Fra mandag har arbeidere vært i full sving foran hovedinngangen med å legge tunge steinheller fra Kina utover havnetorget.

En anleggsmaskin løfter stein for stein, mens vante arbeidshender sørger for at de passer inn med de andre hellene.

Ventet på stein

– Hver steinhelle har sin plass, så steinleggingen er som et puslespill, sier Elisabet Arnesen, koordinator for Prostneset.

Den midlertidig gruslagte stripen som leder inn til hovedinngangen på havneterminalen blir nå erstattet av permanente, solide steinheller fra Kina.

– Vi har ventet på steinleveransen fra Kina, det er grunnen til at arbeidet ikke har kommet i gang før.

Les også: Passasjerer velger snarveier fremfor å følge instruksene

Helhetlig preg

Arbeid med torgplassen har blitt forsinket fordi den opprinnelige planen var at det skulle være betongdekke også her, i likhet med på oppkjøringsrampen og torget på plan to.

– Det nedre torget skulle vært klart til åpningen av terminalen, men i fjor høst ble det bestemt at det heller skulle steinlegges. Vi ønsket et annet inntrykk her enn på det andre torget, litt mer designpreg. Vi ble inspirert av det som er gjort i gågata ved Kirkeparken, og ved å legge stein også her får vi et mer helhetlig preg i sentrum, sier Arnesen.

Kritiseres for dårlig tilrettelegging for svaksynte: - Når det er så dårlig skiltet, finner vi ikke frem

Hovedinngangen fram i lyset

Rundt hundre paller med i alt cirka 1.000 steinheller fra Kina skal de neste ukene legges utover havnetorget. Hver helle er skåret ut fra store steinblokker, og vekten på de ulike steinhellene varierer fra 105 til 175 kilo per helle.

Området foran havneterminalen har sett ut som en «bakgård» siden havneterminalåpningen, nå ser Arnesen fram til bedre forhold for de reisende.

– Dette blir hovedinngangen når arbeidet er ferdig her.

Les også: Nå nærmer åpningen seg av Graffi Grill med stormskritt

Ferdig til restaurantåpning

Når alle steinhellene har funnet sin plass, skal uteområdet møbleres.

– Det blir møblert med benker, og det vil komme opp et skilt som forteller hvem som er i havneterminalen.

Steinleggingen på havnetorget ved hovedinngangen skal ifølge Arnesen være ferdig i begynnelsen av september.

– Vi regner med det skal være klart til Graffi Grill åpner restauranten sin i september. De har også planer om uteservering på torget, sier hun.