– Opprinnelig har vi vært for en sammenslåing til en felles nordnorsk region, og sekundært en sammenslåing mellom Troms og Finnmark. Vi er også mot at reformen gjennomføres med tvang. Men når stortingsflertallet har vedtatt dette to ganger, så må vi forholde oss til dette, sier Cecilie Myrseth som sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet og er partileder for Troms arbeiderparti.

Jonas Gahr Støre besøkte Tromsø fredag, for å ha samtaler med Troms arbeiderparti om regionreformen og besøke Rakettnatt. Sammen med Cecilie Myrseth, møtte han avisa iTromsø utenfor fylkeshuset fredag ettermiddag.

Støre: – Regjeringen mot egen reform

Støre mener regjeringen ikke ønsker et regionalt ledd i Norge, og at dette har bidratt til å skape konflikter i gjennomføringen av reformen også i nord.

– Regjeringen forsøker her å gjennomføre en reform de egentlig er mot, med en prosess som er svakt fundert, sier Støre.

Han tror Stortinget vil måtte vurdere saken på nytt.

– Sammenslåingen mellom Troms og Finnmark er nå uavklart, og regjeringen har lagt saken på is, sier Støre.

Cecilie Myrseth er enig i at regjeringen egentlig ikke ønsker noe regionreform, men i stede ønsker å fjerne regionene.

– Dette er årsaken til at de nye oppgavene ikke er klar før fylkene skal vedta å slå seg sammen, mener Myrseth.

Myrseth: – Tror ikke KrF snur

Da fylkestinget var samlet i Troms i begynnelsen av august, var gruppeleder for Troms KrF, Nils Einar Samuelsen, klar på at KrF i nord sitt samlede råd til KrFs stortingsgruppe var å gjennomføre sammenslåingen mellom Troms og Finnmark.

– Fordi vi ønsker videre fremgang i reformprosessen sender vi saken tilbake til statsråden. Vår anbefaling til KrF sentralt er at om saken havner tilbake på Stortinget, så er vår klare anbefaling at sammenslåingen opprettholdes, sa Nils-Einar Samuelsen, gruppeleder for Troms KrF til iTromsø 10. august i år.

– Tror du at KrF kommer til å gå mot sine egne fylkespartier i Troms og Finnmark og snu i denne saken?

– Det er ingenting som tyder på det, mener Myrseth som derfor tror sammenslåingen blir gjennomført om noe forsinket.

Fylke mot fylke

Cecilie Myrseth mener at regjeringen har satt Troms og Finnmark i en vanskelig situasjon, og mener det er trist at de to nabofylkene er satt opp mot hverandre,

– Mitt budskap til Finnmark er at jeg har full forståelse for den situasjonen de er i. Troms har valgt å forholde seg til vedtak fattet av Stortinget, også de delene man er uenig i, slik de aller fleste fylkene i landet har gjort, sier Myrseth.

Gir honnør til Troms

Støre mener Troms arbeiderparti har håndtert konflikten mellom Troms og Finnmark, på en god måte,

– Jeg synes Willy Ørnebakk og Cecilie Myrseth har håndtert utfordringer rundt regionreformen i nord med den grundighet som en slik stor forvaltningsreform krever. Vi skal ha respekt for at dette er følsomt for mange, mener Støre.

– Hva skjer om et Troms uten Finnmark blir for liten for de nye oppgaver som regjering skal foreslå for regionene i oktober?

– Vi kan ikke akseptere at Troms skal ha mindre selvstyrer og færre oppgaver enn andre regioner, avslutter Støre.

Ekstra bilde: Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen / iTromsø