Hvert år siden slutten av 90-tallet har Kulturskolen arrangert Polardans. Her får unge dansere fra Nord-Norge og Russland samles over flere dager for å bli bedre dansere og knytte bekjentskaper og erfaringer på tvers av hverandre.

FRA RUSSLAND: Disse guttene kom helt fra Arkhangelsk i Russland for å delta på Polardans.

I år var intet unntak. Lørdag startet sommerskolen og tirsdag kveld er det forestilling på Kulturhuset. På programmet står det hiphop, moderne dans, jazzdans, Urban Contemporary og pilates.

– Vi danser vanligvis klassisk ballett, så det var gøy å prøve noe helt annet, spesielt hiphop. Der har vi lært masse nytt, blant annet det å breakdance, som er langt fra vi holder på med til daglig, sier Kaja Bertheussen.

– Det gjør faktisk ganske vondt å dance breakdance, det er en del tyngre enn å danse klassisk, legger venninnen Benita Didriksen til.

Begge de to jentene danser også på Kulturskolen til vanlig.

HIP HOP: Her ser vi en gruppe blant de eldste jentene øve.

Alle kan delta

Med tøffe workshoper fra ni om morgen til ni om kvelden er det ingen lek å delta på Polardans. I tillegg blir det ikke så mye søvn, siden samtlige deltakere overnatter på skolen.

– De sier de sover, men jeg tror ikke det blir så mye, sier Sally Parkinson, avdelingsleder for dans og kulturmiks på Kulturskolen. Hun har vært med å arrangere Polardans siden 2004.

MODERNE DANS: De yngre kursdeltakerne øvet på en moderne koreografi.
NYTT FOR DEM: Dementii Anin, fremst til venstre, var ikke så vant med å danse hiphop.

Parkinson forteller at de ikke stiller noen krav til at deltakerne har tidligere erfaring.

– Alle som vil kan delta, så lenge de har lyst til å danse, sier Parkinson.

Flere gutter

I tillegg til flere deltakere fra Tromsø, er det også tilreisende fra Harstad, Mosjøen og ikke minst Russland. 16 russiske elever og fire lærere fra danseskolen Druzhba i Arkhangelsk deltar også under sommerskolen.

– Noe av det som skiller seg mest fra det vi kjenner til er hiphop. Vi danser ikke det noe særlig i Russland, der er det ikke så populært, sier Dementii Anin, som er en av de tilreisende deltakerne fra Russland.

LANGE DAGER: Det er intense dager for de unge danserne som lærer seg koreografier innenfor flere danseformer.

Han føler seg svært godt tatt imot her i Tromsø.

– Jeg har vært her én gang før, og tromsøværinger er veldig gjestfrie. I tillegg så lærer vi masse og har det gøy, sier Anin.

Av de tilreisende fra Russland er det flere gutter. Fra Norge er det ingen gutter som deltar.

– Vi håper at flere norske gutter også får interesse for dans, sier Anin.