Under åpningsseremonien med statsråd, rektor, varaordfører, direktører og annet finfolk til stede, var alle opptatt av MH2s betydning for landsdelen. Og at dette hadde tatt sin tid å få det realisert.

Store forventninger

– Målet er at utdanningen og forskningen skal bli enda bedre. Vi vet at det må utdannes langt flere helsepersonell enn i dag, dette bygget legger til rette for det. Det er avgjørende for fremtidens helsevesen, sa kunnskapsminister Iselin Nybø (V).

Også tidsbruken, ble poengtert av Nybø.

– Jeg er både glad og stolt over å få MH2 på plass, selv om det har tatt sin tid. Det viktige er at det som skjer inni bygget, for å kunne legge til rette for god og nytenkende undervisning. Vi har store forventninger til hva UiT får til her.

Byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg sa i sin tale at alt nå lå til rette for forskning, læring og innovasjon i tidsriktige og funksjonelle fasiliteter.

Nybygget er på 19.500 kvadratmeter, med plass til 950 studenter og 200 ansatte.

– Styringsrammen er på 1,2 milliarder kroner. Tromsø er en tøff by for byggherrer, med stor byggeaktivitet. I Tromsø-sammenheng er dette en stor kontrakt for Peab Bjørn Bygg som entreprenør. De sto også for renovering av 1.500 kvadratmeter i det gamle MH-bygget, sa Sandberg.

Skar med skalpell

For UiT-rektor Anne Husebekk var det et stort øyeblikk å se frukter av 16 års arbeid.

– Dette er en stor dag, og 16 år etter at vi startet planleggingen, står vi nå med et praktbygg. Medisin helsefag består av ti institutter, 4.000 studenter, 1.200 ansatte og 50 doktorgrader i året, sa Husebekk og skar over et rødt bånd med skalpell.

Statsbygg har brukt åtte millioner kroner på kunstprosjektet i forbindelse med den kunstneriske utsmykkingen av MH2.

– UiT har en av Norges fineste samling med samtidskunst, kunst laget for det offentlige rom. Kunsten på MH2 har gjort at samlingen har blitt enda viktigere og mer interessant, sa direktør Svein Bjørkås i Kunst i offentlige rom (KORO).