I løpet av årets første syv måneder har Tromsø Parkering gitt ut 9.988 parkeringsbøter. Antall bøter som er ettergitt etter klage vises ikke i disse tallene, det kan derfor være noe lavere. I fjor lå tallet på 8.183 på denne tiden.

Fagsjef i Tromsø Parkering, Tore Bentzen, er ikke overrasket over økningen. Han peker blant annet på at fylkeskommunen i fjor høst innførte betalt parkering utenfor flere fylkeskommunale bygg. Dette gjaldt blant annet de videregående skolene.

GRØNNEGATA: Med 562 bøter så langt i år er Grønnegata det stedet i byen det blir skrevet ut flest bøter.

– Fylkeskommunen innførte avgiftsparkering i 11 områder. Det er i underkant av 1.000 parkeringsplasser. Jeg tror en stor andel av økningen kan tilskrives dette, sier Bentzen.

I tillegg til dette har flere av parkeringsplassene i sentrum forsvunnet de siste årene. Med byggingen av den nye havneterminalen forsvant 300 parkeringsplasser.

– Trafikken går jo ikke ned, sier fagsjefen.

– Alltid ledig i fjellet

På tross av færre parkeringsplasser mener Bentzen det ikke er for få parkeringsplasser i byen. I fjellet parkeringshus er det i underkant av 1.000 parkeringsplasser.

– Der er det godt med ledig kapasitet. I sentrumsgatene kan det være et problem å finne parkering midt på dagen, men så lenge folk er villig til å gå noen meter kan de alltids parkere i fjellet. Vi ser at det er noen hundre plasser ledige der til enhver tid, sier han.

Her deles det ut flest bøter

I Tromsø er det som regel de samme plassene det blir utdelt flest bøter hvert år. Tallene i parentes er antall bøter som er gitt der så langt i år.

  • Vestregata (423)

  • Storgata (421)

  • Breivika videregående skole (392)

  • Roald Amundsens plass (259)

  • Killengreens gate (257)

STORGATA: Det har blitt utdelt 421 parkeringsbøter i Storgata så langt i år. Ifølge Tromsø Parkering er det mange som parkerer ulovlig på handikapplassene.

Tre satser

Den vanligste årsaken til at bilister får parkeringsbot er at de bryter et av parkeringsvilkårene.

– Ofte har tiden har gått ut, eller de har ikke betalt fordi de bare skal et kort ærend, sier Bentzen.

Parkerer man på et sted der det i utgangspunktet er lov til å parkere, men man bryter ett av vilkårene, ligger boten på 600 kroner. Fra 1. januar 2017 ble det innført tre nasjonale satser for parkeringsbøter. Parkerer man på en plass der det er gratis å parkere, men man ikke har tillatelse til å parkere der, er boten på 300 kroner.

VESTREGATA: Tore Bentzen forteller at mange får bot i Vestregata for å parkere for nært krysset. Så langt har 423 bøter blitt skrevet ut her.

Dette gjelder ofte i boligområder. Få bilister her i byen får denne da det ikke er så mange slike parkeringer i Tromsø. Den høyeste boten får man om man bryter trafikkreglene.

– For eksempel om du parkerer på en handikapplass. Dette ser vi særlig sør i Storgata. Da ligger satsen på 900 kroner, opplyser Bentzen.

De fleste bøtene blir utdelt i september og ukene før jul.

Dette klager vi på

Nivået på antall klager har ifølge Bentzen ligget jevnt de siste årene på omtrent ti prosent. Så langt i år har 926 sjåfører klaget på boten til Tromsø Parkering.

– Det kommer inn alle mulige klager. Det er mye «jeg skulle bare» når folk ikke har betalt avgift eller for lite, sier fagsjefen.

Fra turister går klagene ofte på at de har parkert på en måte som er lovlig i hjemlandet, men ikke her.

– I en del land kan man parkere på fortauet. Men vi har satt opp skilter på engelsk ved flere hotellet og typiske turistplasser.