Dersom du har hund er sjansen stor for at du har hørt om, eller er medlem av, Facebook-gruppen «Hundepass i Tromsø». Lørdag formiddag teller gruppen 2528 medlemmer, og det er stadig folk som etterlyser pass eller turhjelp til sine lodne venner.

– Det er mange hunder og hundeeiere i Tromsø og noen ganger må man ha hundepass. Det er ikke alle som er så heldig å ha noen i omgangskretsen som kan passe. I utgangspunktet var tanken at hundeeiere kunne passe hverandreshunder. Det er kjempefint at andre hundefolk kan passe hunden din, så får den også selskap fra en annen hund, sier Janne Nordang Nymo. Det var ikke hun som startet Facebook-gruppen, men tok over som administrator for et par år siden etter at vedkommende som opprettet gruppen flyttet fra byen.

Interessert i hund

På gruppen i dag finner du også mange «hundeløse» som ser etter en turkamerat eller en hund å passe iblant. I tillegg er det også flere hundeeiere som har havnet i en midlertidig livssituasjon hvor de har behov for hjelp til å gå tur og lignende med hunden sin.

– De fleste som er med i gruppen ser ikke ut til å være opptatt av å tjene penger og slikt, men er oppriktig interessert i og opptatt av hunder. Jeg synes det er kjempebra at folk som ikke har hunder også ønsker å passe, det er ikke alle som har mulighet til å ha en hund fast.

Ifølge Nymo vokser gruppen hele tiden.

– Det er behov for veldig lite oppfølgning fra min side. Jeg følger med om det kommer spam og lignende, men folk er veldig høflige og det er lite rot i gruppa.

Unge folk

Én av dem som har valgt å benytte seg av gruppen flere ganger, er Olga Vikhammer Gran. Hun har tatt i bruk gruppen ti til femten ganger for pass av samojeden Bear.

– Det er når vi må bort en helg, i sommerferien og så videre. Den har vært veldig nyttig for oss, og vi er kjempefornøyde med gruppen, sier Gran.

– Hvem er det som vanligvis pleier å melde seg til pass?

– De som har passet Bear pleier ofte å være unge og aktive folk. Eksempelvis studenter som har hatt hund hele livet og nå har flyttet hjemmefra. De har kjempelyst på hund, men det er vanskelig å eie en i den livssituasjonen de er i nå.

Hun mener at hundeinteresserte privatpersoner er et bedre alternativ enn eksempel kennel.

– Ofte når man tar i bruk kennel så må hundene sove i bur og slikt. Bear er alltid veldig glad når han kommer hjem fra hundepass og har som regel fått være med på fjellturer, teltturer og kost seg masse med hundepasserne. For oss er det viktig at det er folk som har lyst til å passe hund, sier Gran.

Blir kjent

Facebook-administrator Nymo er selv hundeeier til en whippet og en Staffordshire bull terrier, og trener ofte sammen med andre hundeeiere ved Hundevis hundeskole.

– Om jeg trenger pass til mine hunder er det en fordel at det er hundefolk som passer dem og at det er ordentlige folk, i tillegg er jeg opptatt av at jeg må kjenne de som skal passe hundene, sier Nymo.

Det er noe av det hun mener er positivt med Facebook-gruppen.

– Man får mulighet til å avtale møter og treffe hverandre for å bli bedre kjent før en eventuell hundepasser. Jeg er så glad i hundene mine at jeg levner de ikke til hvem som helst. Når jeg trenger noen til å passe hundene mine er jeg opptatt av å føle en trygghet. Nå kan jeg ikke snakke for alle, men det gjelder i alle fall meg, sier Nymo.