– Det er viktig at vi kommunisere ut vår politikk. Det må selvsagt bli opp til hver enkelt representant hvilke medier de ønsker å bruke i sin kommunikasjon utad, men vi ønsker ikke å bidra til noe eventuell boikott av avisa iTromsø, sier partileder i Tromsø Frp, Bjørn-Gunnar Jørgensen, som understreker at partiet lokalt har et godt forhold til avisa.Gjennom åtte måneder har redaksjonen i avisa iTromsø forsøkt å komme i kontakt med Amundsen i forbindelse med ulike saker. Sammenhengende i hele perioden har Frps toppkandidat sagt seg utilgjengelig eller ikke ønsket å uttale seg til avisa.

Som daværende justisminister, truet Per-Willy Amundsen i januar i fjor med å boikotte avisa Nordlys etter en sak om bompengebelagt E8. Troms Frp avviste den gangen at det ville gjennomføres noe boikott av Nordlys.

Selv om Amundsen ikke svarer på noen henvendelser fra iTromsø, avviser han fredag – via Bjørn-Gunnar Jørgensen – at han boikotter avisa iTromsø.

INGEN BOIKOTT: Leder Bjørn-Gunnar Jørgensen i Tromsø Frp ønsker ikke til å bidra til noe eventuell boikott av avisa iTromsø. – Vi har i Tromsø Frp et godt forhold til avisa iTromsø, sier Jørgensen. Foto: Martin Lægland Ellingsen

– Er det ikke rart at Amundsen kan si det via deg, men ikke svarer på våre henvendelser?

– Ifølge ham var det ikke snakk om noe boikott, sier Jørgensen.

Politisk kursendring

Per-Willy Amundsen avslo å stille til intervju med iTromsø etter at han gikk av som justisminister i januar. Han har også unngått å kommentere overfor iTromsø det som kan oppfattes som et politisk kursendring etter at han gikk av som statsråd.

I mai i år delte Amundsen en lenke på sin facebookside om den kontroversielle britiske islamkritiske frontfiguren Tommy Robinson, som han mener er blitt kneblet av britisk presse.

KNEBLET?: I mai i år delte Per-Willy Amundsen et bilde av den islamkritiske frontfiguren Tommy Robinson og hevdet at briten ble kneblet av mediene. Faksimile: Amundsens facebookside

Da iTromsø i mai ønsket å gi Amundsen mulighet til å utdype kritikken, avviste Amundsen å uttale seg. Til tross for dette valgte han 8. juni på nytt å dele en lenke fra Nettavisen, der han mente mediene generelt hadde berøringsangst for innvandringskritiske temaer.

BERØRINGSANGST?: Til tross for at Amundsen avviste å kommentere Tommy Robinsons sak i avisa iTromsø, hevdet han i juni at mediene hadde berøringsangst for innvandring og islam.Faksimile: Amundsens facebookside

I juli delte Amundsen via sin facebookside en lenke til en meningsmåling av det svenske nasjonalistiske og sosialkonservative partiet Sverigedemokraterna, der han omtalte partileder Jimmie Åkesson som «Sveriges siste skanse».

– Jeg ville uten tvil stemt på Sverigedemokraterna, sa Amundsen til Dagbladet i juli. Han ville ikke kommentere saken overfor avisa iTromsø.

ØNSKET SAMARBEID: Per-Willy Amundsen har sammen med flere i Frps stortingsgruppe meddelt at de ønsker samarbeid med det nasjonalistiske og sosialkonservative partiet Sverigedemokraterna. Han kommenterte saken i flere nasjonale medier, men ønsket ikke å kommentere saken i iTromsø. (Skjermdump fra Amundsens facebookside)

– Uklok strategi

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening konstaterer at stortingsrepresentanter ikke har en plikt å svare på henvendelser fra norsk medier. Han mener imidlertid det er en uklok strategi for en stortingsrepresentant å nekte å kommunisere med enkelte medier.

– Dersom det skulle bre om seg at politikere begynner å boikotte medier de kanskje ikke liker, eller har noe utestående med, så vil det fort bli ganske uholdbare tilstander i norsk offentlighet, mener Jensen.

DEMOKRATISK PROBLEM: Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening mener det kan bli et demokratisk problem om politikere selekterer ut enkelte medier og på den måten hindrer den frie offentlige debatt. Foto: Kim Holthe

Han mener politikere har et ansvar for å delta i det offentlige frie ordskiftet, slik at allmennheten blir tilstrekkelig informert,

– For dette isolerte tilfellet, tror jeg det er Per-Willy Amundsen som på sikt vil få det største problemet, mener generalsekretær Jensen i Redaktørforeningen.

Per-Willy Amundsen har ikke besvart noen av iTromsøs gjentatte henvendelser i tilknytning til denne saken.