Sent fredag kveld ble Sommarøyveien 45 solgt for like over 5,1 millioner kroner. Den 178 kvadratmeter store boligen hadde en prisantydning på nærmere 4,8 millioner kroner; nesten halvannen million kroner over forrige prisrekord i bygda, som ble satt i 2014 da Nordjordveien 46 gikk for 3,4 millioner kroner.

– Det var ti stykker på visningen, og tre budgivere. Både fastboende og folk som var interessert i boligen til fritidsbruk var med på budrunden, sier eiendomsmegler Jonas Bergersen.

Les også: Dette er inntektstoppen på Sommarøy

Sjelden kombo

Han forteller at årsaken til den høye prisantydningen, og ikke minst at boligen gikk for godt over den, er at boligen er forholdsvis unik i norsk sammenheng.

– Det skal mye til for å få lov til å bygge langs strandlinjen i dag grunnet det generelle byggeforbudet i 100-metersbeltet. Boligen som sto på tomten gikk imidlertid tapt i brann, og eierne fikk bygge nytt. Huset er bare ett år gammelt, forteller eiendomsmegleren.

Siden midten av 1950-tallet har det vært politisk enighet om å ta vare på verdiene i strandsonen. Det generelle byggeforbudet i 100-metersbeltet langs sjø ble første gang innført i 1965. Først i en egen midlertidig strandlov, deretter i en permanent strandlov fra 1971. Forbudet ble fra 1985 tatt inn i plan- og bygningsloven.

Les også: Boligprisene stiger i Tromsø

To leiligheter

Boligen står tett inntil stranden, har egen grillhytte og ei tomt på nesten akkurat ett mål. Selve huset er delt inn i to leiligheter: En treroms på 84 kvadratmeter nede og en fireroms på 94 kvadratmeter oppe.

– At det er egen utleieseksjon er nok også grunnen til at mange var interessert i boligen. Det gjør boligen veldig fleksibel, som igjen gir et høyt prisnivå, sier Bergersen.

Eiendomsmegleren har i løpet av de siste årene solgt nabohuset til nummer 45 og et hus som ligger i samme vei, men litt lenger mot vest. Han sto også for salget av den tidligere rekordhaveren i 2014.

– De var alle eldre boliger som gikk for bra priser fordi de hadde strandlinje. Det er et populært strøk å kjøpe i, men hadde husene ligget midt inne i boligfeltene, ikke vendt ut mot havet, hadde man ikke fått de prisene uansett hvor nye byggene var, sier han.