22. september feirer Sparebanken Nord-Norge seg selv og Harstad med en todelt kjempekonsert på torget i byen. «Glød» heter arrangementet, og blant andre Sondre Justad, Sigrid, Marcus og Martinus skal underholde.

– For to år siden var vi i Bodø og feiret da samtidig Bodøs 200 års dag med en stor konsert, sier kommunikasjonssjef i Sparebanken Nord-Norge, Stein Vidar Loftås til iTromsø.

Da jobbet også alle de ansatte dugnad for Bodø, og i løpet av noen timer la bankens ansatte ifølge Loftås igjen tilsvarende 1,5 årsverk i dugnadsjobbing.

– I Harstad skal vi feire frivilligheten, og selvsagt igjen jobbe dugnad for byen.

Leid inn sørnorsk selskap

Det er satt av cirka ti millioner kroner til arrangementet, som blant annet er en stor konsert på formiddagen for barn og unge, samt en konsert for voksne på kvelden.

Hovedansvarlig for hele samlingen er Norges største eventselskap Gyro. Blant arrangementene selskapet står bak kan nevnes den årlige Nobelfesten på Oslo Spektrum.

– Hvorfor har dere leid inn et selskap som ikke holder til i landsdelen?

– Det handler om at vi rett og slett ikke fant lokale tilbydere som kunne levere i henhold til det et så stort arrangement krever, sier Loftås.

Fant ikke lokal kompetanse

Ifølge ham så er det blant annet tekniske og andre krav fra artister som har ført til at Gyro er valgt.

– Finnes det ikke nordnorsk kompetanse på dette området?

– Vi hadde en anbudsrunde der det også deltok nordnorske selskaper, men denne gangen har vi ikke lykkes i å finne noen lokale som kan gjøre denne jobben.

Festivalsjef for Buktafestivalen, Lasse Pettersen, sier at det langt fra er manko på kompetanse eller ressurser i landsdelen.

– Finnes lokal kunnskap

– Det tror jeg Sparebanken vet, og jeg synes absolutt at de burde velge lokale leverandører, sier han til iTromsø.

Ifølge Bukta-sjefen finnes det stor kompetanse både på produksjon og arrangement i Nord-Norge.

– Banken kan jo eksempelvis henvende seg til noen av sine mange samarbeidspartnere innenfor kultur. Disse kan jo bidra på svært mange måter, sier Pettersen.

FESTIVALSJEF: Lasse Lauritz Pettersen, Buktasjef, mener at Sparebanken Nord-Norge har feil når man hevder at det ikke finnes lokal kompetanse når det kommer til arrangering av større konserter. Foto: Pia Engman

Og er det slik at det mangler enkelte elementer hos de lokale kreftene, så synes han at banken har et ansvar for å løfte miljøene i landsdelen.

– Med tanke på deres uttalte prinsipper, har de et ansvar for å ikke bare bruke, men også bygge opp nødvendig kompetanse, sier han.

Han er likevel nøye med å understreke at Sparebanken Nord-Norge bidrar positivt til utvikling av kultur- og næringsaktivitet i Nord-Norge.

– Vi har et godt samarbeid med dem i Bukta, og har flere felles prosjekter, sier Pettersen.

Gyro leide inn lokale krefter

I 2011 feiret Sparebanken Nord-Norge sin 175-årsdag på Valhall i Tromsø.

Da sto blant andre Röyksopp og Sivert Høyem på scenen, og arrangementet ble ledet og gjennomført av Døgnvillfestivalen.

For to år siden arrangerte Sparebanken konsernfesten i Bodø. Den gang var Gyro «totalentreprenør» for arrangementet, men et var ikke de som sto for det praktiske.

175-årsfest: Da Sparebanken Nord-Norge feiret sin 175-årsdag i 2011 var det Døgnvillfestivalen som hadde totalansvaret for arrangementet på Valhall. Da var blant andre Röyksopp headlinere. Foto: Tom Benjaminsen

Gøran Aamodt er sjef for Parkenfestivalen i Bodø.

– Gyro hyret inn oss i Parken til å ta oss av konsertene og scenearbeidet. Vi humret litt over at et Oslo-selskap fikk jobben, men leide inn lokale til å gjøre den, sier han.

Han sier at det er et godt bevis for at det finnes lokal kompetanse på høyt nivå.

– Det tror jeg det finnes i Harstad også, og jeg vet at Gyro har vært i kontakt med lokale krefter også der, sier han.

Kunne snudd på flisa

Samtidig så innrømmer han at Gyro har kompetanse som kanskje er mangelvare i nord.

– De er veldig proffe når det kommer til innhold, programmering, booking og annet som vi nok ikke ville ha kunnet levere, sier Aamodt.

Samtidig mener han at det ville vært mulig å snu på flisa.

– De kunne ha gitt et lokalt selskap totalansvaret, og så kunne man ha leid inn Gyro for innholdslevering, sier han.

Også Aamodt mener at Sparebanken Nord-Norge har et særskilt ansvar for å bygge opp kulturnæringslivet i nord.

– Skjønner at det ser merkelig ut

– Er ikke dere i Sparebanken Nord-Norge «programforpliktet» til å velge nordnorske leverandører?

– Vi velger alltid nordnorsk når vi kan, og aller helst skulle vi ha brukt 100 prosent nordnorske leverandører. Vi er til og med villig til å betale litt ekstra for å kunne bruke lokale leverandører. I dette tilfellet har Gyro også fått beskjed om at underleverandørene skal være nordnorske så langt det er mulig, sier Loftås.

– Skjønner du at det kan se litt merkelig ut at Sparebanken Nord-Norge velger å gå ut av landsdelen for å leie inn festarrangør for seg selv?

– Jeg skjønner det, men det er viktig å påpeke at i Harstad så vil 80 prosent av pengene vi bruker havne hos nordnorske leverandører, sier Loftås.