I tillegg til å være gruppeleder er Erlend Svardal Bøe også leder for partiets programkomité opp mot kommunevalget i 2019.

Det er i sistnevnte komité at det nå er blitt enighet om at man ønsker at maten til de eldre skal lages på de ulike sykehjemmene, og ikke kjøpes fra et privat sentralkjøkken slik som i dag.

Kvalitet i tjenesten

– Det snakkes bare om kutt i helse og omsorgssektoren, og ikke om hvordan vi kan utvikle kvalitet i tjenesten. Det må ikke være motsetning mellom å kutte i kostnadene og øke kvaliteten. Skal vi utvikle tjenestetilbudet må vi snakke om hvordan vi kan gjøre det bedre, sier Bøe.

– Pårørende for brukere hos hjemmetjenester eller pårørende som har foreldre med hjemmehjelp gir meg veldig ofte tilbakemelding om at de mener at maten er av varierende kvalitet.

Kommunestyrerepresentantene spiser maten på kommunestyremøtene, så Bøe er godt kjent med kvaliteten på maten.

– Jeg synes det som regel maten er tilfredsstillende, men tidvis er det dårlig kvalitet, sier han.

Pilotprosjekt

Høyre ønsker i første omgang et pilotprosjekt med tre sykehjem, og på sikt å rekommunalisere hele tjenesten slik at det kan lages mat på samtlige sykehjem.

– Dette kommer til å koste mer enn dagens ordning, men det mener vi at vi må ta oss råd til, sier Bøe, som ikke ennå har noe anslag for hva forslaget vil koste.

Forslaget skal opp til endelig behandling på Høyres årsmøte i januar.

– Vi ønsker at mer av maten skal tilberedes på sykehjemmene. Det handler om livskvaliteten til de eldre. Det handler om matlukt. Jeg husker da jeg besøkte min bestemor på sykehjem. Det var så mye matlukt, at det var som å komme inn på Eide handel. Der satt eldre og kuttet opp gulrøtter og fikk være med å hjelpe til.

Sykehjem er ikke en oppbevaringsplass for eldre. Det er hjemmene deres. Da er mat og ernæring viktig.

Ikke ideologi

Bøe viser til andre steder i landet hvor det er gjort endringer for å forbedre kostholdet eller matvanene til de eldre, som har ført til blant annet mindre behov for medisinering.

– Vanligvis foreslår jo høyresiden å konkurranseutsette kommunale tjenester – så forslaget virker ikke som klassisk Høyre-politikk?

– Hvorfor ikke? Råvarene kommer fremdeles til å bli levert til sykehjemmene av private aktører. Så kunne man sikkert tatt på seg de ideologiske skylappene i denne saken, men jeg tenker at de viktigste er kvalitet i tjenesten, sier Bøe.