Det sier en kvinne som har moren sin boende på Kroken sykehjem. Hun reagerer på at sykehjemmet ikke har et alarmsystem som fungerer.

Hvert enkelt rom har alarmknapper som beboere kan trykke på hvis de trenger hjelp eller assistanse. Men siden lynet slo ned onsdag 1. august, har alarmsystemet til sykehjemmet vært ute av drift. Ingen av de 76 beboerne har en alarm som fungerer, og ingen vet når det vil fungere igjen.

– Vi jobber med saken, men det har vært en rekke uheldige hendelser som har forårsaket dette. Det er et datakort som ble ødelagt, og fordi dette ikke er av de nyeste systemene, hadde vi ikke noe på lager her i Tromsø. Det måtte da bli sendt fra Oslo, og forsendelsen var uheldigvis på toget til Narvik som brant i forrige uke. Vi tror nå at det ble sendt tilbake til Oslo, men jeg har ennå ikke fått avklart når dette vil være på plass, sier enhetsleder på Kroken sykehjem, Jan Erik Risvik, til iTromsø.

– Føler seg isolert i egen seng

Kvinnen. som har sin 83 år gamle mor boende på sykehjemmet, forteller til iTromsø at hun ikke har våget å legge seg om natta av frykt for at hun kan bli liggende i senga uten å få hjelp.

– Moren min er helt klar i hodet, men har en skade som gjør at hun trenger hjelp til å komme seg på toalettet og til å stå opp av sengen. Fordi hun nå ikke har alarm, så føler hun seg så utrygg at hun ikke tør å legge seg i senga. Hun føler seg isolert i sin egen seng. Derfor har moren min på 83 år sovet i en stol i nesten to uker nå, da hun klarer å reise seg selv fra denne. Jeg synes dette er langt fra greit, og lurer på hvordan de kan ha det slik over så lang tid, sier kvinnen og legger til:

– Tenk om det skjer noe akutt. Da får de ikke varslet pleierne.

Kvinnen sier at hun først ble klar over situasjonen da hun så at det hang en lapp på døra om at alarmsystemet er ute av drift.

– Alle vet hvor syk man må være for å få plass på et sykehjem, og hvis det skjer noe så kan det gå ganske ille. Hadde jeg vært gammel og hatt behov for hjelp, ville jeg også vært engstelig. Som pårørende er jeg selvfølgelig også engstelig. Jeg tror dette er veldig kjedelig for alle på sykehjemmet, men noe burde gjøres umiddelbart, sier kvinnen.

Mener beboerne er trygge

– Vi skal ha alarmene i orden, og dette er ikke noe godt for noen av oss. Det er en veldig uheldig situasjon, og vi har virkelig forsøkt å få dette i orden, men det er flere ting som har gjort at det er vanskelig, sier Risvik.

– Men har dere ikke en reserveløsning som kan benyttes, så beboerne får varslet hvis de trenger hjelp?

– Vi har ikke noe reservekort liggende da systemet er så gammelt. Og vi har heller ikke gått til innkjøp av ringeklokker, da vi hele tiden har fått lovnad om at dette skal gå ganske fort, sier Risvik.

– UHELDIG: Det sier enhetsleder på Kroken sykehjem, Jan Erik Risvik, om alarmsituasjonen. Foto: Preben Olsen

– Er det forsvarlig at alarmsystemet ikke fungerer på et sted hvor det bor gamle og syke mennesker?

– Forsvarlig, jo, det kan du si at det er. På dagtid går personalet hyppige runder, og på natta har vi ekstra bemanning. Dette gjør vi for at beboerne ikke skal ligge uten tilsyn.

– Vi har snakket med pårørende til en av beboerne på sykehjemmet, som forteller at moren ikke tør å legge seg i sengen da hun er redd for å bli liggende lenge uten å få hjelp. Hva tenker du om det?

– Det har jeg ikke noe informasjon om, så dette er nytt for meg. Men jeg har etterspurt hvordan tryggheten blir ivaretatt om natta, og har blitt forsikret om at den er god.

– Hva betyr det?

– Det betyr at de ansatte går jevnlige runder, og jeg har foreslått at de bør kikke innom hver enkelt beboer hver halvtime. Men dette er selvsagt en vurdering de ansatte gjør opp mot hver enkelt beboer.