– Alle anbefalingene fra utvalget, basert på granskingen etter TK-skandalen, er satt til side og selskapet er tilbake til der de var før granskinga, man har ikke lært noe som helst fra eiernes side.

Det mener Tor Arne Morskogen (H) som selv satt i bedriftsforsamlingen i Troms Kraft fra 2007 til 2014. Granskningen etter de store krisene i Troms Kraft de siste ti årene, avdekket store styringsproblemer i konsernet.

I mars 2016 valgte Troms fylkesting og Tromsø kommune å sette til side anbefalingene fra utvalget, som den gang ble ledet av Svein Ludvigsen, og fortsette med bedriftsforsamlingen.

IGNORERER UTVALGET: Tor Arne Morskogen (H) mener at bedriftsforsamlingen i Troms Kraft er et fordyrende og unødvendig mellomledd, som bør legges ned.

Nå er Morskogen bekymret for at lignende kriser kan oppstå på nytt om man ikke tar lærdom av svakhetene som granskningen viste og gjennomfører tiltakene.

Kritikk for styringsmangel

Sommeren 2010 iverksatte Troms Kraft ett oppkjøp av Salten kraftselskap/Nordkraft i Nordland.

Granskningen pekte på at oppkjøpet manglet økonomisk sikkerhet, og skapte en farlig likviditetssituasjon i selskapet. Oppkjøpet førte senere til at man midlertidig måtte selge deler av kraftvirksomheten ut av landet for å gjenopprette den økonomiske balansen i selskapet.

Ifølge granskingsrapporten godkjente bedriftsforsamlingen oppkjøpet uten at en nødvendig finansieringsplan lå på bordet. Rapporten pekte også på at bedriftsforsamlingen manglet nødvendig bedriftsøkonomisk kompetanse til å bedømme den reelle finansielle situasjon i selskapet.

Morskogen mener at et organ i et selskap som er satt sammen politisk også gjør selskapet sårbar for politisk spill.

– Det som skjer er at man politiserer et organ som i utgangspunktet ikke bør være politisk, men i stedet representere eierne i et forretningsselskap, mener Morskogen.

Tverrpolitisk bedriftsforsamling

Torbjørn Bongo (Ap) er i dag leder i bedriftsforsamlingen og mener anbefalingene til eierskapstrategien i alle hovedsak er blitt fulgt opp, men at man valgte å beholde bedriftsforsamlingen for å sikre bedre ansatterepresentasjon og tverrpolitisk forankring i driften av selskapet.

– Min opplevelse er at bredden i bedriftsforsamlingen med både posisjon og opposisjon til stede sikrer en god folkevalgt kontroll, og også en kvalitetssikring av drift i selskapet.

UENIG: Nåværende leder i bedriftsforsamlingen i Troms Kraft, Torbjørn Bongo (Ap), mener bedriftsforsamlingen sikrer ansatterepresentasjon og tverrpolitisk styring av kraftselskapet.

– Men oppkjøpene og utbytte bestemmes jo likevel av generalforsamlingen i form av ordfører og fylkesrådsleder?

– Større oppkjøp skal godkjennes av bedriftsforsamlingen i tillegg til vedtak. Personlig mener jeg at det hadde vært naturlig at bedriftsforsamlingen også hadde blitt konsultert ved større nedsalg. I dag har styret fullmakt til dette på egen hånd, sier Bongo.

Blir ikke tatt seriøst

Tor Arne Morskogen mener at både granskningen og hans egen erfaring fra bedriftsforsamlingen tilsier at eierne uansett har blitt konsultert direkte ved store endringer for selskapet, så virker ordningen mot sin hensikt.

– Anbefalingen fra utvalget basert på granskingen var å legge ned bedriftsforsamlingen, for å tydligeregjøre styring av selskapet. Det er ingen grunn til å sette til side den anbefalingen, mener Morskogen.

iTromsø gjør oppmerksom på at journalisten som har skrevet denne saken tidligere har jobbet som rådgiver for daværende ordfører Arild Hausberg.