I begynnelsen av juli begynte kommunen å male rødt i sykkelfelt som krysser bilvei. I tillegg ble det satt opp vikepliktsskilt som forteller bilistene at syklistene har forkjørsrett. Ordningen skal innføres i 51 kryss innen slutten av september.

Flere bilister tror at syklistene vil være mindre forsiktige fremover, og at det vil føre til flere ulykker.

Tvert imot, mener sykkelansvarlig i kommunen, Sjur Melsås.

Les også: Delte meninger om feltene: - Forferdelig dårlig løsning

Frykter flere ulykker

– Erfaringer fra etablerte sykkelbyer viser at vi ikke vil få flere aggressive syklister av en slik tilrettelegging. Politiet frykter flere ulykker, og dét gjør jeg også, men det vil skyldes at andelen syklister øker. Med flere trafikanter vil det bli flere ulykker, men statistikken viser at god tilrettelegging gir færre ulykker per syklist. Dermed blir det i sum tryggere å sykle, sier Melsås.

– Flere spør seg hva som skjer når snøen legger seg over rødmalingen?

– Det er bare rødmalingen som blir borte, ikke vikepliktsskiltene. Mange veimarkeringer forsvinner under snøen, men trafikkreglene forsvinner ikke med dem.

Les også: Har startet arbeidet med neste sykkeltrasé-etappe

Rydder opp i uklare regler

Melsås sier at tiltaket innføres for å rydde opp i det som i dag er uklare regler for hvem som har vikeplikt der hvor sykkelveier krysser bilveier.

– I de vanskeligste tilfellene må man nesten gå til reguleringsplanene for å få svar på hvem som har vikeplikt, forteller han.

Ifølge Melsås er det et tosifret antall slike kryssende veier på Kvaløysletta mellom Eidkjosen og Sandnessundbrua, og flere ulike løsninger på hvordan vikeplikt merkes. Kommunen ønsker flere syklister i Tromsø, og ifølge Melsås er økt trygghetsfølelse viktig for å øke antall syklister.

– Det har vært en del ulykker på den strekningen, og derfor rydder vi nå opp i uklarhetene. Ikke utelukkende på Kvaløysletta, for nå vil det bli én felles løsning i hele byen. Med de nye skiltene og rødmalingen vil det bli klinkende klart hvem som har vikeplikt i disse kryssene, avslutter han.