I en rapport skrevet av kommuneoverlege Mikal Tønsaas kommer det fram at terapibassenget på omsorgssenteret i Gimleveien har en rekke alvorlige helsemessige avvik. Terapibassenget ble bygd i 1993, og er i dag en del av Omsorgstjenesten Langnes. Det benyttes av en rekke brukere som kan søke til kommunen om tilgang til bassenget.

Terapibassenget: Kommuneoverlegen påpekte en rekke avvik ved anlegget på Gimleveien.

På befaring

Kommunelegen var på befaring på terapibassenget 6. august, etter ønske fra den kommunale enheten Arbeid og aktivitet under oppfølgingstjenesten, som nylig tok over driften av bassenget.

– Vi har sett at tilstanden på bassenget over tid har blitt gradvis verre, og vi ønsket derfor en faglig evaluering fra kommuneoverlegen, sier Yngve Olsen, enhetsleder for Arbeid og aktivitet i Tromsø kommune. Han deltok på kommuneoverlegens befaring av anlegget.

Forsøkt reparert med gaffateip

I rapporten beskriver kommuneoverlegen en rekke avvik av alvorlig karakter. Bassengets inneklima og driftsrutiner får også sterk kritikk. Blant annet pekes det på synlige fuktskader, svertesopp, ødelagte fliser og rustflekker under vannlinjen i bassenget.

Gaffateip: Sidene på boblebadet er forsøkt reparert med gaffateip.

I boblebadet er det et åpent hull inn til den rustne stålkonstruksjonen under. Dette hullet har på et tidspunkt blitt forsøkt reparert ved bruk av gaffateip.

Manglende driftsrutiner

I rapporten påpekes det også at vaskerutinene ikke har vært tilstrekkelig. Selv om terapibassenget har vært stengt siden mai, var verken ventilasjonsåpninger eller bassengets vannrenner blitt rengjort da befaringen fant sted i august.

En rekke avvik: Terapibassenget på Gimleveien.

I rapporten kommer det i tillegg fram at det ikke foreligger en oppdatert risikoanalyse for driften av anlegget. Kommuneoverlegen fikk heller ikke forelagt rutiner for forebygging av Legionellasmitte i dusjer og boblebad.

Avvikene ved bassenget fører også til at tilfredsstillende smittevask ikke lar seg gjennomføre ved anlegget.

– Kommuneoverlegens befaring er en del av kommunens internkontroll og vi må nå tak i de avvikene som har blitt avdekket, sier Olsen.

Skittent: Flere steder er preget av mangel på vedlikehold.

Handlingsplan

Terapibassenget har vært åpent for brukere fram til mai i år, da det ble stengt for sommeren. På bakgrunn av rapporten er det nå bestemt at terapibassenget inntil videre skal holdes stengt.

– Vi har avgjort at vi avventer tildeling av timer ved bassenget fram til vi kan lukke avvikene, sier Olsen.

Floris Kruitwagen fra Byggforvaltningen i Tromsø kommune forklarer at de nå skal kartlegge situasjonen ved bassenget, før de skal utarbeide en handlingsplan for å rette opp avvikene.

– Vi må først se hva som må endres og forbedres før vi kan komme med flere detaljer om hva dette kan komme til å koste, eller når bassenget kan åpnes igjen, forklarer Kruitwagen, som også var med på befaringen.

Skal utarbeide handlingsplan: Yngve Olsen fra Arbeid og aktivitet i Tromsø kommune er i gang med å kartlegge situasjonen og utarbeide en handlingsplan.

Har til desember

Kommuneoverlegens vedtak i rapporten fastslår at en handlingsplan for retting av avvik må være ferdigstilt innen 9. oktober i år, mens avvikene ved bassenget må rettes opp innen 9. desember.