– Vi har hatt et høyt antall elg i kommunen de siste årene, og er ikke interessert i å ha flere elger i Tromsø, sier Bo Eide, klima- og miljørådgiver i Tromsø kommune.

– Nok elg

Viltnemnda har vedtatt en bestandsplan for elg for Kvaløya og søndre Ringvassøy i perioden 2018–2022. Planen gir grunnlag for felling av totalt 236 dyr, og målet er at elgstammen på Kvaløya ikke øker utover dagens bestand.

– Det som begrenser elgbestanden er tilgang på beiteområder. Elgen er ikke dummere enn at den går der det er fint å være, og der hvor det er tilgang på mat.

– HØYT ANTALL: – Vi har et høyt antall elger i Tromsø, og er ikke interessert i flere, sier Bo Eide, klima- og miljørådgiver i kommunen.

Disse områdene i Tromsø begynner nå å vise tegn på slitasje, noe Eide anser som ett tegn på at det er for mye elg.

– Et annet tegn vi ser er at elgen har begynt å trekke fra innlandet og helt ut på de ytterste øyene. Det betyr at det er nok elg der den kommer fra, og derfor har vi en faglig formening om at det er nok elgers i Tromsø nå, sier han.

Tre elger på Tromsøya

Det har vært flere observasjoner av elg i år, både på fastlandet, Kvaløya og Tromsøya. 14. juli meldte politiet at tre elger hadde svømt over til Tromsøya i løpet av natta. Ifølge Viltnemnda var det snakk om to okser og ei ku, alle rundt halvannet år gamle.

Bo Eide er kjent med at det er blitt observert elger i boligområder, men mener slike tilfeller er veldig tilfeldige.

– Det har vært vanskelige snøforhold de siste vintrene, noe som gjør at elgen trekker nedover fra fjellene. Dette er imidlertid kun én av flere faktorer som spiller inn når elgen kommer nært mennesker. En annen er at noen elger har oppsøkt rundballene som bøndene har lagret på jordene, noe man heller ikke ønsker, sier Eide.

– HØYT ANTALL: – Vi har et høyt antall elger i Tromsø, og er ikke interessert i flere, sier Bo Eide, klima- og miljørådgiver i kommunen. Foto: Kjetil Vik Foto: Kjetil Vik