37-åringen er utdannet kokk, og jobbet et år på Emmas Drømmekjøkken, før han begynte på utdanning som fiskerikandidat ved UiT. De siste årene har han jobbet i ulike selskap innen havbruksnæringa. Nå skifter han beite igjen, og Øvergaard har nå fått jobben som enhetsleder for miljø, klima og landbruk i Tromsø kommune.

– Det er utrolig artig å få jobben. Dette er noe jeg brenner for og har interesse for, så jeg er veldig fornøyd. Jeg har stort sett jobbet i privat sektor, så det blir spennende å komme til kommunen og jobbe med mange flinke folk, sier Øvergaard.

Han starter i stillingen 20. august.

– Gir råd, og politikerne bestemmer

Miljøkontoret ble opprettet av kommunen for ett år siden, og Øvergaard har høye ambisjoner for kontoret. Han vil videreutvikle Tromsø som plastfri by, fokusere på lokalprodusert mat fra sjø og land, og legge til rette for bærekraftig vekst i turismen, som ivaretar naturområdene i Tromsø.

– Ambisjonene er høye, men så er det opp til politikerne å bestemme hvor vi skal gå. Vi skal gi faglige råd og følge politikernes vedtak.

Mer byråkrati

De siste årene har han jobbet som konsulent i havbruksnæringa. Han er spent på å gå fra privat til offentlig sektor.

– Jeg tror det er noen myter om kommunesektoren, men det vil vise seg. Det blir nok mer byråkrati, så det må man bare forholde seg til.

Miljøkontoret, eller «enheten» som det kalles på «kommunelingo», har syv ansatte.

– Jeg vil at det skal være en bra plass å jobbe, og at de ansatte skal få utvikle kompetansen sin. Jeg har som mål å opprettholde engasjement blant de ansatte, og at folk trives på jobb. Så skal vi også jobbe for å ikke være dårligere på miljø enn andre byer vi sammenligner oss med.

Vil spre kunnskap

Øvergaard mener det er viktig å få folk med seg på miljøtiltak.

– Vi skal spre kunnskap blant hvermannsen. Det er ikke alle som er like positivt innstilt til å være miljøvennlig. Det må vi respektere, men vi skal møte det med kunnskap.

– Krevende stilling

Laila Falck er leder av byutviklingsseksjonen, og fornøyd med ansettelsen av Øvergaard.

– Han har mye erfaring med miljø, og oppfylte kravene for stillingen. Dette er en krevende stilling, hvor det skjer mye hele tiden. Miljøkontoret har blant annet ansvaret for svevestøv og plastfri by. Vi ser fram til å få Lars Ferdinand på laget. Han var absolutt den best kvalifiserte søkeren, og jeg tror han kommer til å gi enheten et positivt løft, sier hun.