14. august er offisiell semesterstart ved UiT, og knappe to uker før tusenvis av studenter kommer til byen står fortsatt 1500 studenter i boligkø hos Norges Arktiske Studentsamskipnad. I fjor lå tallet på 1200.

– Vi ser at ventelistetallene har økt, sier avdelingsleder for studentboliger, Guri Anne Nilsen,

I Tromsø er det omtrent 2200 studentboliger. Ifølge UiTs nettsider er det omtrent 10.000 studenter i Tromsø, og i år har 6.871 studenter fått tilbud om studieplass. Dette er 16,4 prosent flere enn i fjor.

– Økonomisk egoisme

Studentparlamentsleder Daniel Masvik mener det private markedet må ta på seg deler av ansvaret for å sørge for tak over hodet til de nye studentene.

BEKYMRET: Studentparlamentsleder Daniel Masvik er redd korttidsutleie til turister skal gjøre det vanskeligere og dyrere for studenter å leie bolig i Tromsø.

Han er særlig bekymret for økt korttidsutleie.

– Det er en fremvekst av at private tar inn turister midlertidig. Dette går utover studentene ved at det blir færre boliger tilgjengelig og at de som er tilgjengelige går opp i pris. Det er en form for økonomisk egoisme. Tromsøs befolkning må ta vare på studentene og se det store bildet, oppfordrer han.

Masvik er også bekymret for hvordan et presset boligmarked kan øke forskjellene mellom studentene.

– De studentene som har økonomien til det kan bruke mer tid på lesesalen enn studenter som er nødt til å jobbe mye. Det fører til økte akademiske forskjeller og at studiekvaliteten går ned, noe vi ikke ønsker.

– Vanskelig å bo langt fra sentrum

Ifølge Nilsen er dekningsgraden av studentboliger i Tromsø på 23 prosent.

– Dette er over det politiske målet på 20 prosent, men boligsituasjonen er like vanskelig her som i byer med lavere dekningsgrad, sier hun og peker blant annet på busstilbudet.

– Andre plasser kan man bo lenger unna universitetet og fremdeles komme seg enkelt til og fra. I Tromsø skal du ikke så langt fra sentrum før busstilbudet ikke er tilfredsstillende.

Tilbyr sovesal til hjemløse studenter

Av de 1500 studentene som står på venteliste er det mulig flere av dem har funnet alternative løsninger. Hvor mange som står helt uten bolig er derfor usikkert. Nilsen, betrygger med at også disse skal få sengeplass.

– Vi har midlertidig overnatting på sovesaler. Det vil vi holde åpent så lenge det er behov for det, sier hun.

I fjor var omtrent 160 studenter nødt til å benytte seg av tilbudet «tak over hodet». Nilsen forteller at det er enkle forhold, men en mulighet dersom man ikke har funnet seg noe permanent til studiestart.