1. desember 1998 åpnet kong Harald dørene til det karakteristiske bygget sør i sentrum. Siden den gang har Polaria blitt en enormt populær attraksjon for både turister og lokalbefolkning.

– I løpet av de tyve årene vi har vært i drift, har Polaria utviklet seg til en virkelig unik attraksjon, sier Anne Grete Johansen, direktør ved Polaria.

Jubileumsuke

For å markere anledningen planlegger de en jubileumsuke fylt med aktiviteter og tilbud i siste uka av november.

– Vi skal ha aktiviteter for alle. Vi ønsker å fordele de både på dagtid og etter arbeidstid, slik at familier kan komme på ettermiddagen, sier Johansen til iTromsø.

Det endelige programmet skal lanseres i løpet av høsten.

Hun startet i direktørjobben i februar, og ser veldig positivt på Polarias fremtid.

– Vi må hele tiden skape interesse hos befolkningen, så fornying og utvikling er svært viktig for oss. I løpet av høsten får vi nye nettsider, og jobber for å få på plass nye og varierte aktiviteter innenfor arealene vi har til rådighet, sier hun.

I fjor gikk Polaria til anskaffelse av et helt nytt kinosystem med en 47 meter lang sømløs buet skjerm. Her viser de blant annet en nordlysfilm produsert av Ole C. Salomonsen i 2017. Det digitale utstyret erstattet analogt utstyr som hadde vært i bruk siden 90-tallet.

Formidler forskning

Polaria ble opprinnelig bygd for å fremme Framsenterets forskning, og Johansen påpeker viktigheten i det tette samarbeidet de har med Framsenteret.

– I global sammenheng sitter de på enestående kompetanse hva angår nordområdene. Når forskningen er så fantastisk, må også formidlingen vi driver med være tilsvarende, forklarer Johansen, som jobber med å etablere enda tettere bånd til forskningsmiljøet på Framsenteret.

Begrenset publikumskapasitet

Siden oppstarten i 1998 har Polaria blitt veldig populært, og Johansen forklarer at de i en årrekke har ønsket å forbedre byggets begrensede publikumskapasitet.

– Når det kommer mye folk til selforinga, får dessverre ikke alle sett like godt, og det kan oppstå flaskehalssituasjoner, sier Johansen.

Ved konstruksjonen av bygget var Polaria dimensjonert for å ta imot 45.000 besøkende årlig, men har i de siste årene registrert tall godt over 100.000.

God dialog med nye eiere

I desember 2017 fikk Polaria nye eiere, da Christian Ringnes’ Eiendomsspar AS kjøpte bygget fra Statsbygg. Overgangen til nye eiere har gått bra, ifølge Johansen.

– Vi har god kommunikasjon med Eiendomsspar. De er en veldig seriøs byggeier med høye krav til drift og sikkerhet, så overgangen har gått veldig bra for oss. Vi regner med at de har kjøpt bygget fordi de deler vår målsetting om videreutvikling av Polaria, forteller Johansen, som håper på utbygging av lokalene.

«Tomrom» i sørbyen

Johansen ser fram til at Tromsø Museum flytter inn ved siden av Polaria.

– Vi tror dette kan bli et fint museum, og det vil føre til at enda flere besøkende kommer denne veien. Akkurat nå er det et «tomrom» mellom søndre del av sentrum og Polaria, og vi tror dette virkelig kan bli et stjerneområde i fremtiden, sier Johansen.

– Polaria er et unikt bygg, med fantastiske naboer og høye besøkstall. Mye har sett siden vår spede begynnelse for 20 år siden, og det er mye spennende i vente.