Torsdag var det skiftesamling i Indre Finnmark tingrett etter at tingretten 25. juni fattet kjennelse om tvangsoppløsning av North Eiendom AS.

– Årsaken er at de ikke har levert det de skulle til Regnskapsregisteret innen fristen, sier bostyrer Anne Haraldsvik, advokat i Advokatselskapet Per A. Amundsen AS.

Store planer

Nils Mikael Sara er både daglig leder og styreleder i North Eiendom AS, i likhet med selskapene North Utvikling AS, North AS, Sami Adventure AS, Vardø Motell AS og Sami Eiendom AS.

iTromsø skrev i vinter at Sara gjennom Sami Adventure AS vil bygge 160 lavvoer og gammer samt et stort besøkssenter med hotell, restaurant og spa ved Risvika på Kvaløya, med overnattingsplass til nesten 800 personer. North Eiendom AS var inne på eiersiden av utviklingsselskapet på Kvaløya fram til Sara overtok resten av aksjene i Kvaløya-selskapet. Nå er selskapet eid av ham direkte, altså ikke gjennom North Eiendom AS.

Gyldig grunn

– På skiftesamlingen var det en kort gjennomgang av boet. Ifølge Nils Sara er det flere grunner til at han ikke har levert regnskapet innen fristen. Han ønsker fortsatt å drive North Eiendom, sier hun.

Dersom komplett årsregnskap ikke er sendt til Regnskapsregisteret senest seks måneder etter innsendingsfristen, kan dette føre til tvangsoppløsning, ifølge nettsiden til Brønnøysundregistrene. Tingretten kan i slike tilfeller tvangsoppløse selskaper.

– Dersom regnskapet ikke leveres kan det bli konkurskarantene, men Sara mente han hadde gyldig grunn til at han ikke overholdt fristen, sier Haraldsvik.

Ikke uvanlig

Bostyreren mener det ikke er uvanlig at aksjeselskaper er for sene med regnskapsinnleveringen.

– Enn så lenge er det ikke så dramatisk. Mange selskap er jevnlig for sen med regnskapsleveringen, og overholder dermed ikke fristen.

Nils Mikael Sara har ikke besvart iTromsøs henvendelser på telefon eller tekstmelding.