Avinor Tromsø lufthavn Langnes har nå offentliggjort tallene sine for juli. Totalt reiste 197.548 passasjerer via Tromsø lufthavn denne måneden. Det er, ifølge deres tall, en økning på 7,5 prosent til sammenligning med samme måned i fjor. 175.498 passasjerer reiste innlands via Tromsø lufthavn. Dette tilsvarer en økning på 5,6 prosent. På utland var veksten 26 prosent, som er totalt 22.050 reisende. Dette skriver Avinor i en pressemelding.

– Det er veldig positivt med en slik økning, men jeg er ærlig talt litt overrasket over at det ble såpass høy vekst som det ble. Det er naturligvis en positiv overraskelse, sier lufthavnsjef Ivar Helsing Schrøen til iTromsø.

Les også: Ingen betaler mer i flypassasjer-avgift enn folk i nord

Mye positivt i næringen

Schrøen synes julitallene er voldsomme til å være en sommermåned. Hittil år har de til og med juli hatt 120.000 passasjerer reisende fra utlandet gjennom Tromsø lufthavn. I fjor på samme tid hadde de 83.000 utenlandsreisende.

– Vi har hatt en jevn, god vekst de siste årene, men 7,5 prosent er mye i vår sammenheng. Det at vi har hatt en økning totalt på 42,1 prosent hittil i år på utenlandsreisende er veldig bra.

I tillegg til rutene til Alicante, Stockholm, Burgas og Chania har flyplassen fått de nye reisemålene Helsinki, Gdansk, Antalya og Split på programmet. I pressemeldingen fra Avinor forklares veksten blant annet med dette.

– Det virker på meg også som det har vært en del flere turister innom flyplassen. Jeg opplever at Tromsø som destinasjon stadig blir mer populært, og det er svært gledelig og absolutt veldig bra. Det er veldig mye positivt som rører seg i turistnæringen, så jeg må innrømme at jeg er spent på tallene fra hotellnæringa, sier Schrøen.

Les også: Nå er det fast-track på Langnes - men bare for to av flyselskapene

Nødvendig med utvidelse

Schrøen opplever at det snakkes mye om Tromsø som destinasjon i bransjen.

– Vi hører i vårt system, ute på store flyplasser, at Tromsø er et populært sted, med mye potensial. At mange turister kommer hit i vintermånedene er en kjent sak, men at det nå viser seg at sommermånedene trekker såpass med folk er veldig bra.

– I 2019 starter jo arbeidet med utvidelse av flyplassen, merker dere presset med stadig flere passasjerer?

– Vi håndterer det bra, men vi ser jo behovet og behøver utvidelse. En utvidelse av terminalen er helt nødvendig.

– Tror du at tallene vil øke enda mer til neste år?

– Det er vanskelig å spå fram i tid, men det er ikke umulig.

Les også: Opplever en gigantøkning i utenlandstrafikken