Samtidig som at studentsamskipnaden fikk ferdigstilt 200 studenthybler i år, forsvant det ifølge NHO over 300 boenheter ut av langstidsleiemarkedet grunnet Airbnb. På denne tiden i fjor sto 1.200 studenter i boligkø i Tromsø. I år er tallet 1.500.

Leder i studentparlamentet, Daniel Hansen Masvik, har også i år fått på plass en avtale med noen av hotellene i Tromsø. De tilbyr dermed overskuddsrom til studenter som trenger et midlertidig botilbud når de kommer til byen.

– Dette gjør vi fordi vi trenger studentene her i byen. Hotellene våre er avhengig av arbeidskraften som disse studentene gir, forteller hotelldirektør Poul-Henrik Remmer ved Scandic Ishavshotell.

Mister studenter

Studentparlamentsleder Masvik frykter at mange studenter vil takke nei til Tromsø-studier, om det ikke kommer flere utleiebopeler på markedet.

– Jeg tror det er flere hundre studenter hvert år som takker nei til studieplass, fordi de ikke tør å dra til Tromsø uten garanti om en plass å bo. Vi er veldig glad for at hotellene i byen kan tilby hotellrom til en forholdsvis billig pris, mens de leter etter permanent bolig, sier Masvik.

Masvik mener at et uregulert Airbnb-marked både gjør langtidsmarkedet mindre, og bidrar til å presse opp prisene.

– Prisene går opp mens studiestøtten står på stedet hvil. De studentene som ikke får hjelp hjemmefra må jobbe enda mer for å få endene til å møtes, forteller Masvik.

Ifølge Statistisk sentralbyrå var månedsleien for en 20 kvadratmeter hybel 6.000 kroner i 2016, noe som er godt over landsgjennomsnittet og nesten like høyt som i Oslo.

Trenger reguleringer

Hotelldirektør Poul-Henrik Remmer leier selv ut hybler hjemme i huset, og mener kortleiemarkedet må reguleres bedre.

– Det kan ikke være meningen at turister skal fortrenge studenter og skoleelever fra boligmarkedet, mener Remmer.

Øyvind Alapnes, hotelldirektør ved The Edge Clarion Hotell, sier at de negative konsekvensene med et uregulert marked er blitt et stadig større internasjonalt problem.

– Det er ikke uten grunn at både Barcelona og New York innfører reguleringer med minimumskontrakter på én måned, fordi folk med dårlig betalingsevne skal ha et rimelig sted å bo, forteller Alapnes,

Alapnes har forståelse for at folk velger de mest innbringende løsningene, og mener offentlige myndigheter nå må trå inn.

– Om ikke Tromsø gjør noe med dette, kan vi risikere at byen taper kampen om studentene i Nord-Norge. Studenter vil også vurdere boligmarkedet før de velger studiested, mener Alapnes, og viser til at Bodø har langt lavere utleiepriser enn Tromsø.

Åpne hjemmene sine

Masvik håper folk viser solidaritet og åpner hjemmene sine for studentene, slik som hotellene.

– Vi håper at folk i Tromsø også ser om de har muligheten for å kunne tilby husly.

Hotellene Thon Hotell Tromsø, Scandic Ishavshotell og The Edge Clarion hotell stiller 60 hotellrom til disposisjon for Studentsamskipnaden. Avtalen varer i første omgang fram til september.

Dersom behovet er større, og det er ledig kapasitet, vil flere rom gjøres tilgjengelig.

Prisen for et enkeltrom vil være 2.950 kroner per uke, med frokost inkludert. Dette tilsvarer 420 kroner dagen.

Prisen for et dobbeltrom blir 4.350 kroner per uke.