Norges arktiske studentsamskipnads boligprosjekt, Tak over Hodet, har vist seg å være et populært tilbud.

Det er en tålmodig gjeng iTromsø møter i Åsgårdveien 9, eksamenslokalene ved siden av høyblokka. Stort sett alt av rom er fylt opp av madrasser og slitne studenter.

– Det å bo her er en grei ordning. Det er fantastisk at vi har et sted å være mens vi venter på bolig. Jeg har faktisk fått bolig i dag, så jeg blir nok bare værende én uke til, forteller barnehagelærer-student Jostein Kristiansen (24).

Han mener det sosiale er viktig når boligjakten tar tid.

– Det er kjempefint å være med medstudenter og man blir jo kjent.

Dårlige dusjfasiliteter

En som er litt mer kritisk til ordningen er Amjed Mustafa (29).

– Det er ikke tilgang på dusj i bygget, noe man merker. I tillegg er det ingen mulighet for å lage mat, bortsett fra i mikrobølgeovn. Men dette er bare midlertidig, og sånn sett er det et bra tilbud, forteller Mustafa.

– Vår egen feil

Kjæresteparet Eirin Sveine (22) og Jonas Parcival Kjæret (22) har akkurat våknet da vi banker på døren til den ene sovesalen. Det er ikke første gangen de har midlertidig soveplass.

– Jeg opplevde det samme for tre år siden, og hun måtte sove her for to år siden. Det er jo vår egen feil. Vi har rett og slett vært for sen med å søke bolig. forteller lektorstudenten Kjæret.

Spesialpedagogikk-student, Tanja K. Akse (21), mener sovesalene gir henne assosiasjoner til barneårene.

– Vi får et godt forhold til de som ligger nærmest oss. Plutselig ser du at skoene dine ligger veldig nært madrassen på siden av, siden det er vanskelig å unngå rot. Det er litt som å være på leirskole.

Boligkøen minker

Antall studenter uten bolig blir mindre for hver dag som går, og fredag kunne kommunikasjonssjef i Norges arktiske studentsamskipnad, Sarah Reibo Dahl, komme med positive tall.

– Akkurat nå bor det 69 personer i Åsgårdveien, og tallet minker. Tallet var mye høyere på starten av uka.

Dahl skryter av Tromsø-folket, og hvordan de har opptrådt i denne situasjonen.

– Boligsituasjonen har tydeligvis vekket noe i folk, og mange gir tilbakemelding om at de kun leier ut til studenter. Det mener vi er veldig positivt,

Når det gjelder dusj- og matlagingssituasjonen, er kommunikasjonssjefen klar i talen.

– Tak over hodet er et midlertidig tilbud for dem som ikke har studentbolig. Vi kan ikke bygge fasiliteter til dette, men bruke de lokalene vi har tilgjengelig. Ut ifra det prøver vi å legge til rette på beste mulig måte.

Hun sier at Studentsamskipnaden gir grundig info til studentene og informerer om situasjonen, før de flytter inn.

– Vi gir grundig info til studenter i forkant av innflytting på Tak over hodet. Dette inkluderer også et kart over hvor de kan bruke gratis dusjfasiliteter på Campus, og på Kraft sportssenter. Vi vet at dette ikke er optimalt, men som en midlertidig løsning prøver vi å gjøre det så bra som mulig, avslutter Sarah Reibo Dahl, kommunikasjonssjef i Norges arktiske studentsamskipnad.