Både Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo er for tiden på kollisjonskurs med forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Begge universitetene har ønsket å innføre en forsiktig kvotering for å få flere menn på profesjonsstudiet for psykologi, men har begge fått blankt nei.

Vil ha kvotering i Tromsø

I Tromsø er også instituttleder for psykologi, Ingunn Skre, positiv til å innføre en kvoteringsordning.

– Dette er en sak som har opptatt psykologimiljøet i mange år. Fra rundt 1980 var det 50–50 menn og kvinner på studiet, men siden da har kvinneandelen økt drastisk, slik at det nå har blitt en overvekt kvinner på studiet. Ved UiT har vi vært nede i 15 prosent menn, men ligger i snitt rundt 22 prosent menn som er inne på profesjonsstudiet.

UiT har lokalt opptak av til psykologistudiet, men grunnet høye søkertall har det de siste to årene vært loddtrekning om plassene blant studenter med høyeste snittkarakter. Ordningen skal derfor evalueres i høst, hvor man enten får en ny lokal ordning, eller går under Samordna opptak.

– Uansett hvilken ordning man lander på, vil jeg foreslå en kjønnskvotering på 30 prosent for å sikre representasjon av begge kjønn.

Kjønnsbalanse for bedre studiemiljø

Skre sier at det er flere grunner til at hun ønsker flere menn som psykologer

– Det handler om at folk skal kunne gå til en psykolog man føler tillit til. Og selv om omsorg og empati ikke er kjønnsbestemte egenskaper, er det en del tematikk det er lettere å snakke med til noen av samme kjønn. Det kan for eksempel være seksuelle problemer eller overgrep.

Hun mener at jevnere kjønnsbalanse også er viktig for studiemiljøet.

– Vi vil ikke at noen skal få oppmerksomhet kun basert på kjønnet sitt. Vi vil ha et fokus på studiet og et godt studiemiljø for studentene. I «enkjønnede» miljøer kan det utvikle seg uheldige kultur som er vanskelig å leve i for det underrepresenterte kjønn.

Høyere utdanningsministeren har tidligere uttalt at hun mener universitetene må gjøre mer selv for å tiltrekke seg menn til studiet, før hun vil innføre kvotering.

– Jeg forstå ikke argumentasjonen hennes. UiO har prøvd en rekke rekrutteringsordninger over flere år, uten hell, og det bør statsråden kjenne til. Kjønnsskjevheten er større blant dem som kommer inn enn i søkermassen. Statsråden må heller gå til skolen, hvor det i dag er sånn at jenter har best resultat, og det bidrar til at flest kvinner kommer inn på psykologistudiet gjennom Samordna opptak. Da kan man ikke kun be universitetene ta grep, sier hun.

– Ikke mye å si om saken

Kunnskapsminister Iselin Nybø var tirsdag i Tromsø for å delta på åpningen av MH2, og semesterstart for studentene ved UiT. Hun ville da ikke svare på hvorfor hun ikke åpner for kvotering ved psykologistudiet ved noen av landets universiteter.

– Jeg har ikke så mye å si om den saken. Vi har fått et spørsmål fra Stortinget, og det skal vi svare på det spørsmålet denne uka, og jobber med svar nå. Det er egentlig alt jeg har å si om den saken.

VENTER MED SVAR: forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) er taus om kvotering i psykologistudiet, før hun svarer Stortinget denne uka. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Vil du være åpen for innføre kvotering i Tromsø?

– Jeg har ikke fått noen henvendelse fra Tromsø om dette.

– Vil du være åpen for kvotering om du får en henvendelse?

– Nei, det vil jeg ikke svare på. Dette er en ganske kompleks problemstilling og kjønnskvotering er noe vi bruker unntaksvis. Vi gjør også individuelle vurderinger, og at vi har sagt nei nå, betyr ikke at vi sier nei i fremtiden.

– Er du bekymret over at det er nesten en overvekt på nesten 80 prosent av ett kjønn på profesjonsstudiet ved flere universitet?

– På generelt grunnlag synes jeg det er positivt med begge kjønn på alle studier.

– Instituttleder for psykologi ved UiT sier hun ikke forstår argumentasjonen din om at universitetene må gjøre mer for å tiltrekke seg menn til studiene. Har du noe svar på den kritikken?

– Jeg tenker at jeg skal svare Stortinget. Så ring meg etter svaret er klart, du.