsråvarer som de henter fra leverandører som de kjenner og stoler på.

– Vi vil ha to faste menyer – en full meny som vi kaller «Smak av kysten», samt en som vi kaller «Statens satser» som er tilpasset det offentlige myndigheter har lov til å bruke penger på, sier Austad.

Han sier videre at godkjenningene fra myndighetene er på plass, og at papirmølla har kvernet raskt.

– Vi har hatt veldig god kontakt med Tromsø kommune som har vært behjelpelige, forteller han.