Pleie- og omsorgssektoren i Tromsø har de siste årene hatt en rekke både alvorlige og mindre alvorlige såkalte avvik.

Det har dreid seg om feilmedisinering, manglende medisinering, vold mellom brukere, og mellom brukere og ansatte.

iTromsø har i en rekke artikler pekt på dette nå i sommer.

Artikkelserie i iTromsø

Artikkelserien i iTromsø var årsaken til at Høyres formannskapsmedlem Anna Amdal Fyhn stilte spørsmål til administrasjonen om hva som kan gjøres for å få på plass bedre rutiner.

«Avisen iTromsø har gjennom flere artikkelserier i juli avdekket flere av disse avvikene. Hva er rutinen for oppfølging av disse avviksmeldingene i Tromsø kommune?»

MEDISINER: En stor del av avvikene som blir rapportert i pleie- og omsorgssektoren handler om medisinering. Illustrasjons

Skriftlig svar

Fyhn fikk svar i tirsdagens formannskapsmøte, og i det skriftlige svaret peker administrasjonen på at det er satt i verks flere prosjekter som på sikt skal få ned antall avvik i sektoren.

VILLE HA SVAR: Høyres Anna Amdal Fyhn ville ha svar på hva kommunens ansvarlige gjør for å senke antall avvik i pleie- og omsorgssektoren.

Man går også gjennom avvikene som er rapportert – og peker på hva som er de vanligste avvikene.

Det er satt i gang tiltak for å få bedre rutiner, og at det er satt som mål at samtlige enheter innenfor pleie- og omsorgssektoren skal få samme standarder for oppfølging av brudd på rutiner og behandlingsrutiner.

Antall avvik synker

Ifølge administrasjonen har dette i sin tur ført til at både antall avvik totalt, samt antall avvik med høy alvorlighetsgrad er gått ned.

• I 2016 ble det meldt inn 1.586 avvik totalt, av disse var 557 kategorisert som «høy alvorlighetsgrad».

• I 2017 var tilsvarende tall henholdsvis 1.178 og 393.

Pilotprosjekter

De siste årene har også flere sykehjem deltatt i pilotprosjektet «Trygghetsstandard i sykehjem» i regi av Helsedirektoratet for å skolere og bevisstgjøre ansatte om hvordan man jobber forebyggende for å unngå situasjoner som fører til avvik.

Dette er en standard som skal være innført i samtlige sykehjem i kommunen i løpet av 2019.