Nerdrum har nå sendt brev til havnestyret, der han ber om at passasjerer skal få gå direkte til båtene.

Sikkerhetshensyn

iTromsø har tidligere omtalt at en rekke personer hopper over gjerdet ved havneterminalen, fremfor å gå gjennom terminalen. Da hevdet konstituert havnesjef Randi Thørring at det var av sikkerhetshensyn at passasjerer måtte gå gjennom terminalen i stedet for direkte til båtene.

BREV: Gunnar Nerdrum har skrevet brev til havnestyret der han ber om at passasjerer skal få gå direkte til hurtigbåten. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

«Det er tydelig markert både med fortauskant og med forskjellig dekke på vegbane og fortau. Fortauet er bredere enn vanlig i byens gater, og vi kjenner til at ellers i trafikken går fotgjengerne på fortauet, og bilene kjører i kjørebanen. Jeg vil påstå at som passasjer går man tryggere på fortauet til hurtigbåten enn ellers i bytrafikken.», skriver Nerdrum.

Les også: Terje ble første kunde på den nye Havneterminalen

«En annen begrunnelse kunne være at man kort og godt vil kanalisere alle brukere av havnefasilitetene til Terminalbygget. Man kan også ta med at adkomsten er godt merket med dette for øye», skriver han.

Målte tiden med stoppeklokke

Nerdrum har selv tatt stoppeklokken fatt og regnet seg fram til at det tar 30-40 sekunder å gå direkte til båten, 2 minutter og 20 sekunder å gå gjennom terminalen og over tre minutter dersom man må ta heisen ved avreise.

Les også: Se bilder fra den nye havneterminalen (for abonnenter)

«Jeg har en mistanke om at bygningen ble utformet uten noen konsultasjon med hurtigbåtpassasjerer. Vi står som så ofte overfor et prosjekt som ser fint ut på papiret, men som er upraktisk i det praktiske liv. Med det antall hurtigbåtpassasjerer som betjenes av Tromsø havn, er det helt meningsløst å påtvinge disse et mertidsforbruk og mer plunder både ved avreise og ankomst. Jeg vil virkelig mene at vi påtvinges dette, og særlig fordi alt er lagt til rette for en naturlig direkte adkomst», skriver Nerdrum avslutningsvis.

Vil ikke behandle saken

Styreleder i Tromsø Havn, Jarle Heitmann (Ap), sier at de ikke vil behandle saken i havnestyret i første omgang.

– I utgangspunktet overlater vi til havnedirektøren og de som har terminalansvar å avgjøre hvordan infrastrukturen best mulig skal legges opp. Det er ikke en sak havnestyret nødvendigvis gjør vedtak i. Vi lar oss orientere om hvordan ting går, og kommer med innspill til administrasjonen.

Les også: Hun blir senterleder for byens nye havneterminal (for abonnenter)

Han understreker at terminalen fortsatt er fersk, og at det vil ta en stund før man se hvordan trafikkflyten fungerer. Heitmann mener det vil være mer naturlig å ta en revurdering av adkomsten på et senere tidspunkt.

KAN REVURDERE: Havnestyreleder Jarle Heitmann (Ap) mener det kan være naturlig å vurdere adkomsten på et senere tidspunkt. Her er han sammen med påtroppende havnesjef Jørn-Even Hanssen. Foto: Haakon Steinmo

– Det som på utsiden av terminalen er kalt et fortau, er i utgangspunktet ikke et ordinært fortau. Det er blant annet mulighet for å legge båt til kai der, sier Heitmann.

ITROMSØ ANMELDTE DEN NYE TERMINALEN: En katedral for de reisende, og alle andre

– Er gjerdet ved hurtigbåtene satt opp av kommersielle hensyn eller sikkerhetshensyn?

– I første omgang er det sikkerhet. I travle perioder vil akkurat det området være en av de travleste trafikknutepunktene. Det kommer busser ut hele tiden, svarer Heitmann.