– Vi var ute og gikk tur da plutselig Odin trakk ekstra hardt i båndet. Da var vi rundt 30–40 meter fra en bil som sto parkert. Det var fremdeles vintervær og lite trekk i lufta, så jeg synes det var godt gjort at Odin hadde narkotika i nesen så langt unna, sier hundeføreren om lufteturen i Tromsø i våres.

Odin (2) er trent opp til å være narkotikahund, og har vært i tjeneste i Tolletaten siden høsten 2017. Hundeekvipasjen arbeider til daglig ved Tromsø Regiontollsted, men på grunn av jobben ønsker ikke hundefører å stå fram med navn eller bilde.

– Selv om han er trent opp til å lukte etter narkotika, så var dette på lang avstand og ute i friluft. Men han dro så i båndet at da skjønner jeg at han har noe stoff i nesa. Etter å ha gått på søk på bilen, markerte han ved panseret.

To personer siktet

Hundeføreren ringte deretter til politiet og opplyste om hva som hadde skjedd. Det viste seg at det var narkotika som var gjemt under et bilpanser, og at det dreide seg om ett kilo hasj.

Nå er to personer siktet i saken, og de ble pågrepet samme dag og avhørt.

– Politiet ble varslet om at en narkotikahund fra Tollvesenet har markert på en bil, og rykker dermed ut for å sjekke dette nærmere. Der blir det funnet narkotika i bilen, og det av forholdsvis betydelig mengde, sier Jarle Johnsen, leder ved avsnitt for generell etterforskning.

Johnsen opplyser at politiet mener de to siktede personene har tilknytning til saken, men understreker at de ikke er ferdig med etterforskningen.

– Det er ikke uvanlig at personer forsøker å gjemme narkotika, og det finner vi med jevne mellomrom i bil, sier Johnsen.

Alltid på jobb

Odin er jaktlabrador og er en av to narkotikahunder ved tollregion Nord-Norge i Tromsø. Hundeføreren har også Odin boende hjemme hos seg, og sier at den to år gamle hunden «alltid er på jobb».

– Til vanlig jobber han grenserelatert, altså at han er med på flyplassen, til Kilpis, på Posten og i havneanløp. Han er alltid med meg på jobb, og han søker og leter og er alltid på. Slik har han vært siden han var liten valp, sier hundeføreren.

Etter å ha vært i tjeneste hos Tolletaten i et halvt år ble Odin ved påsketider i år sertifisert som narkotikahund.

– At han også finner narkotika på fritida er bra. Vi var jo bare på luftetur, men dette viser bare at han alltid er på jobb, sier hundeføreren.