Akkurat nå er valgkampen i Sverige på sitt aller heteste med svært steile fronter mellom de tradisjonelle partiene på den ene siden og Sverigedemokraterna på den andre.

Det er stor spenning knyttet til hvor stort det innvandringskritiske partiet blir, og om de etablerte partiene vil være nødt til å samarbeide med dem.

600 tromsøsvensker

I Tromsø bor det over 600 svenske statsborgere,  i tillegg til alle som studerer eller som er på korttidsopphold.

– I år har vi merket en stor pågang fra svensker som lurer på hvordan man skal stemme i valget, sier Beate Stang Aas, den svenske konsulen i Troms, Vest-Finnmark og Svalbard.

Hva som ligger bak den økte interessen er hun ikke helt sikker på, men nevner valgkampen i Sverige som en bidragende årsak.

Tilspisset politisk situasjon

– Det er for så vidt bare spekulasjoner, men den tilspissede situasjonen i Sverige kan bidra til at flere ønsker å delta i valget, sier hun.

I forrige svenske valg i 2014 var det 130 svensker som avga sine stemmer i Tromsø.

I år tror hun at det kommer til å være langt flere.

– Ambassaden i Oslo har også vært mer aktiv i å informere om hvordan man kan stemme hos konsulene, og hva som må til for å få avgi stemmene, sier Aas.

Valglokale på HT

Tromsøs svensker kan avgi stemmer på to måter.

Enten via post, ved å kontakte konsulatet eller ambassaden for å få tilsendt stemme- og informasjonsmateriale. Eller ved å møte opp på Hålogaland Teater onsdag 29. august.

– Vi vil ha åpent stemmelokale her på HT mellom klokken 14 og 19, sier Aas.

For å stemme på posten må du ha to vitner som kan garantere identiteten.

– På HT må du ta med legitimasjon, og helst stemmekortet som skal være sendt i posten, sier Aas.

Om du vil stemme i det svenske kommune- og fylkestingsvalget, må du også kunne vise at du er folkeregistrert i din gamle hjemkommune, ellers vil du bare kunne stemme i Riksdagsvalget.