Øystein Martinsen, kollega Hallvard Holmen og regissør Erik Poppe er de som skal ut på veiene i godt over to måneder med teaterstykket som opprinnelig er irsk.

– Det er en fortelling om to nokså stakkarslige karer. De får jobb som statister i en stor filmproduksjons som kommer til hjemstedet deres, forteller Martinsen til iTromsø.

Populært stykke

Stykket er skrevet av den irske forfatteren Marie Jones. Stykket har gått sin seiersgang over hele teaterverdenen, og er satt opp flere ganger i Norge.

I den irske versjonen handler det om en liten landsby i Irland når en gigantisk hollywoodproduksjon kommer på besøk.

I Riksteaterets versjon er det i stedet en liten bygd utenfor Tromsø som blir arena for en stor «fellesnordisk filmproduksjon».

Ragnar Olsens oversetning

– Det er et skikkelig overskuddsprosjekt, der jeg og Hallvar spiller samtlige 18 rollene, sier Martinsen.

Riksteateret har brukt Ragnar Olsens oversettelse av teaterstykket, og «Stein i lomma» ble i sin tid spilt på Hålogaland Teater i 2002 med Kristian Figenschow og Ketil Høegh i hovedrollene.

– Jeg har også spilt stykket på Rogaland Teater for cirka ti år siden, forteller Martinsen.

Spilleglede

Det er mye humor, mye slapstick og mye overdrivelser i stykket, hvor hovedrolleinnehaverne glir inn og ut av rollene – uten andre skiller enn at de bruker andre dialekter, språk og ansiktsuttrykk.

– Samtidig så er ikke alt bare positivt, det er alvor i bunnen også, sier Martinsen.

Det er ennå ikke helt avklart om stykket vil komme til Tromsø i løpet av turneen. Harstad, Svolvær og Stokmarknes får besøk i slutten av oktober.

– Vi har premiere i Oslo den 20. september – og turnéstart er den 26. september – sa spiller vi i Flekkefjord, sier Martinsen.