Prima Omsorg har siden 2015 vært ett av to selskap som har tilbudt hjemmesykepleie for Tromsø kommune gjennom ordningen fritt brukervalg. Fritt brukervalg ble innført av det forrige, borgerlige byrådet. Ordningen har blitt vedtatt avviklet fra og med september 2019, av det sosialistiske flertallet i kommunestyret. Men i sommer bestemte Prima Omsorg seg for å avslutte avtalen vel et år før den løper ut.

– Det er kjempetrasig både for brukerne og de pårørende. Men vi må velge å se fremover, og vi bruker tiden så godt vi kan på de andre feltene vi jobber med, sier Stine Harila. Hun er daglig leder og eier av Prima Omsorg.

Hun trekker fram tre begrunnelser for at de har valgt å si opp avtalen med kommunen om å tilby hjemmesykepleiertjenester.

– Det har vært store nedskjæringer i kommunale vedtak, altså den tiden brukerne får tildelt hjelp av kommunen. Vi mener det går utover kvaliteten i tjenesten, og at tiden har blitt såpass nedskjært at vi til en viss grad ikke synes det er sykepleierfaglig forsvarlig ovenfor brukerne. Særlig psykiske problemstillinger som angst og depresjoner merker vi at vi får mindre tid til å prioritere av kommunen nå, enn vi fikk i 2015.

For mye kontorarbeid

Hun mener at for mye tid går til administrative oppgave og kontoarbeid.

– Det er ikke-fakturerbar tid, og mye av dette må gjøres av sykepleiere som gjør. Vi skal yte en tjeneste men får ikke dekt inn sykepleierlønninga.

Beslutninga om å ikke dele ut nye tjenestekonsesjoner fra september 2019, og at fritt brukervalg dermed avvikles, har også preget beslutningen om å slutte

– I tillegg så er det vanskelig for oss å investere i utvikling av tjenesten, og rekruttere nye medarbeidere når kommunen har vedtatt å si opp avtalen. Sykepleiere og helsefagarbeidere vil ha noe mer stabilt enn en jobb som varer i et år. Det er forferdelig trist at de avvikler fritt brukervalg. Jeg tror konkurranse er sunt.

– Har du forståelse for argumentene som brukes for å avvikle ordninga?

– Nei, det kan jeg ikke si. Noen av politikerne svartmaler meg og Trude Wester (direktør og eier av Privat Omsorg Nord journ.anm.) personlig som store stygge ulver som sitter og håver inn penger, og gjemmer pengene på kontoer i Karibien. Det blir absurd. Jeg må bare riste på hodet av noen av argumentene. Jeg har i hvert fall ingen konto i utlandet.

Ansatte mistet jobb

Harila opplyser at selskapet siden 2015 har hjulpet 75 brukere innen hjemmesykepleie, og at de hadde 25 brukere i juni da de valgte å avslutte kontrakten. Brukerne har gått til enten Privat Omsorg Nord eller kommunen.

– Vi vet at de får gode tjenester begge plassene. Noen har også valgt å kjøpe private tjenester hos oss.

Hun forteller at beslutningen om å avslutte kontrakten har også fått konsekvenser for de ansatte, og ti ansatte har mistet jobben som følge av at de at Prima Omsorg avsluttet kontrakten 12. juni hos kommunen.

– Alle som var fast ansatt på kontrakt fikk tilbud om å jobbe videre innen BPA eller praktisk bistand. Men det er ikke innenfor faget deres, og kun en person har ønsket det.

Prima Omsorg kommer fremdeles til å tilby praktisk bistand hvor de fremdeles har en avtale om fritt brukervalg med kommunen, samt brukerstyrt personlig assistanse (BPA) for personer med nedsatt funksjonsevne.

Harila forteller at rundt 75 prosent av de ansatte som jobbet med hjemmesykepleie enten var utdannet som sykepleier eller helsefagarbeidere.

Nå skal selskapet rendyrke satsingen på BPA og praktisk bistand.

– BPA er svært viktig, og vi jobber nå med å utvide til flere kommuner i Troms og Finnmark. Vi har oversatt brosjyrene vår til samisk, og vurdere å oversette hele dokumentbanken. På sikt er det også mulig vi vil etablere oss i Nordland.

Usikker om ny kontrakt i fremtiden

Harila er ikke sikker på om de kommer til å begynne med hjemmesykepleie igjen hvis kommunen gjeninnfører fritt brukervalg etter valget i 2019.

– Det må vi vurdere når vi kommer så langt. Jeg kan ikke si verken ja eller nei. Vi må se hvilke vilkår kommunen eventuelt legger til rette for. Jeg er veldig positiv til fritt brukervalgsordninga. Jeg har stor tro på konkurranse og valgmuligheter.

Til tross for at hun er kritisk til kutt i helse og omsorgssektoren i kommunen, vil hun berømme dem for godt samarbeid.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid medkommunen og tildelingskontoret i kommunen.

– Vi gir nødvendig hjelp

Trond Brattland er avdelingsdirektør for pleie og omsorg i kommunen. Han deler ikke Harilas oppfatning om at kommunens kutt og begrensninger i tildelinger er på grensen uforsvarlig.

– Reglene er helt klar på at vi skal gi nødvendig og forsvarlig helsehjelp. Vi er nok ikke enig i vurderinga de gjør, og vi er under den oppfatning at vi gir nødvendig helsehjelp.

Han har forståelse for at de avslutter kontrakten.

– De gjør vel foreningsmessige begrunnelser, og det må de få lov til gjøre. Jeg skjønner at det er krevende å drive sånne tjenester.

På spørsmål om at hjelp til psykiske utfordringer nedprioriteres svarer Brattland:

– Vi gjør alltid en individuell vurdering for den enkeltes behov.